Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Kamarádka měla velmi špatné tripple testy, ihned ji poslali přednostně na odběr plodovky v Brne na Veveri a postiženi se nepotvrdilo! Má krásnou a zdravou holčičku. Ted ji budou 2 roky.
Držím palce!!!!
já měla u prvního pozitivní na down. syndrom a plodovka to vyvrátila, takže určitě co nejrychlejší odběr plodovky a uvidíš, ještě to není konečný verdikt, také utz by měl potvrdit zda je něco špatně. Hodně štěstí, ať je to falešné
u druhého jsem ani na triply nešla měla jsem jen prvotrim. screening a pak utz ve 20 týdnu. Tfuj tfuj tfuj hodně štěstí ![]()
Já už bych ty triply normálně zrušila. Jsou už jiný, průkaznější metody. Jenže je to byznys, pojišťovny je houfně proplácejí a nejsou tak finančně náročný
přesně loni v tuhle dobu jsem čekala na výsledky z amnio!!!
Je to hrozný, ale kvůli tomu se ten triple test dělá. Tak máš dvě možnosti, bud´ dát embryjko ihned pryč.
Nebo počkat na odběr plodovky která se dělá v 16 týdnu a je 100% spolehlivá.
Být tebou poradila bnych se s doktorama, možná aspoň se dvouma třema co ti k tomu řeknou.
Takhle hodně nemocný dítě určitě si nenechávat je to zátěž pro všechny, hlavně když se zjistí do předu. Stejně by nemělo nic se života.
Ahojky,tak mě taky dopadly blbě na roštěpové vady.V úterý jdu na velký UZ a doufám,že se to nepotvrdí.
Přeji mnoho štěstíčka at je vše OK
Já na triplech tentokrát ani nebyla, vyšel mi blbě už prvotrim.screening - Down 1:48… blbej i utz z 12.tt, nervy--- takže pak na odběr klků, bohužel se nadalo nic zjistit a pak za další měsíc na amnio - a vše OK!!! Čekáme zdravého klučíka a máme to za pár…
Ty triple testy (a i ten screening) pouze vyhodnocují RIZIKO výskytu těchto vad, nikoliv rovnou jejich přítomnost… Jde o to, vytipovat ta těhotenství, kde je potřeba podrobnějších testů, aby všechny maminky nemusely na amnio… Takže šance určo je!!! Kor po triplech… Kdyby to vyšlo už ze screeningu ve 12.tt, je bohužel vyšší pravděpodobnost, že se to potvrdí, jelikož jsou to přesnější testy, ale z triplů si myslím, že šance na dobrý výsledek ještě žije… (samo že jsou i takové případy, kdy se to potvrdí, pár jich i znám, ale na to nemysli… honem na plodovku, já měla rychlovýsledek do druhého dne!!! Někde je to sice za příplatek,ale za ty ušetřený nervy to stojí!!!) ![]()
Nehaž flintu do žita.Mě zase vyšel katastrofální downův syndrom.Dokonce 1:3.Šla jsem na plodovku a dnes mi po 18 dnech volali,že je vše v pořádku.Já vím,že to jsou děsné nervy,ale ten triple test má hrozně malou vypovídací hodnotu.On má jenom vytipovat rizikovější miminka(ale stejně mu jich ještě dost uteče).Plodovka je téměř stoprocentní a není nijak bolestivá.Spíš nepříjemná.Je tam sice jakési malé riziko potratu,ale čím zkušenější doktor,tím je to riziko prý menší.Takže určitě nevěš hlavu.Já když mi řekli co na triplu vyšlo,brečela jsem dva dny a vidíš,dopadlo to super.Držím palce ![]()
Dobry den,vsimla jsem si,ze jsi z Brna.V Pronatalu jsou schopni v den odberu plodove vody urcit,zda nese embryo nejakou chromozomalni vadu.Asi to neni zadarmo,ale za tu rychlost a klid to asi stoji.
Alepoudaki píše:
Dobry den,vsimla jsem si,ze jsi z Brna.V Pronatalu jsou schopni v den odberu plodove vody urcit,zda nese embryo nejakou chromozomalni vadu.Asi to neni zadarmo,ale za tu rychlost a klid to asi stoji.
jj,jsem kousek od Brna.a do prenatalu jdu v úterý.výsledky do 12-14dní.nevím přesně,které testy mi budou dělat.ale jeden výsledek v den odběru stojí 1950kč a druhý dokonce 3500kč.ale už na tom UZ se dá něco vyčíst,ne?no jsem z toho dost na špatná
radanav píše:
Nehaž flintu do žita.Mě zase vyšel katastrofální downův syndrom.Dokonce 1:3.Šla jsem na plodovku a dnes mi po 18 dnech volali,že je vše v pořádku.Já vím,že to jsou děsné nervy,ale ten triple test má hrozně malou vypovídací hodnotu.On má jenom vytipovat rizikovější miminka(ale stejně mu jich ještě dost uteče).Plodovka je téměř stoprocentní a není nijak bolestivá.Spíš nepříjemná.Je tam sice jakési malé riziko potratu,ale čím zkušenější doktor,tím je to riziko prý menší.Takže určitě nevěš hlavu.Já když mi řekli co na triplu vyšlo,brečela jsem dva dny a vidíš,dopadlo to super.Držím palce
a jak si těch 18dní přečkala? já jsem z toho zoufalá.uvažuji i o tom,co bude,když to dopadne špatně.o druhé mimi jsme se snažili 15měsíců.měla jsem zdrav.problémy.ale asi bych neměla na to,starat se o postižené dítě.a navíc ta pravděpodobnost,že se většinou nedožijí ani jednoho roku…já si to neumím představit.
Nejhorší byl první týden.Minule jsem potratila v 18tt,takže nevím jak bych druhý potrat přežila.Pak jsem tak nějak došla k závěru,že ať to dopadne jak chce,stejně s tím nic neudělám a že kdyby to dopadlo dobře,tak těma nervama a stresama miminku ublížím.tak jsem o tom přestala spekulovat(pokud možno) a snažila se zabít čas čtením atd.Nejhorší na tom je,že prvních 14 dní po odběru je třeba se hodně šetřit,tak člověk nemůže velice nic dělat a má čas na nervy.Taky jsem hodně hledala na netu informace o těch tripple testech.To mě dost uklidnilo,protože se to opravdu málokdy potvrdí.
vlacek06 píše:Alepoudaki píše:jj,jsem kousek od Brna.a do prenatalu jdu v úterý.výsledky do 12-14dní.nevím přesně,které testy mi budou dělat.ale jeden výsledek v den odběru stojí 1950kč a druhý dokonce 3500kč.ale už na tom UZ se dá něco vyčíst,ne?no jsem z toho dost na špatná
všem vám tady moc děkuji.budu věřit v to nejlepší,ale smířená jsem s obojím.jen nevím,jak uklidnit nervy.je mi zle,nemůžu spát a ani do sebe dostat jídlo.
dobré je,že jsem na ten gen.UZ obj.už na úterý.manžel tam volal a vyprosil místečko dřív.jinak prý minimálně týden a víc.také jsem psala na lekari-online a paní doktorka mi odepsala,že obě vady,co mi vyšly blbě jsou tak těžké,že by byly poznat už na tom gen.UZ.že bych na plodovku ani nemusela.jen kdyby si nebyli jisti.takže musím vydržet do úterý.
vlacek06 píše:
všem vám tady moc děkuji.budu věřit v to nejlepší,ale smířená jsem s obojím.jen nevím,jak uklidnit nervy.je mi zle,nemůžu spát a ani do sebe dostat jídlo.
dobré je,že jsem na ten gen.UZ obj.už na úterý.manžel tam volal a vyprosil místečko dřív.jinak prý minimálně týden a víc.také jsem psala na lekari-online a paní doktorka mi odepsala,že obě vady,co mi vyšly blbě jsou tak těžké,že by byly poznat už na tom gen.UZ.že bych na plodovku ani nemusela.jen kdyby si nebyli jisti.takže musím vydržet do úterý.
Určitě dej v úterý hned vědět, moc na tebe tady všechny myslíme.
![]()
ja jsem mela takhle spatne vysledky (na rozstep patere a rtu)… Pak nas poslali do Prahy do Genetu na 3D ultrazvuk, aby potvrdili nebo vyvratili ona postizeni (kdyby to nebylo prukazne, tak by nas taky posilali na plodovku) a bylo to v poradku… Nastesti ultrazvuk ukazal, ze cekame naprosto krasneho zdraveho chlapecka a i ted mohu rict, ze je to sidlo jako blazen, ale je nadherny, zdravy a uzasny.
Takze neboj, plodovka ukaze, co se deje nebo nedeje. Sla bych na ni co nejdrive, protoze nervy jsou to hrozne, to znam..
Preji vsechno nej.