Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
My chodíme pouze za ruku ze začátku se vzpouzel ale měl smůlu teď už není problém…pořád také vysvětluju že autíčka dělají velkou bolest že by musel k panu Dr. a že by maminka moc moc pro něj plakala…u nás to zabírá ![]()
Syna beru za ruku vždy když se blížíme k silnici, ví, že musí přecházet jen za ruku. A i kdyby chtěl, tak ho nenechám vykroutit (případně taky za kapucu, bundu). Ať si ječí nebo naříká, tohle je prostě pravidlo. Když mi vletěl do silnice dostal na zadek a pořádně. Jedno plácnutí nestačí. Vzhledem k tomu, že jsem mu i pořádně vynadala to obrečel a od té doby už do silnice nikdy nevlétl. Teď mu budou tři ruky a přechází ukázkově. Tohle není legrace, podle mě to chce rázně a nenechat dítě aby si do silnice běhalo jak chce.
@LadyTommy píše:
A kdyz to delala v tech dvou, tak jsem ji to snazila vysvetlit normalne slovne, ucit ji to, ale stejne nakonec pomohlo dat na prd..l a uz to nikdy nedelala. V tomhle proste nejde dat si ten cas a vysvetlovat, vysvetlovat…
souhlasím..někdy dát na zadek je mnohem efektivnější ![]()
@Anna766 píše:
@Hanka253 to by mohlo zabratja jednou ukazala dcerce prejeteho jezka u silnice s prednaskou, kterak se ten jezecek nedrzel maminky za ruku.
uuuf…no to bych jí dala raděj na tu prd. l Po takové přednášce bych měla ještě několik měsíců noční můry s krvavým ježkem…takhle jí způsobíš maximálně nějakou psychickou újmu ![]()
@verulicek píše:
uuuf…no to bych jí dala raděj na tu prd. l Po takové přednášce bych měla ještě několik měsíců noční můry s krvavým ježkem…takhle jí způsobíš maximálně nějakou psychickou újmu
To bych se taky synovi bála ukázat. Když mi jednou jedinkrát ve vztaku utekl do silnice, tak dostal na zadek fakt dost. Já byla tak vyděšená, že na nějaký vysvětlování jsem neměla kapacitu. Už to nikdy neudělal.
@uzvim píše:
@LadyTommy jj, jak zrychlím, ona to samé.. :-/ no já pro nařezání nejsem, ale i tak jsem jí dala párkrát přes zadek…ale jak píšu, bez efektu. Mám stejný názor, jde o život a není to sranda. Asi budu muset zkusit taky ji dát na holou a třeba si to zapamatuje. Protože už z ní nejsem na mrtvici jen já, ale i babičky… :-/
U nás to vypadá stejně. Ve čtvrtek jsem jí naplácala podruhé v životě a úplně bez efektu. Jakmile se za námi zabouchly vchodové dveře rozbulela jsem se jak želva, strašně jsem se lekla, že jí u té silnice nedoběhnu a taky mi bylo líto, že jsem musela zkusit naplácat a že to bylo zbytečně. Večer při koupání nechtěla vylézt z vany a zase se smála a brala to jako hru, jak jsem byla z celého odpoledne vystreslá, prostě jsem rychle šáhla po sprše, pustila jsem uplne ledovou a celou jsem jí osprchovala, druhý den vylezla z vany ještě dřív než jsem vůbec řekla, ať jde ven. Zatím to zabírá. Taky mi přijde, že víc reaguje, když s ní věci řeším v klidu a nevytáčim se a nevyhrožuju a když neni zbytí zkouším v klidu tichým hlasem varovat ledovou sprchou. Malá je jinak úžasná, hodně toho umí, výborně mluví, akorat je hodně temperamentní a splašená. Asi budeme muset počkat až dostanou více rozumu. Jinak jí budou 3 a tohle období už jsme měli od 18 měsíců zhruba do 2 let.
Tak já jsem se tu nedávno v nějaké diskuzi proslavila jako nejhorší matka roku, ale musím říct, že ze tří chodících dětí které mám mi NIKDY ŹÁDNÉ neutíkalo do silnice.
Podle mě jde dost o to, jak se k tomu od začátku matka postaví - pokud na ní dítě vidí hrůzu v očích, paniku, rychlé chńapání po ruce, zděšení z přiblížení k jakékoliv silnici, tak samozřejmě pro to dítě je to strašná sranda a nemůže si pomoct, aby si ji nechtělo při každé možné příležitosti zopakovat. A čím víc k té silnici utíká, tím víc matka panikaří a tím větší sranda to je.
Začarovaný kruh ![]()
Dite drzim za ruku, pokud neni schopne se chovat bezpecne. Taky jim to vyslovne rikam, ze pokud se nebudou chovat normalne, tak ze pujdou za ruku.
Muzu te ubezpecit, ze to nekdy vypada tak, ze tahnu smykem vrestici dite, zkratka to jinak nejde. Nejmladsiho jsem naucila tak, ze jsemsla vedle nej a kdyz vkrocil do silnice, strhla jsem ho dost nesetrne zpet. Stacilo dvakrat a chape.
Nicmene u tebe to vypada, ze te ma jednoduse na haku, tudiz bych kratce vysvetlila a pak by to uz byl pouze o tom kdo z koho.Muj prostredni je taky takovy prudic. Vetsinou funguje poskytnuti dostatecne volnosti a duvery, ze je zodpovedny sam za sebe, ale jsou situace, kdy mu neco prelitne pres frnak a pak se holt pretahujeme, jecime, dokud vyslovne z oka do oka neodkyva, ze bude hodny, my teda ted hlavne bojujeme o chuzi vpravo, kvuli zdejsim cyklistum, kteri v lese po stezkach jezdi jak magori.
@verulicek @ivašot. Ukazala jsem ji ho zkraje silnice. Jezek byl uprostred.Az k nemu bych nesla
Dcera se me. zeptala kde ma tu maminku, rekla jsem ji ze je doma a place.Hele ve vedlejsi diskuzi by vas sjeli ze deti nikdy! nebit.Tady si taky clovek nevybere mrgreen: Holce je dnes 20 a ja ji pozdeji mohla poustet do skoly samotnou na kole, takze se ta moje vychova asi osvedcila ![]()
@uzvim no mě to napadlo až včera, když jsem četla ten tvůj dotaz.. A tenkrát to plánované a účelové nebylo. Ale ve 3 letech bych jí to v jejím případě pustila.. Lepší trošku šočíček u Tv než malou ve špitále po nějakém karambolu. Malá má ze silnice celkem respekt a taky to nebylo vždy, ale dnes (2,5r) vyžaduje ruku přes silnici vždy a i když mám plné ruce, musím to vždy nějak udělat, protože se jinak bojí, že jí porazí auto. Když jí maminka drží za ruku, tak jí porazit nemůže - úžasný věk vnímání všemocnosti maminky
![]()
@Anna766 píše:…nekomentuju. Dle mého jsou někdy „alternativní“ výchovné metody na psychiku dětí o dost horší než plácnutí po zadku
@verulicek @ivašot. zeptala kde ma tu maminku, rekla jsem ji ze je doma a place.
@Anna766 píše:
@Hanka253 to by mohlo zabratja jednou ukazala dcerce prejeteho jezka u silnice s prednaskou, kterak se ten jezecek nedrzel maminky za ruku.
@verulicek @ivašot. ženský, malé děti berou smrt úplně přirozeně, není nic z čeho by měly noční můry. To jen my dospělí už z toho máme tabu a hysterii.. Smrt je součást života. Taky jsem kdysi měla trochu problém se zabíjením zvířat a vysvětlováním malému dítěti, ale pak jsem zjistila, že úplně zbytečně. Lev prostě žere maso a nic jiného a musí si ho ulovit nebo by umřel sám a ano v knížce jsme si prohlíželi kuřátko a že dělá píp píp a ano v obídku máš masíčko z kuřátka.. To je přesně ono, proč v ZOO neukáží krmení hadů ani ničeho většího masožravého.. chovatel řekl, že by měli okamžitě plný stůl hysterických stížností o nočních můrách..
Já si zas myslím, že kdyby děti viděly jak lev skočil po králíkovi nebo něčem takovém, rázem by věděly, že je nebezpečný, že to není plyšová kočička na mazlení a do jeho výběhu je fakt nebezpečné lézt. Takže přejetej ježek u silnice a noční můry? To jedině když se to naučí a přejmou od nás..
@Hanka253 Tak tím si tedy nejsem jistá. Syn když jsme byli asi v jeho 4 letech poprvé na hřbitově, tak z toho byl dost špatný. Byl schopný se z ničeho nic rozbrečet s tím, že nechce abych umřela a tak podobně. A to jsem ho opravdu nikdy ničím takovým nestrašila.
@ivašot. já ale nemluvím o umírání lidí, pokud sis zatím nevšimla.. To už o jistotách a rodině a díte považuje rodiče za něco, co tu vždy bylo a vždy bude a tu jistotu potřebuje.. A 4leté dítě a hřbitov je celkem ošemetné. Mě se synek ve 4 rozbrečel když jsem při jedné debatě zmínila, že jednou nebude bydlet se mnou, ale bude mít své vlastní
To je něco jiného.
@Hanka253 nechci se hádat, ale o příspěvek výš tvrdíš, že děti berou smrt jako přirozenou součást života a teď že je ošemetné vzít 4leťáka na hřbitov
. Jinak my máme bohužel hřbitov na cestě k minizoo, takže to němak neokomentovat prostě nejde.