Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
ahoj holky,nedávno mi můj gynekolog posílal krev po zt do prahy na vyšetření na genetiku,jmenuje se to trombogen plus-naštěstí nic špatného jen brát listovku a vitamin b,ale nevím co všechno to vyšetření krve obsahuje jestli se skoumali i nějaké vady a tak,nic mi neřekl,víte některá o tom něco víc,děkuji za odpovědi
No, nevím, jestli jde o to samé vyšetření, které jsem po ZT měla na genetice já: mně třeba zjistili větší srážlivost krve - trombofilní mutace v heterozigotní formě na dvou genech…
Také mi byla původně nabídnutá kyselina listová /Femibion/, ale po dalším samovolném potratu jsem šla na hematologii (musela jsem jít sama, protože gyndařka mě tam neposlala - pouze mi to doporučili z genetiky). No, ale to už je vedlejší…
Ty ses ptala, co to vyšetření obnáší - tak nic složitého… jen to, že ti vezmou tu krev a zkoumají krevní srážlivost + asi i nějaké ty vývojové vady… Cca do měsíce jsem měla z genetiky výsledky doma.
vygooglila jsem, že Trombogen plus je soubor vyšetření
FV/ Leidenská mutace
FII (Protrombin)/ G20210A
MTHFR/ C677T, A1298C
PAI-1/ 4G/5G
Tedy klasický screening na dědičné dispozice k tromboze. Nejvýznamější mutace jsou ty prvé 2. Pokud ti dali jen listovku, tak máš pravděpodobně tu mtaci MTHFR. Ta už se v současné době nepovažuje za genetické riziko k tromboze.
ahoj zuzko,to mne rekla dr z prahy taky ale že je to u mne jen populační varianta,že se nemam bat,hlavne mne zajimalo jestli se skoumaji i nejake vyvojove vady,zt mi zistili ve 14tt a prej nevedeli kuli čemu,tak se ted bojim,aby se neco neopakovalo az otehotnime
@mirka86 píše:
ahoj zuzko,to mne rekla dr z prahy taky ale že je to u mne jen populační varianta,že se nemam bat,hlavne mne zajimalo jestli se skoumaji i nejake vyvojove vady,zt mi zistili ve 14tt a prej nevedeli kuli čemu,tak se ted bojim,aby se neco neopakovalo az otehotnime
vývojové vady v tom nejdou, jen ty dispozice k tromboze
@mirka86
Miri, mrkni na ty výsledky, měla bys tam mít nějaký závěr - asi něco máš, když máš užívat tu listovku. Já měla dvě zamklké těhu, zjistily mě to co Zuzce - MTHR i Leidenskou mutaci a jako prevenci v těhu si píchám denně injekce na ředění krve a už jsem v 17. tt a konečně poprvé žádný problém, takže se nenechej případně odbýt, hlavně, kdyby se ti to opakovalo, ptž je dokázáno, že tyhle mutace mají vliv na ZT, právě pro ty tromby /které mohou např, ucpat placentu atd../, ale někteří MUDr. to podceňují. Přeju at jsi zdravá a nemáš žádné komplikace!
ahoj,děkuji za info,i tobě přeju vše nej,zítra za dr zajdu at mi vsechno vysvětlí ![]()
Tak jsem koukala do papírů, je to tak, jak přesně napsala alpaka. Mně původně taky chtěli dávat jen listovku, ale po třetím potratu na hematologii usoudili, že asi jen ta nestačí, zvlášť když po pitvě plodu o který jsme přišli v 17. tt našli, že to pravděpodobně bylo vážně tím… Prostě pucek krve ucpal přístup živinám… Takže jsem sama zvědavá, jak to bude v případě, že se zadaří… Zatím mám anopyrin a v případě možného těhu se uvidí, každopádně hematolog mě bude hlídat…
Tak držím palce i tobě ![]()
děkuji,zeptam se ho jestli mne pošle na hematologii,když ne pujdu tam sama ![]()
@mirka86 píše:
děkuji,zeptam se ho jestli mne pošle na hematologii,když ne pujdu tam sama
je třeba doporučení, žádanka
Já žádanku nepotřebovala… hematoložka mně vzala jen na podkladě papírů z genetiky, protože moje gyndařka to řešit odmítla se slovy: „Dvě děti máte, nechte to tedy přírodě…“ Ale po dvou SP a jednom ZT hematoložka rovnou řekla, ať vezmu jen papíry z genetiky a jdu rovnou k nim, že tohle asi na přírodě nechat nepůjde, zvlášť když všechny ostatní výsledky jsou v pořádku a i pitva plodu mluví o tom, že přírodě budeme muset pomoct…
Takže nevím, jak je to jinde, ale mně pomohly papíry s výsledky z genetiky a výsledky pitva plodu… Nemusela jsem mít žádnou žádanku…
holky díky,zeptám se jestli mi dá nějaké kopie nebo doporučení
Já mám výhodu, že já mám u sebe originál z genetiky - moje dr. má jen kopie. Nejhorší je , že po prvním potratu to málokterý dr. řeší… Někteří to začnou řešit po druhém, většina po třetím a třeba moje dr. ani po třetím… Hodně holek tu píše, že si museli vyšetření doslova vydupat…
Tak držím palce! ![]()
Ahoj mě to zjistili taky a z toho papíru z laborky jsem se dočetla že pokud je přítel také nosič cevního onemcnění tak je riziko že se nám narodí mimi s roštěpem.. Přítel je z toho na prášky a já také jsem v 16 tt a docela se fakt bojím.. Přítel jde příští týden hned na testy ke svému doktorovi. Moje matka mi řekla že je to kvůli tomu že jsem v dětství trpěla nedostatkem železa, a když jsem se bouchla malinko do ruky tak se mi udělal podlitina jako prase :/…
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.