Terezínský tábor, navštívili jste?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
2250
24.3.21 12:49

Byla jsem v Osvětimi a už tam v životě nepůjdu. Bylo to hrozne jak na oko, tak na psychiku. Byl cítít zápach a nebylo mi dobře. Určitě mam teď jiný pohled na věci, které jsem vždy brala jako samozřejmost. Téma holocaust mě zajímá ráda bych navštívila Terezín, ale Osvětim už ne. Každopádně alespoň jednou doporučuji navštívit, ať si každý udělá svůj nadhled nad životem a zbytečnosmi. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.3.21 12:49

Byla jsem v Terezíně, Osvětimi. Dítě jsem vzala zatím do terezínské pevnosti (ne tábor), různá vězení ve Vietnamu z doby francouzské nadvlády a jihovietnamský vězení z období války (některý z nich na mě působily hůř než Terezín), železnici smrti s mostem přes řeku Kwai v Thajsku, Hirošimu.
Nejhůř na mě působila Osvětim. Asi i vlivem únorového sychravého počasí.

• Citovat
  • Upravit
72725
24.3.21 12:50
@Bafonek píše:
Jo tak ten bazén tam je. Svině SS se válely v bazénu a lidi tam umírali hlady a vysílením. Prostě soda no.

Tu jámu kopali rukama, přišel při tom o otce.. Vyprávěl šílené věci

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
205
24.3.21 12:51

My tam byli s gymplem v septimě a já utekla po první cele, kde mělo být asi dvacet lidí (vč. dětí)…byly to asi 2 na 3 metry…a plakala jsem venku na lavičce…už jsem se tam nevrátila…doteď nechápu, jak si lidi můžou dělat takové věci… :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.3.21 12:51
@marinka5 píše:
Já zatím nebyla, ale zajímá mě téma Holocaust, tak bych se do nějakého strašně chtěla kouknout až to doba dovolí. Ale chtěla bych se zeptat? Zvládly by Terezín děti 3 a 7 let? Spíš mi jde o tu sedmiletou, nemůže to na ní působit nějak negativně?Příspěvek upraven 24.03.21 v 12:48

Děti bych tam nevzala :think: rozhodně ne Takhke malé už jen proto, že jsou děti mnohem vnimavejsi, jak dospělí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
24.3.21 12:55
@Bafonek píše:
@niklucie @vedma007 @PeBa12 A zanechalo to na vás nějaké „trvalé následky“? Já fakt od té doby nemůžu vyhodit jídlo. Když třeba obalím řízky, tak z toho zbytku mouky, strouhanky a vajíčka udělám takový falešný řízek. Nebo když čumím na Prostřeno a oni tam vyhazujou plný talíře, tak se úplně kroutím a říkám si… proboha… :roll:

Takhle konkrétně žádné podobné asociace nemám 8). Ale jinak ano, na holocaust si vzpomenu skoro každý den… 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
508
24.3.21 12:55
@marinka5 píše:
Já zatím nebyla, ale zajímá mě téma Holocaust, tak bych se do nějakého strašně chtěla kouknout až to doba dovolí. Ale chtěla bych se zeptat? Zvládly by Terezín děti 3 a 7 let? Spíš mi jde o tu sedmiletou, nemůže to na ní působit nějak negativně?

Děcka tam určitě neber. Jim to bude jedno, o to nejde, ale podle mě to není absolutně vhodné. Budou dělat kraviny a to se fakt nehodí. Byla jsem tam 3× a ani jsem tam žádné děcka nikdy neviděla.

Edit: Měla jsem na mysli Osvětim, nevšimla jsem si toho Terezína, ale asi se to nehodí ani tam..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2172
24.3.21 13:00
@lucenka píše:
Byla jsem v Terezíně, Osvětimi. Dítě jsem vzala zatím do terezínské pevnosti(ne tábor),různá vězení ve Vietnamu z doby francouzské nadvlády a jihovietnamský vězení z období války (některý z nich na mě působily hůř než Terezín), železnici smrti s mostem přes řeku Kwai v Thajsku, Hirošimu.
Nejhůř na mě působila Osvětim. Asi i vlivem únorového sychravého počasí.

