TŘÍDĚNÝ ODPAD - jak ukládáte?

1837
8.8.09 19:03

TŘÍDĚNÝ ODPAD - jak ukládáte?

Prosím nemějte mě za křováka. Uvažovala jsem, zda se nezeptat anonymně, abyste mě nenaprášili Kateřině, která by mě zkompostovala a rozemlela do biomasy.
(takže prosím o smilování!!)

Dosud třídím odpad buď nahodile, nebo netřídím (mám doma sabotéra, který shrábne všechny sáčky a narve do jedné igelitky a prchne s nimi ke kontejneru, když se zrovna nekoukám. Ale PROMLUVÍME SI o tom :lol: )

• a mám dost malou kuchyň, a ještě k tomu zastavěnou rohovou linkou.
    Odpadkové košíky mám dva a zavřené ve skříňce.
    Tak si říkám: dva koše nestačí - a doposud jsem to řešila igelitkou, naplněnou plasty atd. - ale to je děsný…

Jak to děláte?? Máte víc nádob - na papír, na plasty, na sklo -a další na šlupky od melounu?
Sorry - asi je to primitivní dotaz.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23505
8.8.09 19:07

U nás se třídí kolektivně a zatím to máme poměrně vychytaný :lol: Máme koš s 2 nádobama, takže směsný jde do jedný a ta druhá je na ostatní. Jinak v tý 2. třídící mám plastovej kyblík na bioodpad a papírovou tašku na papír. Plast dávám tak jako mimo, kde je místo. Moc ho nemáme. A v podstatě odnáším každý den to, co je plný. Mít víc prostoru v kuchyni, tak tam dám třídící systém z Ikey, ale zas tolik toho odpadu fakt nemáme…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
664
8.8.09 19:11

Mám panelákovou kuchyň, takže taky nic moc místo. Máme 2 koše, donedávna byl jeden na papír + plast + sklo a druhý zbytek, šlupky od melounu netřídím. Manžel vynáší a nelíbilo se mu, že to u kontejnerů musí přebírat (já v tom problém nevidím), takže manžel ještě dokoupil 2 skládací přepravky a máme je v předsíni, tam dáváme do jedné papír, do druhé sklo, ten jeden koš zůstal na plasty a manžel ho tedy může rovnou celý vysypat do tříděnýho. Bohužel v něm občas najde třeba použitou plenku, když si návštěva spletla koše :lol: . Takže tak u nás.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
8.8.09 19:24

Jé - dík za rady!
(jsem ráda, že jste ze mě neudělaly hotentota :lol: )
vladkaaa - no, můj manžel to taky "ROZHODNĚ ROZHODNĚ NEBUDE, NEBUDE " přebírat u kontejneru :lol: :lol:

• jo a máme taky panelákovou kuchyń.

Jen jsi mě pobavila s těma šlupkama od melounu :lol: :lol: tím jsem myslela „směsný“ odpad, jen jsem ještě nevěděla to správné slovo! (vyčetla jsem ho u Janine24 :lol: )

• tak jo - pořídím nějaké nádoby, které prostě budou někde v jiné místnosti (a budu doufat, že to do toho budem z té kuchyně nosit…)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
8.8.09 19:32

Tak já třídím i ty šlupky od melounu, brambor nebo čaj v pytlíku nebo sypanej, ale to je tím, že u nás se ho dost vaří :lol:

Jo a sklo vlastně taky třídím, ale u nás ho moc není, max tak flaška od oleje nebo vína :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.8.09 19:53

Tak my máme tři koše - směsný odpad, papír, plasty, naštěstí se nám vejdou… Víc se toho u nás netřídí, sváží nám pytle jednou za měsíc. Ještě bych chtěla třídit bioodpad, ale jsem zdechlá s tím chodit na kompost :oops: Ale chystám se, že si na to pořídím nějaký malý košík na linku…

Vlastně, ještě jsem tu viděla popelnici na nápojové kartony, jednu dobu jsem je řídila, ale teď jich moc nemáme, tak to, přiznám se, moc neřeším :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
8.8.09 20:03

..... (ony se nápojové kartony nedávají do papíru žejo… a sakra… Zlatuška na něco přišla :roll: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
8.8.09 20:09

My máme ve skříňce pod dřezem normální odpadkový koš, papírovou tašku na papír (takže to vyhazujeme i s ní - dobrá vychytávka) a kýbl na plasty. Sklo dáváme tak nějak do té skříňky do prostoru a vždy ho hned vyneseme. Nápojové kartony a bio odpad u nás třídit nejde - nejsou kontejnery. Údajně proto, že Brno má předimenzovanou spalovnu, takže nemá motivaci třídit - no mě málem piclo, když jsem tento argument slyšela. Už ji ale přestavují na menší objem odpadu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1837
8.8.09 20:16

aha - takže pokud není kontejner na kartony od nápojů - tak házet do normální „mišmaš popelnice“ ?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
8.8.09 20:23
Zlatuska píše:
aha - takže pokud není kontejner na kartony od nápojů - tak házet do normální „mišmaš popelnice“ ?

Přesně tak a je ještě jedna varianta, nekupovat to :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.8.09 20:27

Zlatuško, jo jo…

Tu si můžeš počíst :lol: http://www.jaktridit.cz/

No, já jsem taky slyšela, že u nás jsou zavalení plastovým odpadem, nikdo to nechce tak totálně neví, co s tím… :roll: Ale třídíme statečně dál :lol: :lol: :lol:

My bioodpad házíme na vlastní kompost a před časem město zapůjčovalo zdarma kompostéry, s tím, že se lidi museli „zapřísáhnout“, že to tam budou házet… no, přiznávám, že trochu polevujem :roll:

Jinak domácí kompost je možné založit i doma na balkoně :D http://www.veronica.cz/?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
8.8.09 20:28
janine24 píše:
Zlatuska píše:

To určitě možné je, ale já mám třeba ráda kefírové mléka, těch moc v jiných obalech není (tím neříkám, že žádné)…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
8.8.09 20:32
Angua píše:
janine24 píše:
Zlatuska píše:
To určitě možné je, ale já mám třeba ráda kefírové mléka, těch moc v jiných obalech není (tím neříkám, že žádné)…

Jasně, chápu, já mlíka a mlíčný věci nekupuju, max tak kozí a ty jsou v plastu, takže každej to má podle svýho :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3894
8.8.09 20:46

Ahoj, tak já se snažím třídit všechno, ale to je tím, že na to mám prostor a možnosti. Pod dřezem mám 3dílný koš (směsný, plasty, drobný papír). Ve spíši mám papírovou tašku na obaly z kartonů a bioodpad dávám buďto na vlastní kompost nebo do vlastní biopopelnice, kterou u nás vyváží město každý týden. Skla moc nemáme, takže mám na něj ve sklepě přepravku a taky velký pytel na plasty, kam vyhazuju to co mám v malém koši pod dřezem a jednou za čas se to vynese do popelnic. Jo a navíc mám ještě krabici od banánů na velké papíry (noviny, časopisy..), takže to taky stačí vynést jednou za čas. Ale jak jsem psala mám na to prostor - mít kuchyň v paneláku a třídit až u kontejneru, tak bych asi tak pečlivá nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10459
8.8.09 21:29

ahoj, taky bydlíme v paneláku, ale třídíme skoro všechno. V kuchyni máme koš na směsný odpad, vedle igelitku na plasty a papírovou tašku na papír. Ten dělený koš v lince mi připadá dost malý, musela bych ho vynášet denně, co vyprodukujeme odpadu :roll: Sklo a nápojové kartony ukládáme do skřínky na chodbě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Breno poradna - podlahové krytiny

Ikona - Jiří Novotný

Jiří Novotný