Toxoplazmóza

Napsat příspěvek
Velikost písma:
8959
15.1.15 18:59

MYslím, že nic nehrozí;-)
Ale buď v klidu, já byla v těhotenství taky „šáhlá“ :)) Řešila jsem, jestli můžu bílkovou polevu na perníčkách :zed: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6257
15.1.15 19:24

Koukám že jsme byli všechny těhule šáhlí :dance: :lol:  :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
340
15.1.15 19:55

To bys musela resit treba i to, ze v pude resp. v hline se muze vyskytovat dalsi parasit, treba vajicka skrkavek atd.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
15.1.15 20:06

@Andy27 To ale není pravda, že se nakazíš jen od kočky :roll: Daleko častěji právě ze špatně omyté zeleniny… špatně tepelně upraveného masa.

Zakladatelko - asi nějaká pidi pravděpodobnost tam je, ale příliš bych se neznepokojovala… Nemáš v průkazce poznačeno, jestli už jsi toxo měla?
Nejhorší následky má když tak v 1. trimestru, to už jsi mnohem déle těhotná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
15.1.15 20:28

@Pipet Nene na toxo mi krev nebrali..moje doktorka to nedělá..

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
20.11.16 13:51

Dobrý den,
mám dotaz ohledně možnosti nákazy toxoplazmózou. Před cca rokem a půl jsem začala chovat králíky, né jako mazlíčky, ale na maso. Nyní jsem zjistila, že jsem na úplném počátku (5.tt) těhotenství a mám obavy z péče o ně. Samozřejmě hygienu dodržuji velmi pečlivě. Bobky kydám vždy v rukavici atd. Ale dcera si je občas chodí hladit a chovat. A samozřejmě nejsem si 100% jistá že se hned umyje a třeba jde jíst a já to případně dojím atd. Ale teď z toho mám trochu úzkost a chtěla bych uklidnit, že v péči o ně mohu i nadále pokračovat. Na internetu jsem i našla texty, kde je uveden jako jediný přenašeč trusem kočkovitá šelma. (Přála bych si jim věřit). Králík by údajně chcípl, nebo mohl přenést toxu pouze přes nedostatečné tepelně upravene maso, jako i jiná máš, ne pouze králičí. Mohu tomu věřit a ke králíkům nadále bez obav chodit a cistit jim kotce? Děkuji prosím za odpověď a váš čas a názor pokud k tomu máte nějakou radu budu vděčná

Prosím o anonym (chodí sem rodina, která o tehu ještě neví-sama jsem to zjistila teprve dnes a nechci nic podcenit) děkuji

• Citovat
  • Upravit
49
20.11.16 14:08

Toxoplasmou se dá nakazit buď ze spatne umyté zeleniny, při práci na zahradě v hline, kde se venčí kočky nebo obecne kontaktem s trusem koček, ze spatně tepelně upraveného masa nebo ochutnáváním syrového masa. Kontaktem s králíky ne.ja jsem veterinářka a při těhotenství jsem chodila normálně do práce, rukama mi prošlo hodně zvířat i kraliku ale i koček a jsem toxo negativní, takže klid :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.16 14:13

@StellaAlba děkuji přesně takovou odpověď od informovaného člověka jsem potřebovala :srdce: měla jsem především strach z toho čištění, člověk si dává pozor, ale třeba abych nevdechla prach ze suchých bobků nebo tak, ale samotné mi to zní trochu jako sci-fi… člověk se ale bojí :oops:

• Citovat
  • Upravit
Ou
24138
20.11.16 14:15

Ne - nemohla jste se nakazit.

Ta úzkost, natož na začátku těhotenství je pro vás daleko rizikovější - protože bez toho, abyste se jí naučila čelit a ignorovat, tak se bude jen stupňovat a po porodu a s nevyspáním a vyčerpáním při kojení se vám to docela dobře může rozjet do panické poruchy.

O tom, že jaksi při stresu a úzkosti vám v krvi koluje docela ostrý koktejl biochemie a pochopitelně koluje i v krvi plodu a posléze má vliv na mateřské mléko ani nemluvit.

Ignorujte všechny možné choroby a poruchy, co vám úzkost servíruje do mozku, aby se na vás pěkně přiživila a soustřeďte se na tu úzkost samotnou. Naštěstí je docela dost mechanismů, jak ji držet ve zdravých mezích a především ji neodevzdávat postupně další a další kousky svého života.

Docela dost praktických rad, které pomohou i lidem, kteří si ještě úzkostnou poruchu nevypěstovali, jen mají vyšší hladiny úzkosti a neví co s tím dělat najdete třeba tady http://obchod.portal.cz/uzkost-a-obavy/ velmi praktická je třeba metoda tělesně zakotveného prožívání - focusing http://focusing.cz/ A koukám, že Grada dokonce vydala knížku zaměřenou rovnou na těhotenství i s obecnými technikami, jak si úzkost nepěstovat http://www.grada.cz/…iha/katalog/

A tohle je taky docela praktické http://www.kosmas.cz/…enink-emoci/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.16 16:57

@Ou možná jsem to špatně nazvala „úzkosti“, ale hlodal ve mně červíček pochybností, zda v chovu a čištění pokračovat, abych nic nepodcenila, proto sháním informace hned. Děkuji za odpověď :D :mavam:

• Citovat
  • Upravit
959
20.11.16 20:38

Tak já toxoplazmozu prodělala… odkud jsem se nakazila-netuším… máme králíky, kočky, i zahrádku se zeleninou :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí