Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Dobrý deň, asi pred týždňom mi diagnostikovali zápal pľúc a trombozu v pravej dk, strašne ma bolí noha či v kľude alebo pri chôdzi, Krivam, chodiť takmer nemôžem, ale musím chodiť do práce, upratujem na 4hod. denne.,čo robiť prosím vás ako polohovať nohu vypodlozit či zvesit? nikdo mi nič k tomu nepovedal, ako uľaviť nohe od bolesti, jem dvojo antibiotík plus ešte niečo na nohu mi dala, som tak v polke a bolesti narastajú, chôdza sa zhoršuje, treba sa aj tak snažiť o pohyb, chôdzu? či obmedziť? vdaka
@Mata89 píše: Více
A co ti na tu trombózu dali? Nic o tom nepíšeš. Já měla injekce na ředění krve a pak léky na ředění krve. Vše se rozpustilo. A ještě mi dali kompresní punčochy, mám křečové žíly, to mi k tomu také moc pomáhalo.
Jistě Vám dali i lék na ředění krve. Rozhodně byste měla být v klidovém režimu, na neschopence nebo prostě doma! Chodit v tomto stavu do práce je nebezpečné. Nohu párkrát za den polohujte výše, třeba ji dát na stůl, nebo v posteli vypodložit výše apod. Jen pozor, abyste si tou polohou příliš nezmáčkla třísla. Rozhodně se nesnažte bolesti „přebít“ nějakými léky proti bolesti a zároveň nohu zatěžovat chůzí a prací. Můžete si maskovat příznaky případného zhoršení. A protože píšete, že se Vám potíže zhoršují, měla byste zajít k lékaři na kontrolu nebo to s ním alespoň konzultovat telefonicky.
Také se dává kompresní punčocha a je potřeba ji nasazovat správně.
Nič zatiaľ niake ATB mi dali nwm či na zápal pľúc alebo trombozu a niečo proti bolesti nohy
To je opravdu divné. Pokud jste si zkontrolovala všechny léky /tablety a injekce/ a opravdu tam není nic proti ředění krve, kontaktujte lékaře a řekněte mu to a zeptejte se ho na to.
Tady Vám kopíruji, co píše umělá inteligence na Vaše téma. Zdůrazňuji, že to nenahrazuje nutnost konzultace s lékařem:
Léčba zápalu plic s trombózou dolní končetiny je komplexní a vyžaduje léčbu obou stavů současně. Toto je závažná kombinace, která vyžaduje hospitalizaci.
Léčba zápalu plic:
Antibiotika:
Podle typu bakterie (po odběru kultury) Často empirická terapie širokospektrými antibiotiky
Aplikace i. v. při těžším průběhu
Podpůrná léčba:
Kyslíková terapie
Hydratace
Antipyretika při horečce
Mukolytika
Léčba trombózy dolní končetiny:
Antikoagulační terapie: /laicky řečeno léky na ředění krve/
LMWH (nízkomolekulární heparin) - Clexane, Fraxiparine - s. c. injekce
Nebo nefrakcionovaný heparin i. v. při těžších stavech
Přechod na perorální antikoagulancia (warfarin, NOAC - Xarelto, Eliquis)
Režimová opatření:
Kompresivní punčochy
Elevace končetiny (zpočátku)
Postupná mobilizace (ne striktní klid na lůžku)
Kombinovaná léčba - důležité body:
Riziko krvácení:
Antikoagulace zvyšuje riziko plicního krvácení při pneumonii
Nutné pečlivé monitorování koagulace
Pravidelné kontroly krevního obrazu
Tak to nechápu, takto se trombóza opravdu neléčí.
a proč „musíš chodit do práce“? proč nemáš neschopenku? máš ležet v posteli a maximálně si uvařit čaj, možná ležet v nemocniční posteli - a ne chodit uklízet,
běž znovu k lékaři, protože se ti to zhoršilo a nech si napsat neschopenku,
a samozřejmě že se to zhoršilo, zápal plic ani trombóza se uklízením nevyléčí
@Kipa22 píše: Více
a navíc chodí do práce uklízet
tak možná pojede z práce rovnou na krchov, pro slovenské - cintorín
@stinga píše: Více
V takovém zdravotním stavu by to ani nezvládla…
Podle mě je to troll, protože pokud by opravdu měla trombózu, tak dostane úplně jinou medikaci než analgetika. A navíc, se zápalem plic by tu neschopenku dostala ihned.
Já měla tento rok 2 trombózy. Díky Bohu, jsem teď v pořádku. Ale rozhodně jsem nelítala do práce, nešůrovala a nečekala, co se bude dít. Píchala jsem si injekce a pak brala léky na ředění krve a nosila kompresní punčochy, po druhé mě to zastihlo v cizině, tak jsem dostala stejnou léčbu a šetřila se. Tohle nemusí fakt skončit dobře. Pisatelka musí okamžitě nasadit léčbu a ne čekat na zázrak.
@Černá Madonna píše: Více
souhlas - jako obvykle troll nebo trotl
Mě nechtěli ani pustit z nemocnice a ona s trombózou šůruje. Třeba to rozcvičí
Já nemám ráda, když se někdo někomu vysmívá, ale mě to přijde tak absurdní, že se musím smát.
Příspěvek upraven 29.10.25 v 00:22