Toxoplazmóza

25178
29.3.11 12:46

Toxoplazmoza

Ahoj, potřebuji se poradit. Toto téma tu několikrát bylo, ale nenašla jsem tam, co mě zajímá a navíc jsou to hodně staré diskuze.
Jsem 10+0 a mám strach z toxoplazmozy. Máme kočku, hovínka neuklízím, skoro ji nehladím. Ale spí s nama třeba v posteli a to ji prostě neodnaučím. Ale prej se toxoplazmoza chytne častěji jinak než od kočky.
Udělá mi dr. testy na požádání, jestli už jsem ji třeba neprodělala a nemám protilátky a musí se za test platit nebo je to dokonce něčeho součást?
Doktorka říkala, že ji prodělalo 30% obyvatelstva ani o tom neví a byla celkem v klidu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
9454
29.3.11 12:49

jestli mas kocku tak uz si ji nejspis mela…v tehotenstvi uz je prej pozde resit…bud zisti z testu ze mas protilatky nebo nemas…a stejne niceho nedocilis..slova me gyndr.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
29.3.11 12:50

Mně je Dr. dělal při prvním odběru a protilátky jsem měla, tím se vyřešila záhada mých dřívějších zdravotních problémů. Na těhotenství dřívější prodělání vliv nemá a od domácí kočky jí nechytneš, neměj zbytečně strach :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
29.3.11 12:53

Přesně tak, co píše Mikitaa, nic nezmůžeš.
My třeba doma kočky máme, vždy několik ,bydlíme na vsi, uklízím po nich, ale vevnitř je nemáme.
V těhu mi dr. dělal testy na toxo (byla jsem měsíc v kuse nachlazená a nemohla se toho zbavit), naštěstí byl negativní, ale i v tom smyslu, že jsem ji nikdy neprodělala a protilátky nemám. Taky se docela divil. Prý se toxo příznaky neliší od normální chřipky a většina lidí ji prodělá, aniž by o tom věděli.
Jo a ten test hradí pojišŤovna, nic jsem neplatila.

• Citovat
  • Upravit
25178
29.3.11 12:53

Ona je domací i venkovní a navíc hodně loví myši, takže to je blbý. Ale je mi jasný, že teď už nic nevyřeším …

mag píše:
Mně je Dr. dělal při prvním odběru a protilátky jsem měla, tím se vyřešila záhada mých dřívějších zdravotních problémů. Na těhotenství dřívější prodělání vliv nemá a od domácí kočky jí nechytneš, neměj zbytečně strach :wink:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
teresa20
29.3.11 12:55

Dr. mi říkal, že jí klidně můžu hladit atd., ale hlavně po ní neuklízet záchodek.

• Citovat
  • Upravit
25178
29.3.11 12:55

Jo to je mi jasné, že teď už nic nenadělám. Ale pro klid duše by mě zajímalo, jestli třeba ty protilátky v sobě nemám …
Ale navíc jsem slyšela, že nakažení se od kočky je tak jako tak nemě pravděpodobné, jako třeba z jídla.

mikitaa píše:
jestli mas kocku tak uz si ji nejspis mela…v tehotenstvi uz je prej pozde resit…bud zisti z testu ze mas protilatky nebo nemas…a stejne niceho nedocilis..slova me gyndr.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12864
29.3.11 13:01

Nakžaení od kočky je opravdu málo pravděpodobné, hlavně se vyhni tomu záchodu.

My kočky nikdy neměli a toxo jsem měla, projevila se problémy s mízními uzlinami, obvoďačka testovla kde co,ale toxo ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
29.3.11 13:04
avm3 píše:
Jo to je mi jasné, že teď už nic nenadělám. Ale pro klid duše by mě zajímalo, jestli třeba ty protilátky v sobě nemám …
Ale navíc jsem slyšela, že nakažení se od kočky je tak jako tak nemě pravděpodobné, jako třeba z jídla.
mikitaa píše:
jestli mas kocku tak uz si ji nejspis mela…v tehotenstvi uz je prej pozde resit…bud zisti z testu ze mas protilatky nebo nemas…a stejne niceho nedocilis..slova me gyndr.

tak jestli ti pomuze vedet jen jestli mas nebo ne…tak pozadej doktorku at ti je udela..na pozadani by mela.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
29.3.11 13:39

No já nevím, bydlím ve Francii a vím, že tady se to hodně řeší. Jsem potřetí těhotná a protilátky nemám, tudíž jsem toxo neprodělala. Dělají mi tudíž na ní test každý měsíc, nesmím sahat na kočky, nejím saláty a např. nevařenou kořenovou zeleninu.

Kdybych totiž chytla toxo v těhotenství, je to hooodně velký problém pro miminko. Takže zkrátka lepší dávat pozor, než litovat.

V ložnici bych určitě zavírala dveře a pokaždé si dobře myla ruce mýdlem před jídlem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14046
29.3.11 14:02

tak my máme koček habakuk, o testy jsem požádala, když jsem plánovala těgotenství, běhěm, je už jaksi pozdě.. toxo nemám

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17609
29.3.11 14:04

Já jsem si o toxopl.toho zjišťovala hodně a co jsem se dočetla, tak infekční, tzn.vylučující zárodky toxy, jsou kočky jenom poměrně krátkou dobu snad 2-3týdny od nákazy ze syrového masa nebo myší a to se děje převážně v období dospívání, kdy si prodělají nákazu a pak už infekční nejsou. Záchodu bych se každopádně vyhla a jestli ti neleží na polštáři nebo dokonce na hlavě, tak by ses extra bát nemusela. Já jsem vyrůstala s hromadou koček v dětství, spousta koťat mi prošla rukama, na vesnici u babičky to s hygienou nebylo valné a kupodivu jsem jí neprodělala. Kamarádka, která kočku nikdy neměla a v těhotenství ani nepotkala, tak kvůli toxoplazmoze nejspíš potratila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
29.3.11 14:12

Nechápu, proč si myslíte, že během je pozdě :nevim: . Problém je totiž právě dostat toxo v těhotenství, a to konkrétně v prvním a druhém trimestru. Ohrožen je prý zvláště mozek a oční sítnice miminka.

Ten test je proto, že když se zjistí, že toxo žena neměla, měla by si dávat pozor /mladé kočky, nedostatečně tepelně upravené maso, špatně umytá zelenina, hlína atd./ a pokud se zjistí, že měla, může být v klidu…

Takže bych to určitě nebrala na lehkou váhu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9454
29.3.11 14:14

pozde..prave proto ze kdyz ju chytnes v tehotenstvi tak uz je to pruser. a nic s tim moc neudelas. pozor co jis si muzes davat i bez testu kazdej mesic…kde by ti stejne rekli…bud je to dobry..nebo je to pruser :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
29.3.11 14:28
mikitaa píše:
pozde..prave proto ze kdyz ju chytnes v tehotenstvi tak uz je to pruser. a nic s tim moc neudelas. pozor co jis si muzes davat i bez testu kazdej mesic…kde by ti stejne rekli…bud je to dobry..nebo je to pruser :wink:

Podle mne je určitě dobré i to zjistit, že Už je to průser. - třeba už jen k tomu, že budeš mít vůbec možnost se rozhodnout, zda v daném případě jít třeba na přerušení či ne /pokud sama nepotratíš :-( / Nebo třeba taky k tomu, být úplně v klidu. No zkrátka podle mne ty testy určitě zbytečné nejsou a jsem ráda, že mi je dělají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Original

• (3.9) + 55 recenzí

Prsní vložky

• (3.5) + 51 recenzí