Koncentrační „tábor“. Jen mi to asi bylo proti srsti to tak nazvat. Ano jsou horší než Terezín. Třeba Osvětim musí být ještě horší. Nevím, jestli jsem dostatečně odolná tu návštěvu podstoupit. Ale vím, že bych měla. Ať člověk ví, že si dnes stěžuje celkem na nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.3.21 13:03
@Bafonek píše:
Koncentrační „tábor“. Jen mi to asi bylo proti srsti to tak nazvat. Ano jsou horší než Terezín. Třeba Osvětim musí být ještě horší. Nevím, jestli jsem dostatečně odolná tu návštěvu podstoupit. Ale vím, že bych měla. Ať člověk ví, že si dnes stěžuje celkem na nic.

Ne tys to špatně pochopila. Terezín je jak původní vojenská pevnost, vhodná i pro malé děti, kde se konají různé historické vojenské akce.
A pak druhá část - pracovní tábor. Terezín nikdy nebyl koncentračním táborem.

• Citovat
  • Upravit
371
24.3.21 13:04

Ahojky :kytka:
Já jsem byla s rodiči v Osvětimi když mi bylo kolem 12cti let..
Nikdy na to nezapomenu, byl to opravdu silný zážitek a dodnes se mi o tom semtam zdá.
Ale i přes to bych tam jednou chtěla jet znovu.. Třeba to teď budu brát jinak když jsem dospělá a hlavně i přítel by se tam jednou chtěl podívat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
120
24.3.21 13:08
@lucenka píše:
Ne tys to špatně pochopila. Terezín je jak původní vojenská pevnost, vhodná i pro malé děti, kde se konají různé historické vojenské akce.
:roll:

Ghetto Terezín samozřejmě BYLO koncentračním táborem pro Židy z Protektorátu Čechy a Morava. Existovala řada dalších různě pojatých koncentračních táborů v Německu i jinde. Osvětim a dalších několik míst dnešním Polsku (Sobibor, Treblinka, Belzec) byly tábory vyhlazovací. Osvětim měl i pracovní část (tedy „koncentrační“). Ty ostatní ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.3.21 13:08
@lucenka píše:

Terezín byl ghetem, malá pevnost pak KZ

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
24.3.21 13:09
@niklucie píše: :roll:Ghetto Terezín samozřejmě BYLO koncentračním táborem pro Židy z Protektorátu Čechy a Morava. Existovala řada dalších různě pojatých koncentračních táborů v Německu i jinde. Osvětim a dalších několik míst dnešním Polsku (Sobibor, Treblinka, Belzec) byly tábory vyhlazovací. Osvětim měl i pracovní část (tedy „koncentrační“). Ty ostatní ne.

Terezín jako město bylo pouze gheto, nikoliv koncentrák, tím byla malá pevnost

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10486
24.3.21 13:11

@lucenka Takže do té první části děti v klidu mohou? Jako že to nebude nějak nevhodné jak pro ně tak pro ostatní návštěvníky? Do té druhé části bych šla klidně sama, ale jde mi o to, že pro děti nemáme hlídání a já už hodně let toužím se tam podívat (máme to dost z ruky), tak ty děti prostě s námi jet musí. Samozřejmě mohou někde počkat s tatínkem. A na jak dlouho prohlídka tak cca je?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
24.3.21 13:14
@niklucie píše: :roll:Ghetto Terezín samozřejmě BYLO koncentračním táborem pro Židy z Protektorátu Čechy a Morava. Existovala řada dalších různě pojatých koncentračních táborů v Německu i jinde. Osvětim a dalších několik míst dnešním Polsku (Sobibor, Treblinka, Belzec) byly tábory vyhlazovací. Osvětim měl i pracovní část (tedy „koncentrační“). Ty ostatní ne.

Z formálního hlediska Terezín nebyl koncentračním táborem. Bylo to židovské ghetto a vězení gestapa.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný