Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
máme doma kočky už dost let, jako dítě jsem posbírala u babičky na vesnici kde co a toxo jsem nikdy neměla. Ted máme doma tři čistě bytové, tchýne má dole sedm koček, z toho jedna chodí ven.
Nedávno jsem u lékaře čelta článek, že nejčastějším zdrojem toxoplazmozy je špatně omytá zelenina a ovoce, špatně zpracované maso. Kočka (venkovní) a její výkaly jen v 5%.
Kočka sice může být přenašeč, ale vajíčka jsou infekční cca týden a abys dostala toxo, musela bys být v kontaktu s infikovaným trusem a nemýt si ruce.
Pokud máš doma čistě bytovou kočičku, která nechodí ven a není v kontaktu s venkovníma kočkama, tak riziko nehrozí. Jestli dostává syrové maso, tak ho nechej před podáváním na 48h. v mražáku přemrznout
aneob ho nahraďte konzervami.
Lékaři doporučují při těhu používat jednorázové rukavice při čistění záchůdků a důslednou hygienu rukou po čištění.
Mnohem častěji je toxo právě ze špatně omyté zeleniny nebo ovoce, které si člověk utrhne na zahrádce a hned sní. Maso se taky doporučuje řádně tepelně zpracovat, nejen kvůli toxo, ale i listerioze, jerziniím a jiným bakteriím a potvůrkám.
Na testy si jistě zajdi, ale určitě budou negativní
Neodpírej kočičce mazlení a hlazení, až se mimi narodí, bude potřebovat ujistit, žeji máte stále rádi a je nadále členem vaší lidské smečky ![]()
Jo to vím, že když se chytne v těhotenství, tak je to velký problém. Ruce si taky pořádně myju. Ale do lžnice zavřít nemůžu, ona je prostě zvyklá a nenadělám s tím nic … Protože by tak vyváděla, že bysme stejně museli vylézt …
Mahora píše:
No já nevím, bydlím ve Francii a vím, že tady se to hodně řeší. Jsem potřetí těhotná a protilátky nemám, tudíž jsem toxo neprodělala. Dělají mi tudíž na ní test každý měsíc, nesmím sahat na kočky, nejím saláty a např. nevařenou kořenovou zeleninu.Kdybych totiž chytla toxo v těhotenství, je to hooodně velký problém pro miminko. Takže zkrátka lepší dávat pozor, než litovat.
V ložnici bych určitě zavírala dveře a pokaždé si dobře myla ruce mýdlem před jídlem.
Kdepak bytová … bydlíme na vesnici v přízemním baráčku a je zvyklá běhat ven. Takže ji i třeba během noci pouštím oknem ven. Paradoxně doma nemáme záchůdek, protože si vždycky „řekne“. Ale hodně loví myši a to mě znepokojuje víc. Já vím, že bych s tím nic nenadělala, ale kdybych ji měla prodělanou a měla protilátky, možná bych byla klidnější
KačuliKačka píše:
máme doma kočky už dost let, jako dítě jsem posbírala u babičky na vesnici kde co a toxo jsem nikdy neměla. Ted máme doma tři čistě bytové, tchýne má dole sedm koček, z toho jedna chodí ven.Nedávno jsem u lékaře čelta článek, že nejčastějším zdrojem toxoplazmozy je špatně omytá zelenina a ovoce, špatně zpracované maso. Kočka (venkovní) a její výkaly jen v 5%.
Kočka sice může být přenašeč, ale vajíčka jsou infekční cca týden a abys dostala toxo, musela bys být v kontaktu s infikovaným trusem a nemýt si ruce.
Pokud máš doma čistě bytovou kočičku, která nechodí ven a není v kontaktu s venkovníma kočkama, tak riziko nehrozí. Jestli dostává syrové maso, tak ho nechej před podáváním na 48h. v mražáku přemrznout
aneob ho nahraďte konzervami.
Lékaři doporučují při těhu používat jednorázové rukavice při čistění záchůdků a důslednou hygienu rukou po čištění.
Mnohem častěji je toxo právě ze špatně omyté zeleniny nebo ovoce, které si člověk utrhne na zahrádce a hned sní. Maso se taky doporučuje řádně tepelně zpracovat, nejen kvůli toxo, ale i listerioze, jerziniím a jiným bakteriím a potvůrkám.
Na testy si jistě zajdi, ale určitě budou negativníNeodpírej kočičce mazlení a hlazení, až se mimi narodí, bude potřebovat ujistit, žeji máte stále rádi a je nadále členem vaší lidské smečky
Mahora píše:mikitaa píše:Podle mne je určitě dobré i to zjistit, že Už je to průser. - třeba už jen k tomu, že budeš mít vůbec možnost se rozhodnout, zda v daném případě jít třeba na přerušení či ne /pokud sama nepotratíš
pozde..prave proto ze kdyz ju chytnes v tehotenstvi tak uz je to pruser. a nic s tim moc neudelas. pozor co jis si muzes davat i bez testu kazdej mesic…kde by ti stejne rekli…bud je to dobry..nebo je to pruser/ Nebo třeba taky k tomu, být úplně v klidu. No zkrátka podle mne ty testy určitě zbytečné nejsou a jsem ráda, že mi je dělají.
ono ja sem byla ujistena ze kdyz ji dostanes tak to poznas…ze nabehnou uzliny v trislech a podpazdi (to ze je hlavni priznak)..ze pokud by se toto u me objevilo tak mam hned prijit a testy by udelali. me to prijde logicky..kdyz mi nic neni tak neni treba plasit…no kdyz jo a jeste su tehotna tak plasim. ale priznam se protoze ziju na vesnici a na farme (kone, kozy, ovce, psi, kocky atd) ze jsem se o to taky dost zajimala ale vysvetleni me gyndr mi prislo rozumne.
