Trestat paličaté dítě?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
166
30.7.13 08:56

Trestat paličaté dítě?

Ahoj všem zkušeným maminkám, máme doma umíněného téměř 4r synka a 2 letou dcerku. Např. dám mu oblečení, ať se oblékne, oblékne si triko a slipky a u tepláků se šprajcne, že to neumí, že mu to nejde apod.- má je připravené, narovnané, jen do nich strčit nohy. Anebo, jdeme ven, má si obout boty, začne řvát, že je nevidí a přitom stojí vedle nich. Podobně s čepicí (že mu nejde nasadit), s jídlem, že mu to padá atd. Není to vždy, jen občas se sekne. Je ohromně šikovný, má více v hlavě (v souvislých větách mluvil od 2 let, dorozumívání jako s dospělým!), v pohybu pokulhává za svým intelektem, ale s vrstevníky je na stejné úrovni. Někdy si nechá problém vysvětlit, někdy ne a mě přetečou nervy, tak dostane na zadek. Jak s ním jednat, aby nebyl tak tvrdohlavý? Dnes ráno mi na férovku řekl, že raději dostane na zadek, než by se oblékal :( Určitě to souvisí s povahou mladší sestry, ona jí krásně sama od roka, od 2 je bez plenek i v noci, pohybově nadaná, ve všem se snaží stíhat staršího bráchu, běhá lépe než on. Je zde zřejmá konkurence, ač je oba chovám, říkám jim, že jsou oba úžasní. Ale to trucování.. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
30.7.13 08:58

Přeně jsi popsala mého synovce a neteř :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
11117
30.7.13 08:59

Myslim, ze to je zarlivost. proc by byl samostatny, kdyz nesamostatnosti si vydobyde vetsi pozornost :roll: :D
je takovy i kdyz je s tebou sam?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.7.13 09:00

@verusuvi obrň nervy a nenech se vyprovokovat. Tresty nezabírají, musí sám přijít na to, že je pro něj jednodužší, když něco udělá sám, bez povyku.. mám to doma, já nebyla o nic lepší… na mého mladého spolehlivě zabere spíš ignorace, to pak fičí jak fretka…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
30.7.13 09:00

K mladší: je neuvěřitelně trpělivá, snaživá, někdy taky trucuje, ale spíš, když to vidí u bráchy. Nemluví tak dobře, jako brácha, ale snaží se odjakživa komunikovat i neverbálně, hlavně, aby to bylo všem jasné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
30.7.13 09:02

Já říkám vždy své čtyř leté slečně. Tak poť miminko, když to neumíš tak máma ti pomůže. Ještě dáme plenečku, aby se nám miminko venku nepočůralo :mrgreen: a dudánek. Začne se vzteket, že není žádný mimino a udělá co chci. Mám doma ještě 6m.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
30.7.13 09:05

On by byl spíš div, kdyby paličatý nebyl, já a i jeho táta jsme nebyli lepší, spíš mi jde o to, jaké všemožné „praktiky“ existují, abych dosáhla svého, aniž bych musela použít násilí. Ale.. pokračování.. dostal teda ráno na zadek, protože se ne a ne a nebude oblékat! Šel trucovat do pokojíčku a teď přišel „Promiň maminko, že jsem se vztekal..“ Mě trefí.. Vždycky říkám: „To ti to stálo za ten nářez?“ A odpoledne to tu bude znovu.. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
30.7.13 09:07
@Blanka S píše:
Já říkám vždy své čtyř leté slečně. Tak poť miminko, když to neumíš tak máma ti pomůže. Ještě dáme plenečku, aby se nám miminko venku nepočůralo :mrgreen: a dudánek. Začne se vzteket, že není žádný mimino a udělá co chci. Mám doma ještě 6m.

Bohužel, jemu to vyhovuje, nakrmit se nechá rád (malá za žádnou cenu, všechno sama!), obléknout taky, kdybych mu dala plínku, tak ji za cenu luxusu taky snese! :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
30.7.13 09:08

@verusuvi fakt plácat nemá smysl… ignoruj.. uvidíš, že se to časem zlepší. u nás kolem 4tého roku peklo, to ječel x denně.. Vždycky jsem ho zašupla do pokojíčku, zavřela dveře.. to byl fofr potom :mrgreen: a přesně jak píšeš, maminko, já už to neudělám a za pár hodin znovu :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
30.7.13 09:09
@verusuvi píše:
Ahoj všem zkušeným maminkám, máme doma umíněného téměř 4r synka a 2 letou dcerku. Např. dám mu oblečení, ať se oblékne, oblékne si triko a slipky a u tepláků se šprajcne, že to neumí, že mu to nejde apod.- má je připravené, narovnané, jen do nich strčit nohy. Anebo, jdeme ven, má si obout boty, začne řvát, že je nevidí a přitom stojí vedle nich. Podobně s čepicí (že mu nejde nasadit), s jídlem, že mu to padá atd. Není to vždy, jen občas se sekne. Je ohromně šikovný, má více v hlavě (v souvislých větách mluvil od 2 let, dorozumívání jako s dospělým!), v pohybu pokulhává za svým intelektem, ale s vrstevníky je na stejné úrovni. Někdy si nechá problém vysvětlit, někdy ne a mě přetečou nervy, tak dostane na zadek. Jak s ním jednat, aby nebyl tak tvrdohlavý? Dnes ráno mi na férovku řekl, že raději dostane na zadek, než by se oblékal :( Určitě to souvisí s povahou mladší sestry, ona jí krásně sama od roka, od 2 je bez plenek i v noci, pohybově nadaná, ve všem se snaží stíhat staršího bráchu, běhá lépe než on. Je zde zřejmá konkurence, ač je oba chovám, říkám jim, že jsou oba úžasní. Ale to trucování.. :roll:

Tresty nemají smysl. Jediné, čeho dosáhneš, je vzdor a zatvrzelost… a Tobě přece nejde o to, abys ho „zlomila“. Jde Ti o to, aby dodržoval pevně nastavená pravidla - a v tom nepomůžou tresty, ale jedině metoda příčina-důsledek.

Tj „před odchodem na hřiště patří na hlavu kšiltovka. Bez kšiltovky neodejdeme“ - a skutečně neodejít. Totéž boty - „jsou tam, kde pokaždé… nevidíš je? Tak musíme počkat, až se objeví.“

Konkurence u sourozenců je šílená, mám to doma taky - a to jsou už starší. Zkus si přečíst knížku Sourozenci bez rivality - tam jsou docela hezky vysvětleny jejich myšlenkové pochody. Není to žádný zázračný recept, který by Ti doma odboural všechny konflikty, ale člověk si aspoň uvědomí, proč se tak chovají a čím by jim mohl pomoci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74219
30.7.13 09:10

Ty mladší děcka to mají ve všem jednodušší, že spoustu věcí okoukají od starších sourozenců.
Mám to doma taky skoro 5letou a skoro 2 letou, starší je sice snaživá, je plně samostatná, ale někdy musím prostě zvýšit hlas, aby pochopila co po ní chci, kdežto mladší stačí říct jednou a jde udělat co má, ale má prostě obrovskou výodu, že se vše učí zároveň se segrou.
Je to takový vzdor, si říkám, že ještě chvilku a pak to přestane.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21991
30.7.13 09:11
@Blanka S píše:
Já říkám vždy své čtyř leté slečně. Tak poť miminko, když to neumíš tak máma ti pomůže. Ještě dáme plenečku, aby se nám miminko venku nepočůralo :mrgreen: a dudánek. Začne se vzteket, že není žádný mimino a udělá co chci. Mám doma ještě 6m.

To ale pomůže jen na málokteré dítě - většinou to bývá naopak, zejména u těch starších. Mnohem pravděpodobněji na tu hru přistoupí… a pak je máma v koncích ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24798
30.7.13 09:15

Já takové věci prostě ignoruju… Ať si sedí na schodech a řve, že neumí sundat boty :nevim: (samozřejmě umí), chvíli si to tam pořeší sama se sebou a většinou za chvíli přijde vyzutá a v klidu.

Když např. spěchám a nemůžu takhle čekat, tak ani nevyslovuju požadavek…
Místo „obuj se, spěcháme“, říkám „pojď, pomůžu ti obout, dneska spěcháme“ - a ona kolikrát nechce pomoct a snaží se sama, kdybych jí řekla, ať se rychle obuje, tak by vředila :roll:

Plus při vztekání „až to řekneš hezky, pomůžu ti“ - když se nevzteká a jen normálně poprosí o pomoc s tím zouváním třeba, tak jí prostě pomůžu. Ona zas pak pomůže zout mě, když mám v náručí mladšího :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5502
30.7.13 09:17
@Blanka S píše:

bych se bála, že to bude chtít, a to je zas něco, co nechci já… takže já bych nechtěla, aby chodilo velké dítě v plínkách a s dudlem, proto tím nemůžu „vyhrožovat“, bych to musela buď splnit nebo by z nás měla dobrý den :D

jinak já mám jen jednu a ona se třeba umí v pohodě oblíct nebo vyslíct, ale jakmile se jednou to oblečení zasekne, tak začne ječet, že neumí, že to nejde a vzteká se a volá pomoc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
166
30.7.13 09:17

@BohunkaP Snažím se to dělat takhle, bohužel manžel mi moc nevychází vstříc.. Např. nepůjdeme na zmrzlinu, když nesníš oběd. Po chvíli handrkování ho manžel pošle od nedojedeného talíře a zmrzlinu syn stejně dostane. Anebo druhý extrém- po jedné vztekací scénce ho nechal v pokojíčku zavřeného 2 hodiny (ne že by ho zamykal, jen ho tam dokola posílal), pak jsem to nevydržela a vysvobodila ho. Chtěla jsem se kvůli tomu odstěhovat, s manželem si nerozumím, ale to je jiná pohádka..
Metoda něco za něco funguje celkem spolehlivě, bohužel to vidím s odstupem 13 let u svého „malého“ 15r bráchy, že dnes neudělá nic sám od sebe, vždycky jen něco za něco :twisted: A takhle teda zkončit nechci..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí