Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Dobry den,
Rada bych se zeptala, zda mate nekdo zkusenosti s chovnou stanici Kari Blue CZ, nebo jake jine stanice muzete doporucit? Pripadne jake jsou cenove relace? Dekuji moc! ![]()
Ahoj, mám asi tříletou holku thajskou a sháním pro ni kluka. Samozřejmě pak bych třeba na oplátku daroval kotě. Nemá papíry ale je krásná a povahou spíš pes než kočka… Kdyžtak se mi ozvete. Jsem Tábor. tel: ** nebo mail ***(@)yahoo.com
Ačkoliv jsem na fórech spíše pasivní čtenářkou a sběratelkou zkušeností při čekání na vytoužené mimčo, při čtení tohoto vlákna mi to nedalo a rozhodla jsem se zaregistrovat a přispět se svou osobní zkušeností s Thajskými kočkami. Třeba to někomu pomůže v rozhodování, zda a kde si tohoto úžasného mazlíčka pořídí. První Thajku si v roce2010 pořídila máma, aby nezůstala sama v bytě. Tenkrát jsem jela s ní do Chrudimi, kde tehdy sídlila chovatelská stanice Thai Mystery. Jiná v té době v republice nebyla. A v obyčejném činžovním bytě na nás čekala pohodová chovatelka a naprosto úžasné kotě, které jsme si nejprve vybírali podle fotek a pak jsme nedočkavě asi 2× zajeli na návštěvu. Nakonec jsme si odvezli naši vysněnou kočičí Mňaudámu Cherrinku a nikdy jsme této volby nelitovaly. Chovatelka nás „varovala“, že je to takový kočkopes, který vás bude doprovázet životem na každém kroku a měla pravdu. Mámě to hodně pomohlo, když jsme se jí s bráchou rozprchli do světa a zůstala sama doma. Uběhlo pár let, dostudovala jsem školu, vdala se, a když jsem manželovi řekla, že chci taky svou Thajku, po chvíli přemlouvání souhlasil. Takže jsem zapátrala a ejhle našla další chovatelské stanice tohoto plemene. Bydlíme kousek od Nymburka a tak to máme do Prahy i do Pardubic zhruba nastejno. Protože pracuji v Praze, byla první volbou chovatelská stanice Inky Blue. No a po návštěvě u paní veterinářky jsem odjížděla rozmrzelá. Zdůrazňovala, jak jsou koťata zdravá, že jsou odčervená a 2× přeočkovaná a jak žijí v rodinném prostředí a jsou zvyklá na lidi a návštěvy. Těžko se to popisuje, ale měla jsem z toho stísněný pocit jakési urputné vehementnosti… Prostě mi nesedla. Manžel mi sám navrhnul, že si uděláme výlet do Pardubic, kam přesídlila stanice Thai Mystery. Jenže já mezitím četla mimo jiné i toto vlákno a špatné zkušenosti s touto stanicí. Že by ta ženská zpychla nebo jsme měly napoprvé jen štěstí? Volala jsem mámě, jestli to mám zkusit. Byla v pohodě. Říkala, že si s paní Duškovou pravidelně párkrát za rok píše nebo volá a že ji i párkrát hlídala Cherrinku, když jela do lázní. A ať to rozhodně zkusím. Za zkoušku nic nedám a uvidím. No první telefonát mi chovatelka nezvedla a na meil odpověděla asi po týdnu. Byla jsem nervózní, ale nakonec jsme si domluvili návštěvu a zamířili do Pardubic. Přijeli jsme, padlo pár formálních vět a pak se paní Dušková rozpomněla. Vás už jsem někdy viděla. Řekla jsem ji, že jsem kdysi byla vybírat s mámou její Cherrinku…Šli jsme do jejího ateliéru, který sdílí se svými kočkami. Seděli jsme popíjeli čaj a koťata po chvíli vylezla z úkrytů a začala si s námi hrát, za chvilku se nechala i pohladit a vzít na klín. Chovná kočka se manželovi usadila na klíně a předla o sto šest. Chovatelka se smála, že pozná dobré lidi. No co budu vykládat, byli jsme tam skoro celé dopoledne. Do Pardubic jsme jeli ještě 3× a nakonec jsme si odvezli úplně jiné kotě, než jsme původně chtěli. Bylo to to, které si při první návštěvě s námi hrálo nejvíce, pak si sedlo k nám. Při druhé i třetí návštěvě přišlo opět. Ono si vás vybralo, řekla mi paní Dušková vážně. Ale já jsem chtěla svého vyhlídnutého krasavce, kocourka, který byl vhodný i na výstavy. A chovatelka mě šokovala, když mi ho rozmlouvala, ať si ho neberu, že na mě není naladěný, ať si vezmu kocourka, který se k nám tak měl. No odjeli jsme a já sváděla vnitřní boj –„ krasavce“, nebo „vítacího“ kámoše. Manžel, klinický psycholog, mlčel. Tak jsem naléhala, co si o tom myslí. Nakonec mi řekl, abych na ni dala a vzala si to naše vítací kotě. No nechtěla jsem se s tím smířit a tak jsem volala i mámě o radu. Poslechni ji. Ta ženská ví, co říká, pamatuješ co mi radila, když jsme vybírali Cherry? No to jsem samozřejmě dávno zapomněla, ale jsem zvyklá dát na svou mámu. Smířila jsem se a rozumem se rozhodla, pro vítacího kocourka Benďu. Podpůrným argumentem bylo, že ušetřím asi 2 tisíce ( vítací kocourek nebyl vhodný na výstavy, takže levnější ), na výstavy jsem stejně chodit nechtěla, prostě se mi krasavec na fotkách jen víc líbil. Takže jsme si odvezli Bendíka. A s ním v igelitce i docela velkou výbavičku. Jo a ty dva tisíce jsem nakonec taky neušetřila, protože jsem si od ní odvezla nádherný čajový servis s vlčími máky – je to její vlastní výroba a přiznala se mi, že dříve dělala pro Maříž. Chovatelka nás upozorňovala, že pár dní může být kotě v novém prostředí plaché a bude si zvykat. Ať jen sledujeme jestli pije a žere a pootevřenou přepravku a záchůdek necháme někde na chráněném místě. No a asi čtvrtý den už za námi lezl Benďas do postele. Teď je mu 8 měsíců a vozím si ho i do kanceláře, kde mi dělá společnost. Má svůj koutek a kočičí strom v rohu kanceláře čímž sice rozptyluje klienty, ale já mám o zábavu postaráno. Opravdu pozná dobré lidi a perfektně monitoruje nálady doma i v práci a navíc je to „tulidlo“ stejně jako Cherrinka. Takže kdo váháte, jestli si pořídit Thajskou kočku, tak neváhejte, jsou to „tulidla“ a než si dělat názor na chovatelskou stanici z pár příspěvků, lepší si tam zajet a udělat vlastní zkušenost – nám se to vyplatilo, já můžu Thai Mystery jedině doporučit a chovatelka je pohodová ženská.
Dobrý večer, narazila jsem na diskuzi o thajkách. Taky si chci do budoucna toto plemeno pořídit, hlavně kvůli línání. Před rokem jsem přišla po 17ti letech o briťáka. Byl to velký mazel s úžasnou povahou, takže ne každý briťák musí být nechovací…ale to línání, to bylo strašný. Hlavně když byl starej ![]()
Dobrý den, my máme kote uplne neplánovane, od obyč kočky u Pardubic z vesnice ale vypadá jak thaijka tak jsem zvedavá… co zde popisuje zní jako množírna, kotata normální jsou hravá at a přítulná..my ho máme z venku, kde se mu nikdo moc nevenoval a je v pohode,,, jeho sestra byli teda usycený:))ted cucím že by měli mín línat, tak to sem zvedavá to by se nám hodilo:))) očička mu jen trochu vybledly, jsou už skoro nemodré:)když dám fotku poznáte to?
Na základě téhle diskuze jsem kontaktovala pani doktorku Zahradnikovou z Inky Blue. Podle stranek meli ocekavat kotata. Po par dnech mi odepsala opravdu vystizny mail, poslala fotky kocek i kocouru, minuleho vrhu, bez ptani nam sdelila cenu. Domluvili jsme se na nezavazne rezervaci, kotata nebyla na svete. Kdyz se nekolik tydnu a nasledne i mesicu nic nedelo, nikdo nas o narozeni nekontaktoval, na strance porad bylo jen ocekavani vrhu, napsala jsem mail. Bohuzel jsem na nej uz nikdy nedostala odpoved. Muze se stat kde co, ale aspon tu odpoved bych rada…
Kvuli vzdalenosti jsme vyradili dalsi dve chovky a zbyly nam Pardubice s Thai Mystery. Pani duskova mi ve videich i clancich prisla jako normalni zenska. Ano, na maily odpovida se zpozdenim. Ma manzela, ma deti, pracuje. Nebude typ, ktery kazdou hodinu aktualizuje mail v mobilu. Nicmene vzdycky jsme se odpoved dozvedeli. Poslala nam fotky kotat a umoznila se samozrejmosti navstevu doma. Kocky maji sve patro v suterenu, kde maji dostatek prostoru na hrani a svuj klid, kde je nerusi deti. Me to narozdil od hodne z vas potesilo. Jsem zastancem toho, ze kocka neni pes a i pes musi mit svuj soukromy prostor, kde si muze jit od vsech a vseho odpocinout. Pani Duskova nas usadili v pokoji kocek a smerovala k tomu, aby si na nas kocky zvykly a trochu si nas ocuchaly. To je jen v poradku. Behem chvilky u nas byla mama kocka a po celou hodinu a pul se vnucovala me i manzelovi na mazleni. Za mnou dokonce chodila tam, kam jsem se hla. Kotata jsme mohli pozorovat pri hre, pani Duskova s nami diskutovala, ktere by pro nas mohlo byt vhodne. Dostali jsme na precteni rezervacni smlouvu, zaplatili zalohu (jeji vyse nam byla sdelena dopredu) a dostali doklad i smlouvu sebou.
Vybraneho kocoura nemame jeste doma. Nevim, zda bude splnovat tabulkove normy chovani na thajku. Muze a nemusi. Ale jsem si jista, ze to nebude chybou chovatelske stanice.
Thai Mystery na me do teto doby pusobi jen tim nejlepsim dojmem. I onu kupni smlouvu jsme meli moznost videt dopredu a dokonce diskutovat o jejim zneni. Neni treba. Je psana tak, aby v maximalni mire ochranovala kotata, aby neskoncila v mnozirne.
Mátě někdo novou zkušenost? Zatím se tu thajky zdají být dokonalé, narozdíl od ragdollů (moje druhé předvybrané plemeno), kteří jsou povahově jak kdy
.
Pročetla jsem celou diskusi, vidím že chovku bude třeba vybrat osobní návštěvou ![]()
@Pfalenopsis píše:
Mátě někdo novou zkušenost? Zatím se tu thajky zdají být dokonalé, narozdíl od ragdollů (moje druhé předvybrané plemeno), kteří jsou povahově jak kdy.
Pročetla jsem celou diskusi, vidím že chovku bude třeba vybrat osobní návštěvou
Pokud bych je měla nějak seřadit, tak dám Barmu, pak Thajky a pak „ty ostatní“ u kterých je poměrně vysoká šance, že to budou hysterické mršky ![]()
Moje barma má neuvěřitelnej vokální projev který si lidi na druho straně telefonu pletou s dětským pláčem, je neuvěřitelné závislá na lidech a je problém odjet na dovolenou. K tomu se v našem případě přidala neuvěřitelná agresivita na všechny živé tvory okolo - a ještě několik měsíců po kastraci napadala Sousedovic psy, ale ne všechny na dva buldoku se jen chodila koukat. Teď napadá jen kočky které se mu dostanou do rajónu. Proti tomu Ragdoll je celkem snášenlivý a když jedeme pryč tak ho můžeme dát ke známé.
@MartinKa36 ječák musím potvrdit
ale nevnímám to jako problém, většinou se ozve jen jednou za čas, když něco chce. Na dovolenou jezdíme běžně, 3 - 4 dny zvládne s klidem bez hlídání, týden s doplněním jídla/vody a podrbáním. Kvůli delším cestám už se trošku vzteká a je pak tak den naštvaný, ale přejde ho to a do dalšího dne je zas mazlík. A agresivitu nevím
vůči cizím lidem trošku nevyzpytatelný, ale s ostatními zvířaty nebyl problém.
Ale já jsem spíš psí člověk, tak možná proto mi docela vyhovuje, že to není tak úplně kočka, spíš pes, který občas dojde k závěru, že už je toho kontaktu s lidmi moc, tak se jde někam ztratit. Ale vítá u dveří, loučí se když odcházíme a i přes vysoký věk je to nadšené hravé kotě.
S Thajkama mám podobnou zkušenost, jen byly víc kočkovité, přišly mi míň mazlivé a víc nezávislé na člověku.
Ono taky dost záleží, co od toho člověk očekává. Pokud chce jen krátkosrstou verzi líného peršana, tak žádná z nich nebude to pravé.
Takže taky asi kousek od kousku
. Na internetu jsem načetla, že barmy nejsou moc společenské k cizím a k dalším zvířatům a thajky jsou prezentované jako největší kočkopsi.
Příspěvek upraven 01.11.16 v 13:26
Tak nase thajka je neskutecne hrava a umazlena. neumime si predstavit, ze bysme nechali kocku samotnou doma, takze cestuje s nama. zvlada jak auto tak jine prostredi. Na cizoi lidi je opatrnejsi, ale neutoci na ne v zadnem pripade. vecer vita a travi s nami naplno vsechen cas nez jdeme spat, rano se plete pod nohama taky. ackoliv na nas visi, tak si umi velice dobre vyhrat s hrackama sama
@Devuska Z které CHS prosím pochází a jestli vám nevadí sdílet, tak kolik stála? ![]()