Trvalé bydliště v podnájmu

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
7182
20.1.11 16:18
elchirk píše:
Takže když někomu pronajmu byt (třeba jen na rok), tak on si bez mého souhlasu může napsat do mého bytu trvalé bydliště? A pak se ho nebudu moct zbavit?

Ano, můžou si v bytě nahlásit trvalé bydliště, přestože s tím nesouhlasíš. Ale nedává jim to k bytu žádná vlastnická práva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 16:19

Potom mu to zrušíš ve správním řízení, pokud on si ho nepřehlásí sám dobrovolně.

trvalý pobyt má pouze evidenční charakter a tak je k němu zákonem přistupováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 16:20
Raduš.ka44 píše:
elchirk píše:
Takže když někomu pronajmu byt (třeba jen na rok), tak on si bez mého souhlasu může napsat do mého bytu trvalé bydliště? A pak se ho nebudu moct zbavit?
Ano, můžou si v bytě nahlásit trvalé bydliště, přestože s tím nesouhlasíš. Ale nedává jim to k bytu žádná vlastnická práva.

Přesně tak

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
20.1.11 16:22

No vlastnická práva ne, ale třeba do toho bytu může přijít exekutor. Jedna známá musela z bytu vystěhovat (zrušit trvalé bydliště) vlastního syna, protože byl zadlužený a bála se exekutora. Musela ho nechat zapsat na úřad, ale bylo to dost složité.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 16:24

Exekutor může všude tam, kde se domnívá, že má povinný svůj majetek, trvalé bydliště není podmínkou, i když často bývá vodítkem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
20.1.11 16:25

No možná by šlo v té nájemní smlouvě napat, že není možné přepsat trvalé bydliště, určitě to jde předem právně ošetřit. No naštěstí se nechystám pronajímat byt, ale jsem teda ráda, že to vím a dost mě to překvapilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
20.1.11 16:27

Mě to taky překvapuje, ale spíš z opačného hlediska. Neznám nikoho, komu by napsali trvalé bydliště jen na základě nájemní smlouvy. Nejde jen o můj konkrétní případ, znám spoustu dalších. Prostě v praxi to takhle nefunguje a kormě nájemní smlouvy vyžadují i souhlas majitele.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
20.1.11 16:30
Princess píše:
Mě to taky překvapuje, ale spíš z opačného hlediska. Neznám nikoho, komu by napsali trvalé bydliště jen na základě nájemní smlouvy. Nejde jen o můj konkrétní případ, znám spoustu dalších. Prostě v praxi to takhle nefunguje a kormě nájemní smlouvy vyžadují i souhlas majitele.

Není pravda, my ho měli ve dvou bytech na základě nájemní smlouvy. Musí ale pronajímatel být majitel bytu, tedy musí mít byt v osobním vlastnictví. Jakmile je to byt družstevní, nelze to vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7182
20.1.11 16:37
jana_m píše:
Princess píše:
Není pravda, my ho měli ve dvou bytech na základě nájemní smlouvy. Musí ale pronajímatel být majitel bytu, tedy musí mít byt v osobním vlastnictví. Jakmile je to byt družstevní, nelze to vůbec.

Přesně tak. Když jsme byli v nájmu u fyzické osoby, tedy v bytě, který měla pronajímatelka v OV, předložila jsem na úřadě nájemní smlouvu a ouřednice ji ani nečetla, jen mrkla jména, adresu bytu a platnost smlouvy, takže i kdyby ve smlouvě bylo, že majitelka nesouhlasí s TP, tak to tu ouřednici prostě nezajímalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
20.1.11 16:43
Raduš.ka44 píše:
jana_m píše:
Princess píše:
Není pravda, my ho měli ve dvou bytech na základě nájemní smlouvy. Musí ale pronajímatel být majitel bytu, tedy musí mít byt v osobním vlastnictví. Jakmile je to byt družstevní, nelze to vůbec.
Přesně tak. Když jsme byli v nájmu u fyzické osoby, tedy v bytě, který měla pronajímatelka v OV, předložila jsem na úřadě nájemní smlouvu a ouřednice ji ani nečetla, jen mrkla jména, adresu bytu a platnost smlouvy, takže i kdyby ve smlouvě bylo, že majitelka nesouhlasí s TP, tak to tu ouřednici prostě nezajímalo.

U nás to samý, koukla na první stranu na jména, zaplatili jsme kolek a už to bylo.. Naštěstí u nás nikdy nebyl problém, že by to majiteli vadilo, zákaz jsme neměli.. Teď to bude horší, v novém ho mít nemůžem :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mag
12862
20.1.11 17:21

Upraveno v nájemní smlouvě to být může, ale to je čistě soukromoprávní vztah mezi těma dvěma sobama, takže pronajímatel může na základě toho dát výpověď nájemci, ovšem pokud by se ten bránil u soudu, nejsem si jistá, že by soud pronajímateli vyhověl.

ohlašovna, jakožto orgán veřejné moci, může konat jenom to, co jí ukládá zákon, rozhodně nemůže zkoumat obsah nájemní smlouvy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
20.1.11 17:31
jana_m píše:
Princess píše:

Tak já to napíšu jinak: V praxi to často takhle nefunguje a často kromě nájemní smlouvy vyžadují i souhlas majitele. Zřejmě si každý jednotlivý úřad nebo úředník vykládá ten zákon trochu jinak :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
20.1.11 17:41
Princess píše:
jana_m píše:
Princess píše:
Tak já to napíšu jinak: V praxi to často takhle nefunguje a často kromě nájemní smlouvy vyžadují i souhlas majitele. Zřejmě si každý jednotlivý úřad nebo úředník vykládá ten zákon trochu jinak :nevim:

Tak to je možný, že to dělají všude jinak.. Je fakt, že já byla pokaždé na tom stejném magistrátu :nevim: Ale opravdu jsem se s tím ještě nesetkala, vždy mi stačila jen ta smlouva.. :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2436
20.1.11 17:51

A bylo to v Praze nebo jinde?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4972
20.1.11 18:14
Princess píše: