Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Hezký večer je mi 38 a 4 měsíce, celý život mám nepravidelnou menstruaci. Dříve léčeno tabletkami Mercilon. Pak jsem je vysadila, nedělaly mi celkově dobře. Já vím že jsem hloupá a nezodpovědná, ale mám celoživotní trauma z chození na gynekologii. V dětství probíhaly prohlídky nešetrně a bolestivě. Z vyšetřovacího křesla a vyšetření samotného mám noční můry. Nedaří se mi to zvládat a na prohlídky se donutit chodit. Dosud jsem kromě nepravidelné menstruace ale neměla větší problém.Nyní mi menstruace vynechává. Někdy ji nemám třeba 3 roky. Nyní jsem ji znovu dostala. Trvala asi 3 dny, pak mi na 2 dny vynechala (vzhledem k okolnostem jsem zrovna v tu dobu měla rýmu a kašel v nejhorší fázi). Mohla vynechat kvůli prochladnutí? Nyní se mi po 2 dnech vrátila. Za den spotřebuju tak 1 vložku, za celý den tam mám několik kapek někdy tmavší někde světlejší krve. K největšímu zakrvácení přichází vždy mezi 12-13 hod? Může to být dáno vzestupem hladiny některého z hormonů v těle. Pak do konce dne mám pouze růžové špinění a v noci nic. Mírně mě bolí v podbřišku a zádech. Máte to takto někdo taky?
Momentálně procházím 9 měsíců hodně stresujícím obdobím v práci, zhubla jsem 6 kg.
Díky moc za informace a zkušenosti, případně rady čím si cyklus upravit. Krásný večer.
Stres je veliký problém pro hladiny hormonů a pro zdraví celkově. Vzhledem k tomu co popisujete by mohl být příčinou vašich dlohotrvajících problémů problém s hladinami hormonů. nechte si udělat test na hladiny hormonů. Osobně doporučuji test ze slin, ten předpokládám bude jenom za své a stojí řádově 2200,–, má však větší výpovědní hodnotu, protože detekuje pouze volné nevázané hormony, u testu z krve se musí hladiny přepočítávat různými koeficienty. Vše nasvědčuje tomu, že byste mohla mít moc estrogenu, kriticky málo progesteronu, v obou případech se jedná o tzv estrogenovou dominanci, která má při dlouhodobém stavu řady podstatně horších následků. Pohlavní hormony se postupně metabolizují z cholesterolu, prvním stupněm je pregnenolon, z něho progesteron, z něho androsterony a testosteron a nebo estrogeny. Z progesteronu se ale také metabolizuje ve stresové situaci kortizol, který tak spotřebovává progesteron, přirozeného protihráče estrogenů. Bohužel, estrogeny se metabolizují i v tukové tkáni a tato metabolizace se zastavuje až při 6% tuku a méně, což je těžko dosažitelné. Tedy estrogenů si tělo tak jako tak produkuje dostatek (včetně vaječníků) progesteron je spotřebován na kortizol. Píšete o problémech s MS, tedy ani neovulujete, ale folikul při prasknutí a uvolnění vajíčka také produkuje progesteron, tento zdroj vám také chybí. Tedy určitě test na hormony a podle jeho výsledku situaci řešit. 38+ už se můžete dostávat do premenopauzy. V tomto období může pomoci kotvičník, osobně preferuji tobolky, umí trochu porovnat hladiny hormonů a umí v této fázi života porovnat MS cyklus, je vhodné brát doporučené dávky, nicméně na každého působí jinak a je potřeba dávky vyzkoušet, můžete jít max na dvojnásobek doporučené dávky do odeznění příznaků.
Hezký večer je mi 38 a 4 měsíce, celý život mám nepravidelnou menstruaci. Dříve léčeno tabletkami Mercilon. Pak jsem je vysadila, nedělaly mi celkově dobře. Já vím že jsem hloupá a nezodpovědná, ale mám celoživotní trauma z chození na gynekologii. V dětství probíhaly prohlídky nešetrně a bolestivě. Z vyšetřovacího křesla a vyšetření samotného mám noční můry. Nedaří se mi to zvládat a na prohlídky se donutit chodit. Dosud jsem kromě nepravidelné menstruace ale neměla větší problém.
Nyní mi menstruace vynechává. Někdy ji nemám třeba 3 roky. Nyní jsem ji znovu dostala. Trvala asi 3 dny, pak mi na 2 dny vynechala (vzhledem k okolnostem jsem zrovna v tu dobu měla rýmu a kašel v nejhorší fázi). Mohla vynechat kvůli prochladnutí? Nyní se mi po 2 dnech vrátila. Za den spotřebuju tak 1 vložku, za celý den tam mám několik kapek někdy tmavší někde světlejší krve. K největšímu zakrvácení přichází vždy mezi 12-13 hod? Může to být dáno vzestupem hladiny některého z hormonů v těle. Pak do konce dne mám pouze růžové špinění a v noci nic. Mírně mě bolí v podbřišku a zádech. Máte to takto někdo taky?
Momentálně procházím 9 měsíců hodně stresujícím obdobím v práci, zhubla jsem 6 kg.
Díky moc za informace a zkušenosti, případně rady čím si cyklus upravit. Krásný večer.