Tradice a pověry

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
27247
1.4.12 22:00
@j.a.n.i1 píše:
Myslíš jako až ráno :andel:

jojo :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18223
1.4.12 22:27
@Pesee23 píše:
Tak já tomuhle věřím. Mamky rodiče se brali v květnu… Babi zemřela při nehodě, když mé mamce byli 2 roky… Já se s bývalým přítelem dala dohromady 14.5.2005… zabil se při autonehodě v r. píše: Více
:,( :hug:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3833
1.4.12 22:48
@Nainuva píše: :,( :hug:

Děkuji… Teď to povím asi hnusně. Ale mě nic dnes nechybí..... Bývalý byl tyran… Dnes mám hodného muže, který miluje mě, já jeho, syna, dva pejsky, dva kocoury :-)..... Jsem spokojená…Jen prostě na tuhle pověru věřím!!!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
emocuc.polymorf
2.4.12 00:47

Tak já taky jednu přidám - neměly by být takové ty dvojsvatby, že se vdávají třeba dvě sestry spolu ve stejný den, říká se, že si berou štěstí. Moje mamka má tři sestřenice. Dvě si braly své chlapy ve stejný den na dvojsvatbě a obě byly do 10 let vdovy.. :nevim: Ta třetí se vdávala sama a muže ještě má :hug: .. To jen tak, jako že občas ta náhoda zapracuje ;)

Napište, proč nemá mít nevěsta tu mámu ve stejným autě?? Já měla.. :oops: :,(

• Citovat
  • Upravit
25094
2.4.12 07:55
@lleennttiillkkaa píše:
Hm tak pověru o svatbě v máji taky znám a pokud se někdy vdám bude to právě v máji :) Jinak ta pověra snad vznikla z toho, že když se brali v květnu a pak nevěsta otěhotněla, tak rodila v lednu/únoru/březnu, kdy je dost zima a často po porodu umřela ona nebo miminko.
U nás se dodržela pověra s kočárem.
O hrabání v zemi jsem ještě neslyšela. Věšení prádla znám na štědrý den. Na Nový rok jíme čočku, pod štědrovečerní talíř dáváme šupinu nebo drobný peníz.
Jinak s holkama když jdeme kalit, tak většinou dodržujeme tradici, že slušný holky chodí domu za světla :D :mrgreen:

Jo to s tím kočárem je sranda. U prvního se to řeší a u dalšího už je doma :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3643
2.4.12 08:09

V pátek se nesmí hýbat ze zemí???? To je paráda,ve čtvrtek nám dovezou 90thůjí a kdy myslíte,že jsme je chtěli sázet? :mrgreen: :mrgreen: No snad vydrží do soboty,i když pochybuju,že manžela bude nějaká velikonoční tradice zajímat :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lubos00
21.3.13 16:40

V pátek by se opravdu nemělo hýbat se zemí. Kamarád hýbal se zemí a za pár dní mu umřel táta. Kamarád už taky není mezi náma. Byl hodně mladý na to aby odešel. Já na pověry opravdu věřím. Já sám jsem zažil na vlastní kůži něco, čemu by asi málo kdo uvěřil. Tak mám opravdu respekt s takových pověr.

• Citovat
  • Upravit
21.3.13 16:59

Pověrám vůbec nevěřím. Nesnášela jsem na rodině mého ex, že je strašně žrali. Na Nový rok u nás nesmělo být prádlo na sušení, na svatbě jsem nesměla mít perly a modrou barvu (perly značí slzy, modrá barva modřiny). Z vánočního stromečku nikdo nesměl sundavat kolekci, protože tím okrádal rodinu o peníze, děti se nesmí do roka stříhat, protože jim tím krátíš štěstí… Do porodu nesmí být doma kočárek… prostě samý blbosti. Co už s manželem nejsem, dělám si vše podle sebe. Prádlo věším i na Nový rok, kolekci si starší syn může sundavat dle libosti, mladšího nechám stříhat zrovna dnes, když je mu teprve 10 měsíců, kočárek jsem u druhého syna měla doma asi od 4. měsíce… A pokud se budu znovu vdávat, zvažuji zrovna bleděmodré šaty, jelikož se nejedná o mou první svatbu. Pokud se mi ale víc zalíbí mílé šaty s perlama, vezmu si klidně i ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
21.3.13 17:32

@Sluníčkonesvítí A ten kočárek pro druhé dítě jsi měla doma nový nebo po tom starším dítěti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21.3.13 17:40

@Peťa77 nový.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1072
21.3.13 17:46

@Sluníčkonesvítí A žádné neštěstí vás nepotkalo, podle toho jak píšeš. Já jsem právě u prvního ani u druhého kočárek doma neměla, ale u třetího jsem měla nový a přineslo nám to smůlu, teda aspoň já si myslím, že je to kvůli tomu.
Dívala jsem se a naše holčička je taky narozena 4.5.2012

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
nepr.Lamicka
21.3.13 17:51

@Sluníčkonesvítí u nas se zase rika, ze nevesta musi mit (krom dalsich desne dulezitych veci) neco modreho :-)

taky znam plno pover, hlavne od babicky a mamky, ale neverim na ne - hlavne si nepamatuji, kdy jsou ty konretni dny :-) dodrzuji snad jedine, ze se nema vstavat od stedrovecerniho stolu a to spis jako rodinnou tradici nez poveru.

• Citovat
  • Upravit
3
15.9.13 14:48

Jsem asi divna, ale jedina tradice je bramborovy salat na Vanoce :) A povery jdou uplne mimo me, nerozhodi me ani cerna kocka prebihajici pres cestu :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
951
15.9.13 15:04

Nemuzu rict, ze bych na povery uplne verila, ale je pravda, ze se obcas kvuli nim chovam mozna trochu detinsky :oops: Napriklad z te cerne kocky pres cestu mam docela respekt, ale spis to beru jako varovani, abych si dala vetsi pozor. A take je pravda, ze na vanoce nevesim pradlo. Kdyz najdu nejaky peniz, schovam si ho, ctyrlistek take. A pokud vidim kominika, chytim se za knoflik a neco si preju ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1667
19.4.19 10:58

Ahoj oživuji diskuzi protože mě zajímá jak to máte Vy na velký pátek? Já jsem dnes chtěla pracovat na zahradě, přesazovat kytky apod. ale bylo mi to mamkou zakázáno že se dnes ani zítra nesmí hrabat v hlíně že to věští smrt v rodině. Prý když sázela před x lety tůje na velký pátek potom jsme měli hned 2 úmrtí v rodině během pár měsíců. Jak to vidíte Vy? Věříte v to nebo ne? Pro klid mamky duše to odložím ale podle mě je to jen shoda náhod že se to stalo. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat