Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
mne dr delala testy na toxo automaticky hned v prvnim kole odberu krve a co cert nechtel, hned mi volala, ze mam v sobe protilatky na toxo a ze musim zajit na infekcni, aby mi tam udelali podrobnejsi testy, jestli jsem ji chytla behem tehotenstvi a nebo uz driv. Nastesti to bylo uz driv. Ptala jsem se, jak se to muze nejcasteji chytnout. Takze nejcasteji to nedostanete tim, ze uklizite po kocce, ale kdyz na zahrade jite neomytou zeleninu a ovoce, se kteryma mohla nejaka kocka prijit do styku. coz valejici se jablka pod stromem mohou byt vsechny,ze.tak bacha!
Ahoj, děkuji všem za odpovědi.
Jen malé info, jesti by to ještě nekoho zajímalo ![]()
Kočička bude mít v létě 10 let a u našich, kde jsem ještě asi před 3/4 rokem bydlela máme kocoura a toho jsme si donesli jako koťátko.
Tak jako tak uklízet po ní nebudu, když už jí to ujede na koberec (přítel mi to stejně nedovolí) - a záchůdek nemáme, ona si „zaklepe na okno“ když chce ven ![]()
Syrové maso jako takové nejím a budu si teda dávat pozor, ať je vše pořádně udělané (upečené, uvařené …) a zeleninku si pořádně umyju nebo okrájím ![]()
Ještě jednou děkuji a přeji pěkný den
V případě, že kočička nechodí doma na záchůdek a tím pádem nepřijdeš do kontaktu s exkrementy, tak je šance velice maličkatá!!!!!!!
Abys chytla toxo od kočky, musela bys být vkontatku s trusem, který obsahuje infekční vajíčka.
A to nejsi, takže bych se vůbec nestrachovala kočičku hladit, mazlit a nechat spát s vámi v posteli. Případně ji po příchodu domů zkontroluj zadeček, zda ho nemá špinavý a utři vhlčenýma ubrouskama ![]()
ahoj vsem,musim vstoupit to tehle diskuze, mame dve kocicky, jsou jak domovni, tak venkovni(samozrejme mysi a tak).Ja jsem tehotna a muj manzel ma uplnou panickou hruzu z toxy, ja jsm velky milovnik kocicek a proto mi je dost lito ze je jim krivdeno: nesmim se jich pomalu ani dotykat. Kdysi kocicky spaly s nama v posteli a ted nesmi ani nahlednou do pokoje. Proto na pozadani manzela jsem si nechala udelat testy, tak cekam na vysledky. Je to snad jeste horsi, protoze co kdyz se dovim nejake sptne zpravy? tak by me ani nenapadlo o tom premyslet. samozrejme dodrzuji hygienu, myji ruce, nedotykam se zachodku. Takze jestli jsem ji uz mela, tak se nemuze nic stat miminku?? a oni poznaji kdy jsem ji mela?? je to teda jako nachlazeni nebo horsi priznaky? a muze se to poznat i nejak u kocky? je mi jch lito, mych chlupacku, jak se chteji pomazlit a ja nemuzu se jich dotknout. ![]()
Jsme na tom dost podobně. Sice kočky máme jen u rodičů, ale jsou to moji největší miláčci. Pokaždé když tam přijedu, tak neslyším od mamky nic jiného než ať je nechytám, nehladím a vůbec k nim nechodím, že to malé bude postižené, protože to každý říká a těhotná k nim prostě nesmí. No i tak k nim chodím a hladím si je. Dodržuju hygienu a hlavně jsem si to nastudovala, takže vím, že to jsou dost zkreslené informace, které kolují mezi lidmi. Já jsem toxo neprodělala a to jsme těch koček měli! Na začátku těhotenství jsem si na doktorce vydupala testy na toxo, abych věděla. Spíš se bojím špatně umyté zeleniny nebo špatně tepelně upraveného masa…tam je riziko nákazy daleko větší. No s jistotou to budu vědět, až se malá narodí, ale zatím to vypadá tak, že je všechno v pořádku…ale nechci to zakřiknout! ![]()
Ahoj, jelikož jsem taky těhotná a kočky doma máme, ptala jsem se na toxo u veteho i na gyndě. Vete mi řekl, že infekční jsou jen koťata, a to většinou jen venkovních koček, protože ty domácí to nemají kde chytnout. jsou infekční asi tak 2týdny po tom co to chytnou a pak už nikdy ve svém životě. a to bych si musela strčit do pusy ruku od jejich hovínka, což samozřejmě nikomu asi nehrozí…na gyndě mě na požádání poslali na krev(stačilo říct, že máme doma kočky), kde se zjistilo, že protilátky nemám. což je celkem škoda, jelikož bych byla alespoň navždy imuní. i pokud ale toxo chytnete během těhotenství lze to léčit antibiotikama a miminku to neublíží, jen se to musí odhalit včas - příznaky jako chřipka plus ty nateklé uzliny…takže zbytečně nepanikařte a nezbrojte proti kočkám..spíš pozor na maso a neumytou zeleninu!
