Tradice a pověry
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
@Markéta80 píše:
@Russetjedna pračka už je na balkoně a druhá se pere. Ale jo chápu to, než na Velikonoce stát u valchy tak se udělala tradice neprat, nepracovat na poli
To bych si taky asi zavedla ráda, i tak toho měly ženské na práci hodně
To jo, dřív museli aspoň někdy ženy vyndat ruce z valchy…A protože se umíralo jak na běžícím pásu, stačilo neuposlechnout, tuhle kopnout a bylo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet píše:
Lidi umřou i bez toho, že se hrabeš v hlíně…To budeš maminku poslouchat do 50?
Vždycky se najde nějaký vůl ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Monchichik píše:
Velikonoce jdou mimo mě, vůbec mě nezajímají, takže ani pověrymám už vyprané dvě pračky, maso k obědu bude taky…
To je smutné, že nedodržuješ aspoň část pohanských zvyků.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Tinuvien píše:
Tak stručně ale hezky je ti popsané tady: https://prozeny.blesk.cz/…nepecte.htmlNevím, jestli to věšení prádla nesouvisí s Jidášem, který se pověsil.
Tak to by se naopak mělo věšet, ne? Jidáš je dle bible ten špatnej… ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet to samé na Vánoce, taky že se nemá prát. Ano taky neperu ale spíš abych tady na Vánoce neměla sušák ale to je snad už u nás tradice tak Vali se bud v noci pozvrací nebo To má mokré prostěradlo a než ve smradu a pocitu že je plná pračka tak raději vyperu. Ale ty zvyky chápu, ještě aby ženská drhla prádlo na valše 24.12, to bych to taky zavřela do sklepa
K obědu mají dneska čínu a já si udělám nejspíš kuřecí plátek zapečený ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak super, ty povery jsem neznala a dopolko jsem zasadila kytky a vyprala ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Morrígan Ní_Boii no a aby toho nebylo malo, tak pradlo nesmi viset ani 25.12. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na pověry nevěřím, takže je mi nějaky velky patek uplne jedno a to ateista fakt nejsem. byla zahrada, maso na obed i vyprane povesene pradlo.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Russet Samozřejmě že ne ale proč si dělat před velikonocemi zle s rodinou kvůli něčemu čemu tak moc věří? Já dnes taky uklízím a peru ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Díky za názory holky
holt uklízet se musí o tom žádná navíc když to věšení prádla ven úplně vybízí. Je tam krásně ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Morrígan Ní_Boii A proč je to smutné? Velikonoce prostě nemám ráda, ignoruju je, nezajímají mě…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Endyyy
Tohle považuju za povery, neridim se jimi. Tradice ale dodrzujeme. Jíme jehneci a macesy. Chodíme na bohosluzby. Pro me jsou to dvakrát důležité slavnosti.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Dina31 píše:
@Morrígan Ní_Boii no a aby toho nebylo malo, tak pradlo nesmi viset ani 25.12.
A já myslela, že jen na Silvestra…
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit