Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@ivašot. Žádnému dítěti školka ještě neublizila. Tvoje deti do školky nechodi??? ![]()
@vila222 píše:
@ivašot. Žádnému dítěti školka ještě neublizila. Tvoje deti do školky nechodi???
Dokážeš pochopit, že školka tuhle situaci prostě nevyřeší?
@vila222 píše:
@ivašot. Žádnému dítěti školka ještě neublizila. Tvoje deti do školky nechodi???
Chodily, od 3,5 let na dopoledne.
Ale opravdu si nemyslím, že nástupem do školky se vyřeší žárlení zakladatelčina syna.
Dcery mám 2 roky od sebe. Malou jsem doma nosila v nosítku. Měla jsem obě ruce volné a čas na hraní s tou starší. Miminko bylo spokojené a starší dcera taky. Dopoledne a odpoledne jsme chodily na hřiště, aby byla starší i mezi dětmi ( to jsem měla mladší v kočárku ).
@Anonymní píše:
Pred mesicem se nam narodila holcicka a doma mame trileteho chlapce. Byl zvykly na mou neustalou pozornost ale porodnici tvladl v pohode. I prvni dmy kdyz mimco spalo hodne jsme zvladali. Hrala jsem si s nim kazdou olnou chvilku.Od noveho roku ale mala usina jen v menaruci a jak ji polozim je ve vterime vzhuru atakze kdyz sem doma nemam na maleho cas ani vterinu abych mela olne ruce.on je hrozne alcni pdmalicka vsude splha neposedi takze aktivitj ze si apolu sedneme a neco u nas neexistujoumala spi jen v kocare a kdyz se prijde z venku a ona by jeste spala klidne v nem a si mohli hrat tak malej schvne zacne u ni rvat a vzbudi ji.je odjakziva hlucnejsi ale tohle uz se neda.je vzteklej neposlechne ani slovo a kdyz uz bychom meli na sebe cas tak ho schvalne zkazi.uz sem zoufala nevim co s tim. s malou jsem zkousela vse aby doma spala a proste ne jak ji polozim i kdyz je vzhuru tak knika a maly je z toho nervozni. poradte prosim
proč uspáváš v náručí? najdi jiný způsob.. ani se nedivím, že žárlí, pokud máš mimčo půl dne na rukou
Jinak já mám rozdíl mnohem větší, ale u nás jasně pomohl šátek - mrně v šátku - to většinou chrápalo, já mohla lítat se starším. Vyzkoušej ![]()
Náš malý měl taky 3 roky když se narodila dcera. Pomáhal mi, nosil plínky do koše, podával čisté plínky, oblečení. Když malá spala, pomáhal mi vařit, dělali jsme hodně věcí spolu. Cítil se hodně zodpovědně - velký brácha. Hráli jsme si když to šlo. Rozhodně jsem ale neodběhla syna hned po prvním zakňourání malé, ať ví, že je stejně důležitý jako ona. Stejně tak, když jsem kojila malou, věděl, že musí počkat (když chtěl něco podat, spravit…). Tak nějak to fungovalo od začátku. Takhle jsme si to nastavili ![]()
Moje rada tedy ale to už tu zaznělo:
neodstrkovat jej (rozhodně ne do školky - když už, měl tam chodit dříve ať si zvykne, ne teď protože překáží!)
dát mu najevo, že je taky důležitý, dát mu občas přednost před malou
zaměstnat ho „důležitými“ úkoly
přeji pevné nervy
to půjde!
@vila222 píše:
@dendule4
Tak asi špatne
Tak mi to prosím Tě vysvětli, já se ráda přiučím.
K čemu bude dobré, když dítě, které evidentně žárlí na mladšího sourozence a je mu smutno po matčině přítomnosti, matka odloží do školky? Myslíš, že mu pak bude lépe? Že bude jako žárlit mín?
Mě z toho logicky vyplývá, že na tom bude chudák ještě hůř než je ted.
@Anonymní píše:
Jeste dam vcera a dnes total hysterixky zachvaty a naschvaly jeho neda se tak zit opravdu.mala je z toho taky hyn ja na nej musom hrozne rvat ay vubec slysel a nepomuze nic :'( vysvetluju mu to horem dolem hezky citlitlive ale nic nepomaha aby se uklidnil.je to den za dnem horsi
Chudák kluk a tvrzení, že sám schválně kazí čas, kdy můžete být jen spolu ![]()
Sežen si nějaké hlídání, vození kočáru. Dej malou jejímu otci, abys měla čas jen na syna.
@vila222 píše:
@dendule4
Tak asi špatne
Logicky, každá normální máma pochopí, že odložit dítě, kterému se komplet překopal život a žárlí, do školky, není dobrý nápad. Opravdu stačí zapojit mozek… Má ho každá, i ty, ač teď chceš nadále házet ramenama, že je školka to nej. Ne pro toho kluka, možná tak pro ty hrozně unavené matky. Tady je řešení netahat tu malou v náručí, není to potřeba, může ji naučit, aby usínala i jinak, je to určitě lepší a férovější, než řvát na staršího. Nebo ho ještě lépe odložit do školky a nezajímat se o to, jak mu je ![]()
@dendule4 píše:
K čemu bude dobré, když dítě, které evidentně žárlí na mladšího sourozence a je mu smutno po matčině přítomnosti, matka odloží do školky? Myslíš, že mu pak bude lépe? Že bude jako žárlit mín?
A ještě bude moci nastoupit do zaběhlého školkového kolektivu - to užárlený, znejistěný tříleťák určitě ocení. To dá rozum, ne
.
@dendule4 píše:
Ne, ona matka, která píše, že se tak nedá žít, bude mít klid ![]()
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.