Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
prosím o radu. Chodím do gyncentra v Hloubětíně a mám v tom trošku chaos
)
Ve 12tt jsem byla na kombin. testu - screeningu, dopadly dobře. Dostala jsem seznam dalších vyšetření které mám podstoupit a na další UTZ mám jít v 18tt (mají to nazvané jako biochemický screening). Jedná se tedy o ty triple testy? Všude jsem četla, že se dělají z krve, mají tu i napsané že se jedná o odběry krve (to je ovšem přeškrtnuté) a o UTZ břišní sondou. Další UTZ je potom ve 20-22 týdnu. Máte někdo zkušenosti s tím, že by při triple testech krev nebrali a dělali pouze UTZ? Ani sestra se o žádných odběrech nezmiňovala. Moc děkuju.
Ahoj, chodím tam také.
Triple testy v Gyncentru zrušili kvůli jeho nespolehlivosti. Dělali by ti ho pouze, pokud bys nechtěla ten NT screening ve 12-tém týdnu. Místo toho ti udělají v 18-tém týdnu UTZ, kde zkontrolují miminko (je to vlastně předzvěst velkého UTZ). No a mezi 20 - 22 týdnem ti udělají „druhý“ velký UTZ.
Ahoj, pokud se nepletu, tak biochemický screening jsou právě ty triple testy. Jestli si dobře vzpomínám, tak půjdeš na ultrazvukové vyšetření a hned po něm půjdeš na odběry. Odběry se nemusí dělat na lačno. (takhle to aspoň bylo ještě v roce 2010).
Ja tam chodila v 2011 a triple testy byly. Krev probehla a nemusela byt nalacno, screening ve 12tt jsem mela samozrejme taky a byl naprosto v poradku. Nevim jestli triply pak zalezej na veku, mne bylo v dobe tehotenstvi 32 ![]()
clovek píše:
Ja tam chodila v 2011 a triple testy byly. Krev probehla a nemusela byt nalacno, screening ve 12tt jsem mela samozrejme taky a byl naprosto v poradku. Nevim jestli triply pak zalezej na veku, mne bylo v dobe tehotenstvi 32
Letos je fakt zrušili. Jsem ještě starší
. Ptala jsem se na to, protože v roce 2009 jsem je u nich ještě měla a letos už nejsou.
Tak to je novinka roku 2012
. Ja vim, ze se o tech testech uz hodne dlouho polemizuje, ale loni mi je opravdu jeste delali.
No alespoň nás ušetří jednoho zbytečného odběru
. Já právě byla strašně překvapená, že je nedělají, ale byla jsem ráda.