Tradice a pověry
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Tradice a pověry
Ahoj,
zajímá mne, jaké dodržujete tradice, ať už na Velikonoce, nebo tak různě v roce. Myslím tím, i pověry, třeba 25.3. se prý nesmí hrabat v zemi, že je to jakási posmrtná neděle, toto dle tchýně mé kamarádky. Já nic nedržím, ale tyto pověry mě zajímají, kde vznikly a proč se tak, chovat?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
No já vím, jak vznikla např. pověra neštěstí svateb v květnu. Ale já jak něco slyším, tak mi to většinou nedá …
Třeba, že nemá jet maminka s nevěstou v jednom autě jsem se dozvěděla den před svatbou a i když jsem to nechtěla řešit, mamka radši jela nakonec jinde … atd. Jinak, když si na to vzpomenu, tak se tím řídím, ale většinou to zasklím - půsty a třeba to hrabání se v hlíně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Že když dostanu něco ostrého, musím dárek vyplatit- třeba korunou. Na velikonoe něco nového, aby nás nepokakal beránek a v pondělí velik. snad nesmí viet prádlo- dodržovali u nás doma. Vánoční asi vypisovat nebudu ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@rosslyn píše:
@avm3 tak my se brali 1.5.a do roka na máry jsem nešla
Však zrovna tomuhle nevěřím . Máj - lásky čas … jen jsem psala, že vím, proč tahle pověra vznikla.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No tak já pověrčivá nejsem, akorát nevím proč, když vidím pohřebák, tak si třikráté odplivnu, jinak nic.Manžel poverčivý je.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@avm3 píše:
No já vím, jak vznikla např. pověra neštěstí svateb v květnu. Ale já jak něco slyším, tak mi to většinou nedá …Třeba, že nemá jet maminka s nevěstou v jednom autě jsem se dozvěděla den před svatbou a i když jsem to nechtěla řešit, mamka radši jela nakonec jinde … atd. Jinak, když si na to vzpomenu, tak se tím řídím, ale většinou to zasklím - půsty a třeba to hrabání se v hlíně
Tak to s tou maminkou jsem neslyšela. Nevíš proč?
U nás se dodržuje nepraní na Vánoce a na Nový rok. A pak si na jaře kupujeme něco nového, aby nás beránek nepokakal.
- Citovat
- Upravit
Hm tak pověru o svatbě v máji taky znám a pokud se někdy vdám bude to právě v máji
Jinak ta pověra snad vznikla z toho, že když se brali v květnu a pak nevěsta otěhotněla, tak rodila v lednu/únoru/březnu, kdy je dost zima a často po porodu umřela ona nebo miminko.
U nás se dodržela pověra s kočárem.
O hrabání v zemi jsem ještě neslyšela. Věšení prádla znám na štědrý den. Na Nový rok jíme čočku, pod štědrovečerní talíř dáváme šupinu nebo drobný peníz.
Jinak s holkama když jdeme kalit, tak většinou dodržujeme tradici, že slušný holky chodí domu za světla
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@lleennttiillkkaa píše:
Jinak s holkama když jdeme kalit, tak většinou dodržujeme tradici, že slušný holky chodí domu za světla![]()
Myslíš jako až ráno ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj pověra v máji máry má docela logické vysvětlení ,pochází z doby kdy umrtí při porodu bylo dost běžnou věcí jako i umrtí novorozence
,no a pokud byla svatba v květnu tak narození dítěte bylo velice pravděpodobné v lednu ,unoru a to bývalo málo jídla, velká zima atd. ![]()
Jinak u nás dodržujeme,zelený čtvrtek -nějaké zelené jídlo(špenát ,brokolice atd) na Velký pátek se nehýbe se zemí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A na tu svatbu v květnu je ještě jedna pověra: když ženská otěhotněla v květnu, tak přes léto bylo nejvíc práce na poli a ženský u toho potráceli a pak měli problémy s otěhotněním, přece jenom kdysi dávno nebyli revize a odborný „vyčištění“, takže většinou pak měli záněty a už neotěhotněli.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
tak mi na Velikonoce jsme doma dodržovali: zelený čtvrtek - nějaké zelené jídlo, pátek bez masa a nepracovalo se se zemí, sobota bez masa, první maso až k večeři, až přiletěly zvony z Říma. Vánoce jsou obdobně - šupina pod talířem, nesmí viset prádlo, na nový rok čočka
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@avm3 píše:
Však zrovna tomuhle nevěřím . Máj - lásky čas … jen jsem psala, že vím, proč tahle pověra vznikla.
Tak já tomuhle věřím. Mamky rodiče se brali v květnu… Babi zemřela při nehodě, když mé mamce byli 2 roky… Já se s bývalým přítelem dala dohromady 14.5.2005… zabil se při autonehodě v r. 2008
- načítám...
- Citovat
- Zmínit