Trvalé bydliště v podnájmu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
36544
20.1.11 14:32
lucie.t píše:
Monny89 píše:
lucie.t píše:
Monny89 píše:
A co se tyka jeste toho souhlasu majitele, staci kdyz mu zavolas a zeptas se ho, na magistratu zadny papir o souhlasu majitele nechteji, chteji videt pouze najemni smlouvu, takze se to da vicemene dobre „obejit“.
Ale ja jsem to mela s majitelem domluvene..
my se hlasili nedavno k rodicum a tata musel jit s nami a podepsat, ze souhlasi, aby jsme meli TP u nich.
Tak to slysim poprve.. :nevim:
Ja jsem to mela takhle pokazde co jsem se stehovala, stacilo se zeptat majitele, a na magistrat dojit s najemni smlouvou…
:think: mas pravdu. ono to nejspis bylo pro to, ze nemame zadnou smlouvu, jen se k nim hlasime.

To bude asi tim, protoze ve smlouve je to vetsinou napsane, nebo uvedene, a jsou tam podpisy jak tvuj tak majitele.. a podpis znamena souhlas s tim, co je v te smlouve uvedene..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
20.1.11 14:33
Monny89 píše:
Raduš.ka44 píše:
Monny89 píše:
lucie.t píše:
Monny89 píše:
A co se tyka jeste toho souhlasu majitele, staci kdyz mu zavolas a zeptas se ho, na magistratu zadny papir o souhlasu majitele nechteji, chteji videt pouze najemni smlouvu, takze se to da vicemene dobre „obejit“.
my se hlasili nedavno k rodicum a tata musel jit s nami a podepsat, ze souhlasi, aby jsme meli TP u nich.
Ja jsem to mela takhle pokazde co jsem se stehovala, stacilo se zeptat majitele, a na magistrat dojit s najemni smlouvou…
Je třeba nájemní smlouva, nebo písemný (a ověřený) souhlas majitele, nebo musí majitel osobně na úřad souhlas potvrdit. Myslím, že děti a rodiče mezi sebou většinou smlouvu neuzavírají, tak proto musel tatínek na úřad.
Ja jsem byla ted pred 14dny na magistratu tady v HK kvuli zmene trv.bydliste z Prahy do Hradce Kralove, a oni mi rekli, ze staci najemni smlouva, tak jsem si zaridila najemni smlouvu, domluvila se s majitelem, a to je vse, nesla jsem tam jen najemni smlouvu… A nikdo mi nic nerikal, bez problemu mi to dali.. A pritel to same..

No však, to je dobře. Jak píšu stačí nájemní smlouva, NEBO písemný souhlas, NEBO osobní souhlas. Tedy jen jedno z toho. Pokud máš nájemní smlouvu, nic jiného nepotřebuješ. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
36544
20.1.11 14:35
Raduš.ka44 píše:
Monny89 píše:
Raduš.ka44 píše:
Monny89 píše:
lucie.t píše:
Monny89 píše:
Je třeba nájemní smlouva, nebo písemný (a ověřený) souhlas majitele, nebo musí majitel osobně na úřad souhlas potvrdit. Myslím, že děti a rodiče mezi sebou většinou smlouvu neuzavírají, tak proto musel tatínek na úřad.
Ja jsem byla ted pred 14dny na magistratu tady v HK kvuli zmene trv.bydliste z Prahy do Hradce Kralove, a oni mi rekli, ze staci najemni smlouva, tak jsem si zaridila najemni smlouvu, domluvila se s majitelem, a to je vse, nesla jsem tam jen najemni smlouvu… A nikdo mi nic nerikal, bez problemu mi to dali.. A pritel to same..
No však, to je dobře. Jak píšu stačí nájemní smlouva, NEBO písemný souhlas, NEBO osobní souhlas. Tedy jen jedno z toho. Pokud máš nájemní smlouvu, nic jiného nepotřebuješ. :wink:

Oki, oki, takze uz vime kde je kamen urazu :wink:

Hlavne, ze jsme se nejak shodli :kytka: Tak ja vas opoustim, a letim neco delat.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.1.11 14:35

Ahoj o zrušení trvalého bydlyště musí požádat rodiče na Městě ale zvlastní zkušenosti vím že to rušit nechtějí pokud se nepřehlašuješ jinam než na město musí ktomu být vážný důvot,musíš být odstěhovoná dýl jak tři roky a musí tam ktomu být i svědci kteří nejsou z rodiny aby dosvědčily že tam už nabydlýš dýl jak tři roky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
20.1.11 14:39

To samé teď taky řešíme.. Jsme v podnájmu, majitel ale byt vlastní, takže to šlo a trvalý tu máme celou dobu. Teď jdeme do jiného nájmu a tam to nelze, přesně jak píšeš, jedná se o družstevní byt, družstvo je majitel, pronajímatel je vlastně nájemník družstva a vy podnájemníci a ti trvalý pobyt mít nemůžou, družstvo to nedovolí.. To bylo první, co mi na družstvu řekli :-?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
20.1.11 14:47
Michaelam25 píše:
Ahoj o zrušení trvalého bydlyště musí požádat rodiče na Městě ale zvlastní zkušenosti vím že to rušit nechtějí pokud se nepřehlašuješ jinam než na město musí ktomu být vážný důvot,musíš být odstěhovoná dýl jak tři roky a musí tam ktomu být i svědci kteří nejsou z rodiny aby dosvědčily že tam už nabydlýš dýl jak tři roky

Ale to je jiná situace.. Ty píšeš o zrušení, které se většinou provádí bez vědomí odhlašovaného (třeba nájemník se odstěhuje, ale TP nezmění, tak mu ho majitel zruší). Lucky.O se ptala, jestli rodiče musí zrušit její TP, když si ho zařídí jinde, tak to nemusí, ale teď mě napadlo, že akorát by měli nahlásit změnu na družstvu (tam chtějí doložit, kam se dotyčný přestěhoval - alespoň u nás), nebo majiteli bytu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 14:58

Je třeba si ujasnit pojmy
Nájem - vlastník bytu a nájemce- k trvalému pobytu stačí nájemní smlouva, žádný souhlas není třeba.

Podnájem - vlastník bytu (nejčastěji bytové družstvo) x nájmce (s kým je uzavřená podnájemní smlouva) x podnájemník - ohlašovny vyžadují souhlas vlastníka, tedy tady družstva.¨

Bydlení bez smlouvy - je třeba souhlas vlastníka nebo spoluvlastníka

Zrušená TP, pokud si ho chci zrušit sama, musím si zřídit nový TP, bez toho ohlašovna starý nezruší, sama si nemohu dát TP na ohlašovnu (město). Oprávněný může žádat o zrušení trvalého pobytu jiné osoby, musí být spněny dvě podmínky. Osoba nesmí mít žádný právo k nemovitosti a nesmí v ní bydlet (tři roky rozhodně nejsou nutné, postačí pár týdnů či měsíců), TP se ruší ve správním řízení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.1.11 15:01
Raduš.ka44 píše:
Michaelam25 píše:
Ahoj o zrušení trvalého bydlyště musí požádat rodiče na Městě ale zvlastní zkušenosti vím že to rušit nechtějí pokud se nepřehlašuješ jinam než na město musí ktomu být vážný důvot,musíš být odstěhovoná dýl jak tři roky a musí tam ktomu být i svědci kteří nejsou z rodiny aby dosvědčily že tam už nabydlýš dýl jak tři roky
Ale to je jiná situace.. Ty píšeš o zrušení, které se většinou provádí bez vědomí odhlašovaného (třeba nájemník se odstěhuje, ale TP nezmění, tak mu ho majitel zruší). Lucky.O se ptala, jestli rodiče musí zrušit její TP, když si ho zařídí jinde, tak to nemusí, ale teď mě napadlo, že akorát by měli nahlásit změnu na družstvu (tam chtějí doložit, kam se dotyčný přestěhoval - alespoň u nás), nebo majiteli bytu.

Aha tak to sem špatně pochopila myslela sem žepotřebuje zrušit TP a dát si ho na Město

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20.1.11 15:07
mag píše:
Nájem - vlastník bytu a nájemce- k trvalému pobytu stačí nájemní smlouva, žádný souhlas není třeba.

Podnájem - vlastník bytu (nejčastěji bytové družstvo) x nájmce (s kým je uzavřená podnájemní smlouva) x podnájemník - ohlašovny vyžadují souhlas vlastníka, tedy tady družstva.¨

Bydlení bez smlouvy - je třeba souhlas vlastníka nebo spoluvlastníka

Zrušená TP, pokud si ho chci zrušit sama, musím si zřídit nový TP, bez toho ohlašovna starý nezruší, sama si nemohu dát TP na ohlašovnu (město). Oprávněný může žádat o zrušení trvalého pobytu jiné osoby, musí být spněny dvě podmínky. Osoba nesmí mít žádný právo k nemovitosti a nesmí v ní bydlet (tři roky rozhodně nejsou nutné, postačí pár týdnů či měsíců), TP se ruší ve správním řízení.

nám při rušení TP paní řekla že tam nesmím bydlet dýl jak tři roky aby mi rodiče mohli zrušit TP a bych ho dostala na městě musel tam být závažný důvod proč nemůžu bydlet u rodičů (to že nás tam bydlí moc není prý důvod)nakonec jsme musely říct že jsme rozhádaní a že mám strašné dluhy atd.. a ještě ktomu to trvalo přes půl roku

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
20.1.11 15:13
mag píše:

A tohle víš jistě? Řešili jsme to před pár lety, šlo o nájem a na úřadu jim nájemní smlouva nestačila. Vlastník bytu nám musel dát písemný a notářsky ověřený souhlas! Možná se za těch pár let změnila pravidla…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 15:14

Spíš si svoje pravidla nastavila ohlašovna, ale udělala tak v rozporu se zákonem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
20.1.11 15:23

Popelnice se platí jen jednou a to tam, kde máš trvalé bydliště. Já bydlím v jiném městě než rodiče, trv. bydliště mám u nich a popelnice platí oni a já už tady ne. A potom za mě ještě platí osvětlení společných prostor v domě.
Ale já už si letos bydliště přehlásím, echtělo se mi měnit občanku na dvakrát, takže si společně s příjmením změním i bydliště.
Vodné a stočné pokud vím se platí podle odběru na vodoměru, kolik se spotřebuje vody a nemělo by to záležet na tom, kolik tam je nahlášených lidí k trvalému pobytu. Aspoň my to tak máme. Ale možná je to různé, nechci tvrdit, že je to všude stejné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
20.1.11 15:26
mag píše:
Spíš si svoje pravidla nastavila ohlašovna, ale udělala tak v rozporu se zákonem.

No to se mi nezdá, přece když někomu pronajmu byt, tak to ještě neznamená, že mu povoluji mít tady trvalé bydliště. Pochybuju, že by stačila jen nájemní smlouva k tomu, aby si někdo zapsal do cizího bytu trvalé bydliště. Něco jiného je to u bytů obecních, tam asi nájemní smlouva stačí, ale u družstevnívh nebo v os. vlastnictví určitě ne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 15:42

Zákon o evidenci obyvatel

§10

(6) Při ohlášení změny místa trvalého pobytu podle odstavce 5 je občan povinen
a) vyplnit a podepsat přihlašovací lístek k trvalému pobytu (dále jen „přihlašovací tiskopis“), který obsahuje údaje o
1. jménu, popřípadě jménech, příjmení a rodném čísle, předchozí a nové adrese místa trvalého pobytu občana,
2. vlastníku objektu, kterým se rozumí jméno, příjmení a adresa místa trvalého pobytu u fyzické osoby nebo název a sídlo u právnické osoby;

1. předložit občanský průkaz, u něhož není oddělena jeho vyznačená část24) v důsledku změny místa trvalého pobytu; občan po ukončení pobytu v cizině předkládá cestovní pas, občan po nabytí státního občanství České republiky předkládá doklad o nabytí státního občanství;
  1. doložit vlastnictví bytu nebo domu, nebo doložit oprávněnost užívání bytu, anebo předložit úředně ověřené písemné potvrzení oprávněné osoby o souhlasu s ohlášením změny místa trvalého pobytu. Takové potvrzení se nevyžaduje v případě, že oprávněná osoba potvrdí souhlas na přihlašovacím tiskopisu k trvalému pobytu před zaměstnancem ohlašovny. Za oprávněnou osobu se považuje osoba starší 18 let, způsobilá k právním úkonům, která je oprávněna užívat objekt uvedený v odstavci 1 nebo jeho vymezenou část (např. byt nebo obytnou místnost), anebo je provozovatelem ubytovacího zařízení, kde se občan hlásí k trvalému pobytu.

doložit oprávněnost užívání bytu = nájemní smlouva

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
20.1.11 16:11

Takže když někomu pronajmu byt (třeba jen na rok), tak on si bez mého souhlasu může napsat do mého bytu trvalé bydliště? A pak se ho nebudu moct zbavit?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí