Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, potřebuji se poradit. Toto téma tu několikrát bylo, ale nenašla jsem tam, co mě zajímá a navíc jsou to hodně staré diskuze.
Jsem 10+0 a mám strach z toxoplazmozy. Máme kočku, hovínka neuklízím, skoro ji nehladím. Ale spí s nama třeba v posteli a to ji prostě neodnaučím. Ale prej se toxoplazmoza chytne častěji jinak než od kočky.
Udělá mi dr. testy na požádání, jestli už jsem ji třeba neprodělala a nemám protilátky a musí se za test platit nebo je to dokonce něčeho součást?
Doktorka říkala, že ji prodělalo 30% obyvatelstva ani o tom neví a byla celkem v klidu.
jestli mas kocku tak uz si ji nejspis mela…v tehotenstvi uz je prej pozde resit…bud zisti z testu ze mas protilatky nebo nemas…a stejne niceho nedocilis..slova me gyndr.
Mně je Dr. dělal při prvním odběru a protilátky jsem měla, tím se vyřešila záhada mých dřívějších zdravotních problémů. Na těhotenství dřívější prodělání vliv nemá a od domácí kočky jí nechytneš, neměj zbytečně strach ![]()
Přesně tak, co píše Mikitaa, nic nezmůžeš.
My třeba doma kočky máme, vždy několik ,bydlíme na vsi, uklízím po nich, ale vevnitř je nemáme.
V těhu mi dr. dělal testy na toxo (byla jsem měsíc v kuse nachlazená a nemohla se toho zbavit), naštěstí byl negativní, ale i v tom smyslu, že jsem ji nikdy neprodělala a protilátky nemám. Taky se docela divil. Prý se toxo příznaky neliší od normální chřipky a většina lidí ji prodělá, aniž by o tom věděli.
Jo a ten test hradí pojišŤovna, nic jsem neplatila.
Ona je domací i venkovní a navíc hodně loví myši, takže to je blbý. Ale je mi jasný, že teď už nic nevyřeším …
mag píše:
Mně je Dr. dělal při prvním odběru a protilátky jsem měla, tím se vyřešila záhada mých dřívějších zdravotních problémů. Na těhotenství dřívější prodělání vliv nemá a od domácí kočky jí nechytneš, neměj zbytečně strach
Dr. mi říkal, že jí klidně můžu hladit atd., ale hlavně po ní neuklízet záchodek.
Jo to je mi jasné, že teď už nic nenadělám. Ale pro klid duše by mě zajímalo, jestli třeba ty protilátky v sobě nemám …
Ale navíc jsem slyšela, že nakažení se od kočky je tak jako tak nemě pravděpodobné, jako třeba z jídla.
mikitaa píše:
jestli mas kocku tak uz si ji nejspis mela…v tehotenstvi uz je prej pozde resit…bud zisti z testu ze mas protilatky nebo nemas…a stejne niceho nedocilis..slova me gyndr.
Nakžaení od kočky je opravdu málo pravděpodobné, hlavně se vyhni tomu záchodu.
My kočky nikdy neměli a toxo jsem měla, projevila se problémy s mízními uzlinami, obvoďačka testovla kde co,ale toxo ne.
avm3 píše:
Jo to je mi jasné, že teď už nic nenadělám. Ale pro klid duše by mě zajímalo, jestli třeba ty protilátky v sobě nemám …
Ale navíc jsem slyšela, že nakažení se od kočky je tak jako tak nemě pravděpodobné, jako třeba z jídla.mikitaa píše:
tak jestli ti pomuze vedet jen jestli mas nebo ne…tak pozadej doktorku at ti je udela..na pozadani by mela.
No já nevím, bydlím ve Francii a vím, že tady se to hodně řeší. Jsem potřetí těhotná a protilátky nemám, tudíž jsem toxo neprodělala. Dělají mi tudíž na ní test každý měsíc, nesmím sahat na kočky, nejím saláty a např. nevařenou kořenovou zeleninu.
Kdybych totiž chytla toxo v těhotenství, je to hooodně velký problém pro miminko. Takže zkrátka lepší dávat pozor, než litovat.
V ložnici bych určitě zavírala dveře a pokaždé si dobře myla ruce mýdlem před jídlem.
tak my máme koček habakuk, o testy jsem požádala, když jsem plánovala těgotenství, běhěm, je už jaksi pozdě.. toxo nemám
Já jsem si o toxopl.toho zjišťovala hodně a co jsem se dočetla, tak infekční, tzn.vylučující zárodky toxy, jsou kočky jenom poměrně krátkou dobu snad 2-3týdny od nákazy ze syrového masa nebo myší a to se děje převážně v období dospívání, kdy si prodělají nákazu a pak už infekční nejsou. Záchodu bych se každopádně vyhla a jestli ti neleží na polštáři nebo dokonce na hlavě, tak by ses extra bát nemusela. Já jsem vyrůstala s hromadou koček v dětství, spousta koťat mi prošla rukama, na vesnici u babičky to s hygienou nebylo valné a kupodivu jsem jí neprodělala. Kamarádka, která kočku nikdy neměla a v těhotenství ani nepotkala, tak kvůli toxoplazmoze nejspíš potratila ![]()
Nechápu, proč si myslíte, že během je pozdě
. Problém je totiž právě dostat toxo v těhotenství, a to konkrétně v prvním a druhém trimestru. Ohrožen je prý zvláště mozek a oční sítnice miminka.
Ten test je proto, že když se zjistí, že toxo žena neměla, měla by si dávat pozor /mladé kočky, nedostatečně tepelně upravené maso, špatně umytá zelenina, hlína atd./ a pokud se zjistí, že měla, může být v klidu…
Takže bych to určitě nebrala na lehkou váhu.
pozde..prave proto ze kdyz ju chytnes v tehotenstvi tak uz je to pruser. a nic s tim moc neudelas. pozor co jis si muzes davat i bez testu kazdej mesic…kde by ti stejne rekli…bud je to dobry..nebo je to pruser ![]()
mikitaa píše:
pozde..prave proto ze kdyz ju chytnes v tehotenstvi tak uz je to pruser. a nic s tim moc neudelas. pozor co jis si muzes davat i bez testu kazdej mesic…kde by ti stejne rekli…bud je to dobry..nebo je to pruser
Podle mne je určitě dobré i to zjistit, že Už je to průser. - třeba už jen k tomu, že budeš mít vůbec možnost se rozhodnout, zda v daném případě jít třeba na přerušení či ne /pokud sama nepotratíš
/ Nebo třeba taky k tomu, být úplně v klidu. No zkrátka podle mne ty testy určitě zbytečné nejsou a jsem ráda, že mi je dělají.