Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, v kvetnu jsem prodelala uz 3.potra v 1.trim., vzorek tkane byl poslat na genetiku a zaver zn: trizomie chromozomu 16. Mate s tim nekdo zkusenost? Doma mam 13ti mesicniho syna. Chceme jeste jednoho prdolu, ale mam strach, co bude dal. ![]()
@Vercak23 Pokud nejsi nosič nějaké genetické vady tak by mělo být vše Ok
My měli genetické vyšetření embryi při IVF a byla tam spousta mutací trizimii a monozomii, dr říkala že se to stává náhodně u nás byla větší pravděpodopnost genetických mutací vzhedem k věku
a teď čekáme zdravé mimčo
tak se neboj
![]()
A co na to řekl lékař. Chromozomální poruchy vznikají ve většině případů naprosto nahodile a neopakují se.
K lekari jdu az zacatkem zari, a tak shanim informace vsude, kde to jde.
Tyhle chormozomální vady jsou obvykle náhoda, nestresuj se zbytečně ![]()
To byl třetí potrat? A ty 3 potraty proběhly za sebou? Nebo se ti mezitím narodil synek? Ten vzorek ti právě u tohoto potratu brali proč, jestli se smím zeptat? Díky
Jinak se nestresuj, holky mají pravdu, tyto vady bývají náhoda, třeba se zadaří příště a mimi bude zdravé
Držím pěsti ![]()
@melitea píše:
To byl třetí potrat? A ty 3 potraty proběhly za sebou? Nebo se ti mezitím narodil synek? Ten vzorek ti právě u tohoto potratu brali proč, jestli se smím zeptat? Díky
Jinak se nestresuj, holky mají pravdu, tyto vady bývají náhoda, třeba se zadaří příště a mimi bude zdravéDržím pěsti
Nejdriv prvni potratu, pak asi za 4 mesicu uspesne do nosey kluci na a ted dvakrat potratu za sebou. Ten vzorek posilali na genetiku, ze uz to bylo potreti. Jinak vam holky moc dekuji, trosku me to uklidnilo ![]()
Omlouvam se za blaznive psani, pisu to z telefonu, ktery mne to opravuje ![]()
@Vercak23 já si říkala, že to bude kvůli tomu, že asi zjišťovali, proč potrácíš… a co to je ta trisomie chr. 16? ![]()
To mi dělával mobil taky, že mi všechno opravoval - na palici ![]()
Jinak přeji, ať se příště zadaří zdravé miminko
![]()
@melitea to znamená, že je 16. chromozom v genomu třikrát… (Kazdy ma byt dvakrat. Takhle vzniká např. Downův syndrom, tam je ztrojeny 21. chromozom.)
Tak přeji, ať se brzy zadaří zdravé miminko. Tohle byla náhoda. U toho 16. je to údajně i vzácné. ![]()
No jsem zvedava, co mne reknou v gennetu, tam jdu az v zari. Ale to uz bych chtela zacit pracovat na sourozenci pro malyho
. Snad se to na poctvrte podari ![]()
@Kamkam to tak nějak vím, asi jsem blbě napsala dotaz - jak by se to projevilo na miminku ta vada? Ale jinak děkuji za odpověď ![]()
@melitea píše:
@Kamkam to tak nějak vím, asi jsem blbě napsala dotaz - jak by se to projevilo na miminku ta vada? Ale jinak děkuji za odpověď
Neprojevilo by se to vubec, jelikoz tato vada je neslucitelna se zivotem a na stane ten potrat.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.