Tradice a pověry

Napsat příspěvek
Velikost písma:
3326
19.4.19 11:09

No chtěla jsem to dodržovat, hlavně že se nemá prát a uklízet :mrgreen:. Ale bohužel koš s prádlem praskal ve švech a přijedete k nám návštěva takže poklidit jsem taky musela. Před 3 lety jsme museli na velký pátek nechat utratit pejska, takže jsem ho museli pohřbít :(. Moc na pověry nevěřim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9236
19.4.19 11:24

@Endyyy Shoda náhod, ale stejně bych to radši odložila. Přiznám se, že jsem jako tvoje mamka a taky bych nad tím přemýššlela jestli jsem to nepřivolala :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1286
19.4.19 11:28

My neperem a nesmi viset pradlo. Ja teda ani nejim na velky patek maso. Chlap jo. Treba to jsou fakt jenom povery, ale pro muj klid to radsi dodrzuju :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32573
19.4.19 11:33

Velikonoce jdou mimo mě, vůbec mě nezajímají, takže ani pověry ;) mám už vyprané dvě pračky, maso k obědu bude taky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5041
19.4.19 11:36

My dodržujeme půst bez masa. Ale o visicim prádle jsem nevěděla, takže už ta ranní pračka bude skoro suchá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59496
19.4.19 11:49

Než mít špinavé prádlo tak pračka už jede a dám prádlo na balkon, svítí tam sluníčko tak to uschne rychle :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.19 12:27
@Serpentini píše:
@Endyyy Shoda náhod, ale stejně bych to radši odložila. Přiznám se, že jsem jako tvoje mamka a taky bych nad tím přemýššlela jestli jsem to nepřivolala :oops:

Náhody nejsou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1807
19.4.19 12:30

A co tedy přivola prani a veseni? A jedeni masa?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.19 12:31
@Dina31 píše:
My neperem a nesmi viset pradlo. Ja teda ani nejim na velky patek maso. Chlap jo. Treba to jsou fakt jenom povery, ale pro muj klid to radsi dodrzuju :nevim:.

O tom prádle jsem nevěděla… Šla jsem ho radši rychle sundat :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
19.4.19 12:32

My dodržujeme, má to smysl. Člověk se zastaví, popřemýšlí nad životem, je víc s rodinou… Místo zahradničení se jdeme projít na hřbitov. Večer jdeme do kostela, kde zpívám ve sboru. Děti by taky měly vědět proč se které svátky slaví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19.4.19 12:33
@ProfZav píše:
My dodržujeme půst bez masa. Ale o visicim prádle jsem nevěděla, takže už ta ranní pračka bude skoro suchá.

Vy maso nejíte od doby masopustu?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
19.4.19 12:34
@Venesí píše:
A co tedy přivola prani a veseni? A jedeni masa?

Tak stručně ale hezky je ti popsané tady: https://prozeny.blesk.cz/…nepecte.html

Nevím, jestli to věšení prádla nesouvisí s Jidášem, který se pověsil. 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.4.19 12:49
@Endyyy píše:
Ahoj oživuji diskuzi protože mě zajímá jak to máte Vy na velký pátek? Já jsem dnes chtěla pracovat na zahradě, přesazovat kytky apod. ale bylo mi to mamkou zakázáno že se dnes ani zítra nesmí hrabat v hlíně že to věští smrt v rodině. Prý když sázela před x lety tůje na velký pátek potom jsme měli hned 2 úmrtí v rodině během pár měsíců. Jak to vidíte Vy? Věříte v to nebo ne? Pro klid mamky duše to odložím ale podle mě je to jen shoda náhod že se to stalo. :think:

Lidi umřou i bez toho, že se hrabeš v hlíně… :zed: To budeš maminku poslouchat do 50? :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53518
19.4.19 12:52
@Markéta80 píše:
Než mít špinavé prádlo tak pračka už jede a dám prádlo na balkon, svítí tam sluníčko tak to uschne rychle :lol:

Já mám prádlo pověšené, druhé mokré v pračce, maso bude a do hlíny bych se hrabala, ale musím umýt okno. Nejsem věřící, nedržela jsem půst, tak mě snad Pán Bůh nepotrestá. Že budu tak pilná.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59496
19.4.19 12:56

@Russet :mrgreen: jedna pračka už je na balkoně a druhá se pere. Ale jo chápu to, než na Velikonoce stát u valchy tak se udělala tradice neprat, nepracovat na poli :palec: To bych si taky asi zavedla ráda, i tak toho měly ženské na práci hodně :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat