Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, můj 7 měsíční výtržník je nešťastný, že se sám nikam nedostane, strašně by se chtěl aspoň plazit, ale zatím to neumí. Takže většinu dne se chce nosit, aby toho víc obhlédl. Po hračkách se natahuje, když jsou mimo jeho dosah, tak pláče. Je něco, nějaké pohyby, cvičení, hra, čím by se dalo nenásilně a bezpečně tomu plazení naučit? Na přetáčení jsme měli od mudr. takové pěkné cviky ale na lezení jsem zatím nic nenašla. Pokud se to nemá trénovat, tak budu dál nosit, no
Díky! ![]()
@Ostružka nenos, jinak se to nikdy nenaučí.. musí na to přijít sám.
@martina.se píše:
někdy nosím někdy ne, on totiž strašně brečí, když nenosím:((, tak někdy je na dece a vysvětluju mu, že budeme spolu na bříšku, a já vysvětluju a dělám budliky a mávám hračkama a on na mě brečí
@Ostružka chce to vydržet.. jj, dítko řve, bo to neumí, ale nenaučí se, když ho budeš posouvat.. u nás se osvědčil balon.. posílání atd..
Začni určitě motivovat k otáčení kolem své osy (pivotování), tím si posílí ručičky i záda. Potom jsou různé cviky na velkém a malém míči k posílení zad a ručiček, hodně toho je v knížce od Kiedroňové rozvíjej se děťátko. Potom jsme měli cvik z rehabilitace, kdy dáváš dítko do polohy na všech čtyřech. Klekneš si, dítku srovnáš nožičky a potom postavíš na ručičky a zkoušej, aby chvíli vydržel. Později můžeš vždy jednu ručku nadzdvihnout, aby získal jistotu i na 3.
@Ostružka ahoj, souhlasím, nenosit a nepodávat, ať se snaží. Náš malej se už i vyhoupne na kolínka a houpe… Ale ještě nepřišel na to, jak to využít. Nic méně si zas lehne na bříšo a plazí se, kam potřebuje.
@martina.se píše:
ale nauci ![]()
Motivovat je treba placky co lezi a je jim fuk, ze na nic nedosahnou. tenhle je zjevne motivovanej dost, jen to njede. kdxz bude akorat rvat, urvanej se taky nikam nehne. talze bych delala dal- samo mu nedavat vsechno pos nos. ale stridat, nosit, nechat na zemi, nosit. jinak tomu dat proste cas. asi to vyznamne cvixenim neurychlis. a kdyz jo, tak stejnal zas bude naprdbutej, ze sice dosahne letr vedle, ale ne metr nahoru…
Já bych ho zase klidně poponášela, když se mu to líbí… třeba v šátku, nejlépe na zádech… ať kouká když chce. on za pár týdnů zesílí, pobere trochu rozumu a nejdou to půjde samo.
a k plazení bych moc nemotivovala, to by měla být jenom taková přestupní stanice, není to k ničemu dobré… nejdůležitější je lezení po všech čtyřech, plazení jen na chvilku než zesílí tělíčko.
ale to je jen můj názor, nejsem žádný odborník
moji dva se to naučili sami, jen mladší se naučila plazit a neměla potřebu lézt - tak to jsme ji trošku popostrkovali k tomu, aby se dala raději na čtyři (měla v létě na břiše třísky z terasy, vytahování byl poněkud opruz). to plazení prý fixuje ne úplně správné postupy… tak jsem jí jednou velice vážně vysvětlila, že jestli se do příštího týdne nenaučí lézt po čtyřech, že jí za tričko nacpu balonky - no a ona to asi pochopila a do týdne se dala na čtyři ![]()
Ostruzko, pokud uz navadet na 4, tak ne podstrcit nohy, ale opacne. Chyt ho za hrudnik a navazej na ruce. Az se zapre o rucicky, podstrci si i nozicky. Vyvoj na brisku je od hlavy k noham, proto navadet napred na zapreni o ruce…
Ostruzko a umi uz nizky sikmy sed? Jako ze je na boku, opreny o predlokti?
@Hančíí píše:
Ostruzko a umi uz nizky sikmy sed? Jako ze je na boku, opreny o predlokti?
ještě ne, ale je živý, natahuje se, vše ho zajímá
Holky moc moc díky všem, děsně ráda jsem si to ode všech přečetla aje to inspirující, on zatím neumí žádný pohyb po prostoru ale kolem dokola jako hodiny se točí, to jo, zájem má, sleduje, natahuje se. To cvičení na míči je dobrý nápad, to by ho určo bavilo, díky ![]()
@Ostružka dávej mu hračky z boku, tak do úrovně pasu a blízko k tělu, ať ho to nutí na ten bok…
@Hančíí píše:
@Ostružka dávej mu hračky z boku, tak do úrovně pasu a blízko k tělu, ať ho to nutí na ten bok…
dobrý nápad, díky ![]()