no vidíš a já jsem někde četla, že ten test dělají na začátku těhotenství v ČR automaticky…, tak teda nevím
me bylo receno ze je jen na vyzadani…ale ono je to u nas co doktor to neco jinyho ![]()
Ach jo, tak opakuji to stejné, co v jiných diskuzích. Od kočky nemáš téměř šanci se nakazit. Nakazíš se pozřením jejího exkrementu, což, jak předpokládám se v normální domácnosti neděje. Daleko spíš to chytneš ze syroého masa nebo špatně umyté zeleniny. Navíc jen maličkaté procento koček toxo má, teď nevim přesně kolik, psala jsem to jinde, ale je to zanedbatelné. I kočka jednou nakažená toxo už podruhé nechytí, tudíš, když projde tím toxo obdobím, už není nakažlivá pro nikoho. Já mám kočky tři, je pravda, že vim, že jsem toxo měla, kdysi dávno před lety, nevim, kde jsem ji chytla, ale to už někdy v dětství. Přišli mi na to jen, když mi dělali testy kvůli mononukleoze. Ale kočky doma neustále slintám, jsou to moje zlatíčka, tak si je přece pomuckám, záchodky čistim skoro jen já, protože jsem doma většinu času sama a i kdybych toxo předtím neměla, tak nemám strach, že bych ji teď chytla. Pokud ji moje kočky kdy měly, tak už to mají dávno za sebou a jsme imuní všichni.
Jinak já už ničemu, co se týče toho, co thule nemůžou nevěřim, plísňák si dám v klidu taky, teplou vanu též. Proč se něčím pořád stresovat, o tom těhu snad není
Nechci kecat, ale četla jsem, že toxo přenášejí pouze mladé kočky okolo 6ti měsíců. Takže pokud už máš straší číču, mělo by to být ok. My máme 2 venkovní kočky a obě těhotenství jsem s něma normálně „komunikovala“. Testy na toxo mi dělali automaticky u obou těhotenství a toxoplasmozu jsem někdy prodělala ( asi vím i kdy, podle problémů se zduřelou uzlinou, a bylo to v době mého studia, kdy jsem s kočkami do kontaktu vůbec nepřicházela).
Ahoj, toxo přenáší pouze pohlavně nedospělé kočky, takže buď v klidu. Nejez syrovou zeleninu ze zahrádky a vyhýbej se styku se syrovým masem.
Ahoj holky, my taky máme kočku - v bytě, má 6 měsíců, ihned jsem po manželovi chtěla, abych čistil záchod a když ho to po týdnu přestalo bavit, tak si tu toxoplazmózu nastudoval a je to (mělo by být) jak říkáte… je to ve výkalech - po 24 hodinách a pokud nežere syrové maso, tak se není čeho bát… ale já radši si nechám udělat testy… jistota je jistota…
¨Prosím tě klid. To že tě nakazí kočka je nepravděpodobné . POkud kočka, co enchodí ven, tak ej to prakticky nemožné.
přenáší se to stolicí a ta je „infekční“ po 24 hodinách.
Já toxu prodělala v těhu, přišla kvůli ní o dítko a pak sbírala hodně info kolem sebe při druhém.
Dostala jsme ji z nedostatečně opracovaného masa!!!!!!!!!! To je největší riziko.
Markit.Hl píše: ¨Prosím tě klid. To že tě nakazí kočka je nepravděpodobné . POkud kočka, co enchodí ven, tak ej to prakticky nemožné.přenáší se to stolicí a ta je „infekční“ po 24 hodinách.
Já toxu prodělala v těhu, přišla kvůli ní o dítko a pak sbírala hodně info kolem sebe při druhém.
Dostala jsme ji z nedostatečně opracovaného masa!!!!!!!!!! To je největší riziko.
Tak nějak jsem se po těch info z netu docela uklidnila… fakt jsem z toho měla hrůzu, syrové masíčko já nepapám, tak snad budeme v poho ![]()
Já jsem si na začátku těhu testy na toxo u doktorky vydupala, automaticky je nedělají. Byla jsem i ochotná si je zaplatit, abych věděla, na čem jsem, ale nakonec mi je doktorka napsala sama. Toxo jsem ke svému překvapení neprodělala, i když kočky jsou už od dětství mojí velkou láskou a těch koťátek, co mi přešlo pod rukama…takže teď bych se spíš bála syrového masa a špatně umyté zeleniny! Kočky jsou v pohodě, ale mojí mamce to nevysvětlím ![]()
J8 si u těhu s Kačenkou test udělat nechala a zapaltila. Když toxu máš, tak ji máš vždy, jen neaktivní akdykoliv se může aktivovat.....
mne dr delala testy na toxo automaticky hned v prvnim kole odberu krve a co cert nechtel, hned mi volala, ze mam v sobe protilatky na toxo a ze musim zajit na infekcni, aby mi tam udelali podrobnejsi testy, jestli jsem ji chytla behem tehotenstvi a nebo uz driv. Nastesti to bylo uz driv. Ptala jsem se, jak se to muze nejcasteji chytnout. Takze nejcasteji to nedostanete tim, ze uklizite po kocce, ale kdyz na zahrade jite neomytou zeleninu a ovoce, se kteryma mohla nejaka kocka prijit do styku. coz valejici se jablka pod stromem mohou byt vsechny,ze.tak bacha!