Tipy, jak šetřit - sebe i přírodu

• Fotoalbum (3)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
2549
4.8.19 23:43

A hned sem šoupnu i první výkop :) Brzo bude dozrávat černý jeřáb neboli arónie a u kamarádky jsem ochutnala naprosto luxusní šťávu, bez chemie - jen cukr a černý jeřáb, takže máte domácí šťávu skoro zadarmo. Chutnalo mi to tolik, že jsem si našla recept: :)

Šťávu z 2,25 kg plodů zahřejeme na 70°C a zvolna přisypeme 0,5 kg ovocného cukru. Mícháme, dokud se cukr nerozpustí. Sirup nalijeme do vyvařených lahví a zazátkujeme.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1101
4.8.19 23:57

Tak jak popisuješ recept na sirup se dělá i z ostatních plodů (maliny, rybíz) jen se povaří a propasíruje aby byla jen šťáva z ovoce.
Dál dělám i medunkový sirup meduňku naložím s citronem a kyselinou citronovou na 48 hodin do vody, přecedím a svařím s cukrem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
ontar
5.8.19 00:13

Já čekám až aronie dozraje a pak zkvasit do vína…akorát nevím, jak poznat, kdy je zralá a aby jí dříve nesklidili ptáci…

• Citovat
  • Upravit
2549
5.8.19 07:59

@ontar Vážený pane trolle, díky za vtip, třeba nám přitáhne do diskuze další přispěvatele :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
5.8.19 14:27

Když dopeču, do vypnuté trouby dám sušit ovoce nebo upeču ovesné sušenky (chtěla jsem vložit recept, ale už tu je https://www.emimino.cz/…ove-cookies/). Stačí jim bohatě ta klesající teplota.

Jinak se snažím jednou měsíčně zajít do bezobalového obchodu a nakoupit suché potraviny a drogérii. Zbytek obstarávám v supermarketu a po trzích ve vlastních sáčcích. Pečivo, zeleninu a ovoce bez potíží kdekoliv. Jo a taky máme super řezníka, co nemá potíž s vlastními krabičkami, toho platit zlatem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
6.8.19 07:43

@martina1988 Tu meduňku bych mohla zkusit taky, máme ji na zahrádce.

Do jakých lahví pak sirup dáváš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1101
6.8.19 10:12

@Lorela od vína, rumu, kečupu a teď se mi hodně osvědčili láhve od piva Bernard mají takový uzávěr :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
7.8.19 14:55

@Lorela nadobi v mycce myju vzdy jedlou sodou - jeden maly pytlik jedle sody misto chemicke tablety. umyje super. kdyz chci, aby se nadobi lesklo, pridam par kapek citronu. moje mama pridava ocet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
7.8.19 20:57

@winter.gift To slyším prvně… 8o Jak se ta soda dávkuje, resp. jak ji do té myčky dáš?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
7.8.19 21:22

Jinak u nás doma je samozřejmost třídění, vytřídíme téměř vše, do směsného odpadu máme cca 1 malinký pytlík měsíčně, jinak základ papír-plast-sklo, plus bio odpad a kovy.

Poměrně dlouho hlídáme složení výrobků, zejména potravin, snažím se vyhýbat dovozu, v sezóně se nám to daří téměř stoprocentně, bereme totiž bedýnkovou zeleninu a ovoce, složení je luxusní, naše spotřeba velká.

Když nakupuji v klasickém obchodě, využívám místo sáčků látkové a záclonové pytlíky.

Nevařím přes týden vůbec maso, to máme jen o víkendu, přičemž ho kupuji z farmy.

Snažíme se šetřit vším, co jde, základ je u nás jídlo - nevyhazujeme, vše spotřebováváme. Oblečení po dětech posílám dál, co jde, prodám, co neprodám, pošlu do frcu v práci kliošům, pracuji s lidmi ohroženými soc. vyloučením, tam to nazmar nepřijde.

Poslední půl rok jsem začala koukat po českém oblečení, najela jsem na něj u prcků, teď zvažuji i pro nás dospěláky.

Obě děti jsem komplet odlátkovala.

Když půjdu od udržitelného životního stylu dál k ochraně přírody vůbec, tak v zimě krmíme ptactvo na sídlišti (máme několik krmítek rozmístěných v mezibloku), chodíme přikrmovat i do parku, naši v protějším bloku zase přes léto instalují 2 „napáječky“ pro ptáky, hmyz a drobné savce… :-)

Rezervy máme ještě veliké, třeba mě mrzí, že časově nezvládám víc péct a méně kupovat hotové mlsky pro děti, připravovat doma své marmelády apod. Zkoušela jsem přejít na bio šampon, ale kvůli barveným vlasům je to nemožné, to bio si s těmi chemickými barvami vůbec nerozumí. :nevim:

Hodně jezdím autem, protože dojíždím do krajského města do práce, autem to mám za 25 minut, hromadnou dopravou bych jela víc jak 3× tak dlouho. S malinkými dětmi vítězí holt to časové hledisko nad ekologickým… :oops:

Když to shrnu - pracujeme na sobě, řekla bych, že každý rok se posuneme o fous dál. Jako pozitivní vnímám hlavně to, že v tom nejsem sama, manžel je stejného ražení, vychováváme v tom děti a co víc - rodiče smýšlejí taky podobně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
7.8.19 21:37
@Leli83 píše:
@winter.gift To slyším prvně… 8o Jak se ta soda dávkuje, resp. jak ji do té myčky dáš?

Nasypu to do toho dávkovače, kam se normálně dává tableta či prášek. Nasypu ten dávkovač plný a citron nakapu přímo na nádobí

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
128
7.8.19 21:42
@Leli83 píše:
@winter.gift To slyším prvně… 8o Jak se ta soda dávkuje, resp. jak ji do té myčky dáš?
Nasypu to do toho dávkovače, kam se normálně dává tableta či prášek. Nasypu ten dávkovač plný a citron nakapu přímo na nádobí
@Leli83 píše:
Jinak u nás doma je samozřejmost třídění, vytřídíme téměř vše, do směsného odpadu máme cca 1 malinký pytlík měsíčně, jinak základ papír-plast-sklo, plus bio odpad a kovy.

Poměrně dlouho hlídáme složení výrobků, zejména potravin, snažím se vyhýbat dovozu, v sezóně se nám to daří téměř stoprocentně, bereme totiž bedýnkovou zeleninu a ovoce, složení je luxusní, naše spotřeba velká.

Když nakupuji v klasickém obchodě, využívám místo sáčků látkové a záclonové pytlíky.

Nevařím přes týden vůbec maso, to máme jen o víkendu, přičemž ho kupuji z farmy.

Snažíme se šetřit vším, co jde, základ je u nás jídlo - nevyhazujeme, vše spotřebováváme. Oblečení po dětech posílám dál, co jde, prodám, co neprodám, pošlu do frcu v práci kliošům, pracuji s lidmi ohroženými soc. vyloučením, tam to nazmar nepřijde.

Poslední půl rok jsem začala koukat po českém oblečení, najela jsem na něj u prcků, teď zvažuji i pro nás dospěláky.

Obě děti jsem komplet odlátkovala.

Když půjdu od udržitelného životního stylu dál k ochraně přírody vůbec, tak v zimě krmíme ptactvo na sídlišti (máme několik krmítek rozmístěných v mezibloku), chodíme přikrmovat i do parku, naši v protějším bloku zase přes léto instalují 2 „napáječky“ pro ptáky, hmyz a drobné savce… :-)

Rezervy máme ještě veliké, třeba mě mrzí, že časově nezvládám víc péct a méně kupovat hotové mlsky pro děti, připravovat doma své marmelády apod. Zkoušela jsem přejít na bio šampon, ale kvůli barveným vlasům je to nemožné, to bio si s těmi chemickými barvami vůbec nerozumí. :nevim:

Hodně jezdím autem, protože dojíždím do krajského města do práce, autem to mám za 25 minut, hromadnou dopravou bych jela víc jak 3× tak dlouho. S malinkými dětmi vítězí holt to časové hledisko nad ekologickým… :oops:

Když to shrnu - pracujeme na sobě, řekla bych, že každý rok se posuneme o fous dál. Jako pozitivní vnímám hlavně to, že v tom nejsem sama, manžel je stejného ražení, vychováváme v tom děti a co víc - rodiče smýšlejí taky podobně.

To je skvělé, velmi inspirativní, kéž by takto smyslela většina populace. To by bylo na světě mnohem lépe!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
8.8.19 09:39

@Leli83 To je fakt hodně užitečnejch tipů. Je super dělat věci, který člověka bavěj, ušetří peníze a ještě navíc i tu přírodu.

Já jsem si teď zažádala o půjčení kompostéru na zahrádku činžovního domu, městská část to u nás dělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
8.8.19 12:31

@Lorela Vlastní kompostér je super, my tedy v bytě máme jen malý vermikompostér, funguje skoro tři roky a vůbec nevím, jak jsme mohli bez něj existovat dřív. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2549
9.8.19 08:39

@winter.gift Mám ještě jeden malinkej tip, jak se dá ihned zmenšit spotřeba tablet do myčky. My je půlíme, zjistili jsme, že na to běžné zašpinění nádobí stačí půlka. Ušetříme tak půlku peněz za tablety a zároveň se nemusí vyrábět tolik chemie :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný