Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky, mám nevšední problém. Máme měsíčního prcka. Mému dědovi je 80 let. -byl u nás na navštěvě a pochoval si malého v zavinovačce, jenže mu prsty sahal do obličeje a sáhl na dudlíka, ale na tu dudlací část. Neřešila bych to… ale děda je s prominutím prase. Nemeje si ruce (ani z venku, ani po wc)- při každém napomenutí to zapře a přesvědčuje, že je má umyté, a když ho upozorním urazí se, ale stejně to neudělá. Proto byl malý v zavinovačce. Jen mě nenapadlo, že mu bude sahat na tvářičky. Nikdo jiný (babičky, tety), to nedělá. Jen on.
Teď má malý hnis v očíčkách a hnisavou rýmu. U dr jsem byla. Jen doufám, že nechytl něco od něj. Máte někdo taky takové problémy? Mám strach o malého, aby něco nechytil.
@xnops Ne, nemám takové problémy, protože nekontroluju a neřeším, zda má někdo umyté ruce nebo ne.
Taky nemám takové problémy, protože pokud je někdo očividně prase, nepřistane mu v rukou moje dítě.
@j.a.n.i1 píše:
@xnops Ne, nemám takové problémy, protože nekontroluju a neřeším, zda má někdo umyté ruce nebo ne.
Taky mě nenapadlo posílat návštěvy umývat ruce. Jako matně si vybavuji, že někteří členové rodiny si iniciatvně ty ruce před stykem s miminem šli umýt, ale u zbytku jsem to opomněla kontrolovat. Jakou dodržují hygienu rukou tak nějak netuším, nedělala jsem průzkum. ![]()
Zato vím jistě, že dvouleťák si myje ruce jen se mnou a na ségru tudíž hrabal vcelku pravidelně neumytý. O opackání dudlíku, který ji s láskou rve do tlamičky ani nemluvě. ![]()
Myslím, že u prvního dítěte to řeší každý, nebo ne?
Já to tedy řešila dost
Hlídala, aby měli všichni umyté ruce, aby náhodou nekýchli..
U dalších dětí už to člověka ani nenapadne.
@xnops Klid, ber to tak, že malej si posiluje imunitu. A nebo to lidem narovinu řekni - jsem bláznivá prvomatka, tak pochopte, proč na vás koukám jak ostříž. Třeba se děda zasměje, dá si pozor a budeš mít klid ![]()
Reknu to asi takto, az dedecek zemre, najednou ti dojde, ze sahnuti na blbej dudlik byla ta NEJVETSI mozna hovadina, kterou jsi mohla v tu chvili resit…uvedomujes si, kolik radosti to miminecko staremu clovekuprineslo? to jeho „pokracovani rodu“? a ty resis blbou rymu, kterou ma- vzhledem k tpocasi ted snad kazdej…
@Zuziky píše:
Reknu to asi takto, az dedecek zemre, najednou ti dojde, ze sahnuti na blbej dudlik byla ta NEJVETSI mozna hovadina, kterou jsi mohla v tu chvili resit…uvedomujes si, kolik radosti to miminecko staremu clovekuprineslo? to jeho „pokracovani rodu“? a ty resis blbou rymu, kterou ma- vzhledem k tpocasi ted snad kazdej…
Hnisavý oči a rýma ti přijde málo pro měsíční dítě? ![]()
Ono odsávat po nocích to radostné pokračování rodu, aby se vyspalo a neřvalo, když nemůže dýchat, to je radost opravdická. Prostě bych všem řekla „dědečku, tetičko, prosím umýt ruce, nařídila doktorka“. Šlus.
@zuzouš Málo mi to nepřijde, ale tím, že si někdo neumyje po záchodě ruce se to nepřenáší… a tedy to oko většinou bývá od slzného kanálku.
Božíčku a co se stane/stalo? Jednou tvoje dítě bude běhat bahnem, olízne nejspíš i psí bobek a na hřišti sní písek s kde čím. ![]()
@Zuziky hezky napsane. Presne ten maly clovicek nalije spoustu radosti a optimismu do zil.
@zuzouš z neumytych rukou po WC by spis chytil neco jjineho nez rymu a to ocicko
@xnops jses si na 100% jista ze to ma od dedecka? Spis to mohl kdokoliv zz vas dotahnout v sobe a prsknout to na mimino. Prijde mi ze to zbytecne hrotis. U nas kdyz jsme prisli domu bylo synovi 14 dni (byli jsme hospitalizovani na JIRP),tak si ho dedecek neodvazil pochovat, ale kdyz byl maly v postylce, tak jej casto hladil. Co si a budeme povidat u takto starych lidi ta hygiena neni nikdy 100%.
@j.a.n.i1 copak já vím, čím se to přenáší, ale rýma snad od kanálku není. Pokud bych měla o komkoli pochyby, tak bez umytí rukou nejede vlak. A to nejsem nijak hygieno obsedantní, většinou si ruce z venku taky nemyju. Zakladatelka píše, že děda vpodstatě lže, ne vpodstatě, prostě lže, asi je pro něho nepřekonatelný problém ruce umýt. Zakladatelka nemá povinnost toto tolerovat.
edit- mně by to za to teda nestálo. Abych při každém odsávání myslela na to, že třeba, možná, jsem tomu mohla předejít. A nejedná se o dítě, co samo běhá venku a válí se ve hnoji, měsíční dítě je stále novorozenec.
Nemam. Kdyz jsem mela takhle male deti, nedala jsem je nikomu bez umyti rukou
@xnops nemám, neřešila jsem takové věci. ošklivou rýmu si, vzhledem k tomu, že jsou oba na konci listopadu, prodělali taky a taky ve 3-4týdnech, malá i s teplotou. Malá byla prrvní, ta to chytla ode mě a syn to chytil asi od malé ![]()
Oko hnisalo jen malé, bylo to od kanálků a v porodnici (nejspíš) do něj chytla zlatého stafylokoka…