Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@tereskacz no pokud tam máš záněty, tak to by bylo lepší se jich zbavit. Většinou se analgetika dávají ještě tak druhý den po vytržení. Počítej, že 2.-3. den je otok nejvýraznější, ale s bolestí to nesouvisí. Proč si myslíš, že se to lékaři nepodaří vyndat? jinak pokud je to „nejisté“ tak se dělá poextrakční snímek, jestli tam něco nezůstalo. A lékař ti tam nic nenechá, neboj…
@tereskacz Jsou ATB, která se mohou při kojení a jsou rozhodně lepší než ten zánět… a pokud vystačíš p zákroku s brufenem, tak ten je taky při kojení OK.
Trhani normalne rostle osmicky jsem zvladla uplne bez prasku. Vlastne to ani nebolelo, kdyz to prislo k sobe. Na krive rostlou osmicku se objednam az dokojim. To musim na chiru, roste nalezato..
@Svandu @Malaga ja mam prave tu osmicku krive rostlou. Roste jako by do tvare a kdysi (pred asi 15ti lety
mi zubar rikal, ze to bude problematicke, ze tam neni misto na tahani zubu, a ze se muze stat, ze se zub roztristi a pak se to vyndava operativne… Bojim se, jestli jdou takove komplikace zvladnout s kojenim. I kdyz kojim jen 3× denne, prestavat nechci. Mladsiho jsem kojila jen do roka a uz od pul roka jsem mu to dost omezila a je furt nemocny. Starsimu jsem zacla uzavirat kouhoutku az v roce a je jako ripa, ani od brachy se nenakazi. Takze planuji kojit tak do 3 let.
S kojením až takový problém není. Rozhodně lepší zobat antibiotika než se trápit zánětem. Ono takový pořádný zánět by jsi stejně nevydržela.
Moje čerstvá zkušenost. Minulý týden jsem byla na preventivce, kde mi zubajde řekla, že osmička roste špatně a bude muset ven, ale že když mě zatím netrápí, počkáme nejlépe po porodu. Jsem ve 28 týdnu těhu a včera jsem musela na pohotovost, bo mě v pátek večer začal bolet zub. V noci to vygradovalo a na pohotovosti už jsem seděla v slzách. Vyklubal se z toho zánět v té osmičce a šla ven. Vzledem k tomu, že můžu tak maximálně paralen, můžu Tě ujistit, že zub se zánětem bolel mnohem víc než teď následky po jeho vytržení. I když to taky není nic příjemnýho ![]()
Ahojte, o svátcích mě chytla bolest 8 vlevo dole a přidalo se i možnost otevření pusy sotva na jeden prst. Takže najíst se byl nadlidský výkon. Ať už dostat jídlo do pusy nebo ho rozkousat a můj zubař měl dovcu. Zašla jsem na fakultku do Poruby a moje infarktove stavy mohly začít. 8ka nebyla vylezla a cpala se do 7ky. Ihned jsem informovala ze jen kojím. Doktorka byla mladá, ale na pohodu. Injekce mi bylo řečeno, že kojení nevadí, takže se začalo řezat do laloku a zub byl během chvilky venku. Samotné vytahování nebolelo, jen než se k zubu dostala, bylo to nepříjemné. Dostala jsem 4 stehy, na bolest mi doporučili (i v lékárně) panadol a na výplach šalvěj. Měla jsem ledovat, první den nevyplachovat a jíst měkkou stravu. Pusa mi zpuchla, udělalo se moňo jako blázen, ale bylo to lepší. Bolest nebyla nesnesitelná, ale pretrvavala a pusu jsem pořád nemohla moc otevřít.
Zašla jsem radši na kontrolu a mam zánět. Takže se odstranily stehy a udělal výplach. Bylo tam hafo zbytků jídla (dělala jsem si hlavně polévky) takže se to nehojilo, začalo to pohnisavat což jsem cítila tu pachuť a přítel mi ani nedal pusu jak otřesné to bylo.
Po vyčištění nic nesili, jen zase instrukce k ledovani, 1. den nevyplachovat, pak vyplachy šalvějí ale cíleně se nesoustredit na díru po zubu, zuby se mohou normálně čistit a hlavně jist kasičky. Jako antb jsem dostala duomox 1000. Dětský lékař říkal ze to není velká zátěž pro miminko(může být průjem), do mléka jde minimum, ale dodal, že je vhodné, abych si dokoupila probiotika, kvůli svým střevům a aby malá nedostala průjem. Malou nakojim vždy před antb, s odstupem 2 hodin polknu probiotika a vypadá to, že jsme obě v pohodě.
Takže maminy spíš než zubaře a trhání se bojte starosti o dítě s takhle bolavou pusou. Já jsem těžký straspitel, ale jsem ráda, že to mám za sebou…