Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@Káťa19 Třeba tady na e-shopu: https://www.fler.cz/…dobi-9799950
Bývá to i na trzích nebo v prodejnách bez obalu. Já to doplňuju i klasickou houbičkou na špinavější věci, ale ta mi pak vydrží minimálně měsíc, protože ji použiju jen výjimečně. A tu pratelnou mam už asi rok ![]()
@bosanozka parada,pochlub se tady
A jaky sijes prumer?
https://www.emimino.cz/…rankovani/7/?…
Ozivuju k nacerpani inspirace - u nas jede bytovy komposter, bezobal nakupovani i v supermarketu (otevreli nam rekonstruovany Albert s moznosti odsypat si vlocky, lusteniny, suche plody…).
Uz jste nekdo cepoval drogerii v Rossmannu (pure, ariel, nature vox) nebo DM (tierra verde) Jak se na to prodavacky tvari? ![]()
@Monulie Čepovanou drogerii (tedy ty gely na praní) mají běžně v Bráně ke zdraví, stejně tak semínka a luštěniny (sem tam je vezmu). Jinak do diskuze a její téma - jak šetřit - nejezdit autem a využívat MHD, příměstské spoje, nechat si jídlo dovážet domů. V tomto máme jako domácnost si myslím největší ekologický podíl. Když už domácnost auto potřebuje, tak není nutné držet 2,3 vozy… když už autem musí někdo dojíždět, ať vezme s sebou další pracanty, co cestují stejným směrem (takto funguje tchán, když nikdo nejede, tak jede raději autobusem než aby vytahoval auto). V nutnosti si auto půjčujeme od tatínka. Hodně se mi líbí myšlenka sdílených aut, co je v Brně, Praze… Dále si necháváme velké nákupy dovážet přes iTesco. Neutratíme v obchodě tak za blbiny, což je další úspora nejen pro naše peněženky, ale hlavně časová - věnujeme to dítěti. Co jde, jako odpad třídíme - bioodpad, oleje a papír, plasty skoro žádné nemáme (máme to na kontejnery). Bioodpad u nás tvoří cca 30% všeho odpadu, jídlem co nejvíce neplýtvám a sníme vše beze zbytku, maximálně zbyde staré pečivo, které pak putuje ke slepicím - výměnou máme domácí vajíčka. Věcí bych našla více - jsou to takové drobnosti, v součtu to udělá dost.
@Monulie jéé to máš super, že je to u vás v Albertu, já zrovna všera dělala úklid špajzu a přesypávala vše do sklenic, hlavně kvůli všelijakým broučkům
takž obaly letěly do koše a zrovna jsem si říkala, kdyby to tak bylo víc dostupnější. Do Albertu chodíme často, to b bylo fajn, kdyby to udělali i u nás.
Jinak co se týče stáčené drogerie, určitě je to super nápad, ale věřím, že prodavačky moc nadšené nebudou. Zvyknou si, holky ![]()
Musím omrknout, jak to vychází cenově, o kolik se ušetří za obal, to mě hodně zajímá. Protože pokud to o moc nebude, spousta lidí sáhne po klasice.. ![]()
Snažíme se mít, co nejméně odpadu. A hlavně nemáme auto. Jezdíme MHD, na kole, chodíme pěšky, někdy bežíme ![]()
Na příští rok si koupím berdíka, kompostér ve kterém se dá rovnou pěstovat. Sice mohu jet na truhlíky a tak, ale asi ho truhlíky spíše doplním ![]()
Já se snažím přijít na to, v čem dávat maso do mrazáku. Vozím si zásoby od řezníka plus máme každý rok celé bio prasátko a nic jiného, než igelitové sáčky mě ještě nenapadlo. To maso je jediná věc, kdy ten pytlík použiju, ale i tak mě to štve…
@anahry Jestli ti to pomůže, tak já je dávám do znovu uzaviratelnyCh sáčku z Lidlu, předtim to maso dám do fresh fólie, stačí kousek a zabalené ho dám do sáčku, pak když to maso beru, vytáhnu ze sáčku, aby mi to pro rozmrazování nepustilo vodu a sáček od toho nebyl spinavy.
@Opiska Ty jo, díky moc. Kouknu se na to!! Já si nad tím pořád lámu hlavu a že existují takové sáčky jsem vůbec nevěděla…
@anahry a co plastove krabicky? Ale to bude zrat hodne místa. Ja takhlr skladuji ovoce a zeleninu veskerou, mam tedy samostatny mrazak.
Maso tedy balim do fresky, taky jako jedine.
@lucynka25 V krabičkách mám zeleninu, ale maso do nich dát nemůžu - nebylo by kam je naskládat.
Máme domácí kompostér vyrobený z dvou primalexových kyblíků.
pěkný designový, co jsem našla, se mi sice líbil, ale byl dost mrňavý na naši produkci bio odpadu a těch pár litrů radši utratím v tom bezobalu ![]()
My jsme si zažádali o kompostér na městský části a máme ho ve vnitrobloku v činžáku.
Jinak co se týče obalů, zírám, co všechno máte za nápady. Já jsem dostala pytlíky na ovoce od bráchy (asi z Globusu).