Já jsem se na to ptala svého doktora a on mi řikal, že je toxo ve spojitosti s kočkami velice přeháněná. Mnohem větší šance, že ji chytneš je ze zeleniny ze zahrady (co je zemi) - ředvičky, mrkev, … jedené za syrova a králíka pokud je špatně tepelně upravený a neprošel mrazem.
My máme jak vnitřní tak venkovní kočku, myši chytá normálně, ale na záchod chodí zásadně ven, takže jsem to přestala řešit a v posteli s námi spí dál.
Testy jsem si taky nechala udělat (v rámci tripple), ale možná na ně sestřička zapomněla nebo mi řeknou, jak to dopadlo až na kontrole. Napsali mi jen, že tripple jsou v pořádku.
Ale z testu se dozvíš jen jeslti si ji proděla, nebo ne (v druhém případě stejně nic nenaděláš). Přinejhorším, že ji máš aktivní, ale můj doktor říkal, že se tím za svoji (asi 20ti letou) kariétu nesetkal.
martext píše:
ahoj vsem,musim vstoupit to tehle diskuze, mame dve kocicky, jsou jak domovni, tak venkovni(samozrejme mysi a tak).Ja jsem tehotna a muj manzel ma uplnou panickou hruzu z toxy, ja jsm velky milovnik kocicek a proto mi je dost lito ze je jim krivdeno: nesmim se jich pomalu ani dotykat. Kdysi kocicky spaly s nama v posteli a ted nesmi ani nahlednou do pokoje. Proto na pozadani manzela jsem si nechala udelat testy, tak cekam na vysledky. Je to snad jeste horsi, protoze co kdyz se dovim nejake sptne zpravy? tak by me ani nenapadlo o tom premyslet. samozrejme dodrzuji hygienu, myji ruce, nedotykam se zachodku. Takze jestli jsem ji uz mela, tak se nemuze nic stat miminku?? a oni poznaji kdy jsem ji mela?? je to teda jako nachlazeni nebo horsi priznaky? a muze se to poznat i nejak u kocky? je mi jch lito, mych chlupacku, jak se chteji pomazlit a ja nemuzu se jich dotknout.
Tak to jsem si aspon trosku oddychla, taky si myslim ze to moc vsichni zvelicuji, kdysi na vesnicich kocky normalne chodili po chalupach, tehotne delaly vsechno, hraly si s kockama a o nejake toxoplazmoze nemeli ani paru a deti se rodili zdrave. No meho muze uz neobmekcim, porad rika, ze jestli je jeste nacape u nas v pokoji, tak je povesi za ocas do pruvanu
ale moje kotatka jsou poslusne a uz se to pomalu odnaucuji. Nelibi se mi kdyz nekdo vykopne zvire z baraku, jen pro to ze je v dome tehotna, urcite se vzdy da udelat nejake hygienicke opatreni, pro nas jsou zviratka clenem rodiny. A tak to zustene. ![]()
Však jsem slyšela, jak moc jim vadí v útlulcích, když tam někdo přijde s kočkou, že ji nemůžou mít, že je žena těhotná.
Chce to trošku obezřetnosti. Ta naše občas (už hoooodně dlouho ne) udělala bobka na koberec - když jsme byli dlouho pryč nebo tak. Tak to by mě přítel neenchal uklízet. Ale jinak je s nama, jak před tím ![]()
martext píše:
Tak to jsem si aspon trosku oddychla, taky si myslim ze to moc vsichni zvelicuji, kdysi na vesnicich kocky normalne chodili po chalupach, tehotne delaly vsechno, hraly si s kockama a o nejake toxoplazmoze nemeli ani paru a deti se rodili zdrave. No meho muze uz neobmekcim, porad rika, ze jestli je jeste nacape u nas v pokoji, tak je povesi za ocas do pruvanuale moje kotatka jsou poslusne a uz se to pomalu odnaucuji. Nelibi se mi kdyz nekdo vykopne zvire z baraku, jen pro to ze je v dome tehotna, urcite se vzdy da udelat nejake hygienicke opatreni, pro nas jsou zviratka clenem rodiny. A tak to zustene.
Milé maminky, toxoplazmózu jsem prodělala před 9 lety, ukázkové první a dlouho očekávané těhotenství, jen v posledním měsíci mi doktor zjistil z ultrazvuku, že není vše ok. Za týden se mi narodil chlapeček, který po třech dnech zemřel na toxo, což zjistili až po pitvě
. Nepodceňujte to!!! Dneska už je medicína o krok dále a testy se dělají již v raném těhotenství. Určitě to nemám ze syrového masa, ale nejspíš od zvířat… Se zvířaty jsem v kontaktu od malička, ale imunita se zřejmě nedostavila. Dnes mám dva krásné kluky 6 a 8 a vše mi vynahrazují
. Také mi řekli, že po toxo už nebudu mít nikdy holku, jen samé kluky. Beru to spíše jako náhodu, ale byl o tom i nějaký pořad… Mnoho štěstí a zdraví těhulkám
!
Já také prodělala toxo, zjistili mi to v těhotenství, následky má moje dcera a to cystu v mozku a v oku-taková malá vzduchová bublinka. Bude ji 9 let. Je pravda, že druhé mimi je kluk.
také bych to nepodceňovala. Také jsem to měla z koťátka, bylo mi řečeno, že jsou přenašeči právě koťata a to jen několik snad dnů…no zrovna jsem to chytla.. ![]()
prenasecem toxoplazmozy jsou pouze vajicka…a vajicka jsou ve vykalech..prenos je mozny pouze „oralne-fekalni“ cestou…tzn ze vzdy za to muze nedostatecna hygiena…at uz nemyte ruce po manipulaci s fekaliemi…nebo nemyta ovoce zelenina ktera mohla byt zasazena apod…kote jako takove nic nezpusobi!
Příspěvek upraven 07.02.12 v 20:52
Ahoj,muj tatka byl onekda na jakýsich testech kde mu doktorka řekla že před par lety prodělal toxu,ale zřejně neměl nějaký vyditelný příznaky tak ju přechodil a ničeho si nevšim,zároven mu taky řekla že tohle není jenom nemoc koček , ale nemoc zvířat celkově,muj tatka totiž kočky moc rád nemá takže je určitě nikde nedlachmil,ale je celej život u zvířat.Kočku sou jen možna rizikovější že člověk neví kde se toulaj.Ja su v osmím a na toxu mě dělaly na začatku test automaticky,podle mě se to takhle dělá normálně…
mikitaa píše:
prenasecem toxoplazmozy jsou pouze vajicka…a vajicka jsou ve vykalech..prenos je mozny pouze „oralne-fekalni“ cestou…tzn ze vzdy za to muze nedostatecna hygiena…at uz nemyte ruce po manipulaci s fekaliemi…nebo nemyta ovoce zelenina ktera mohla byt zasazena apod…kote jako takove nic nezpusobi!Příspěvek upraven 07.02.12 v 20:52
týká se to jen koťat nebo i dospělých koček ?
Ahoj Kecalko, no tak normálně se to nedělá. Hned při první návštěvě poradny jsem se sestry ptala na to, zda je nutné si testy vyžádat a ona mne od toho odrazovala, že se to už nedělá, že za celou svou kariéru
se s tím setkala jednou a bylo to docela dobře léčitelný antibiotiky. Tak nevím. V tu chvíli mě to uklidnilo, ale teď jsem z toho taková nejistá. Zátra mám jít do poradny,tak se snad na to ještě zeptám. My máme kočičáka doma, taky nám leze do postele, i když se nám to úplně nelíbí, ale ne a ne ji to odnaučit. Když ji zavřu do obýváku, tak provádí šílený věci
. Je to náš mazlík, ale snažíme se dodržovat hygienická pravidla. Teď se těší dobrému zdraví, je jen doma, ale původem je to kočka z vesnice a jako kotě jsme ji převzali v dost zbědovaném stavu
Tak radši asi vznést dotaz, co?