Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@Pudloslava ale přece musíš mít doklad, že byt obýváš legálně, no ne? kde máš jinak jistotu, že tě nepříjde někdo vystěhovat, že jsi sqatter ![]()
jinak třeba v případě exmanželů jim to dává úžasné právo mi tam poslat exekutora místo do bytu, kde skutečně bydlí a to už je hodně velký průser ![]()
Dokladem o tom, že obýváš byt legálně ale není trvalé bydliště.
Exekutor může všude tam, kde se domnívá, že může mít povinný své věci, a to bewz ohledu na trvalé bydliště.
U manželů je to trochu komplikovanější, protože jim vzniká společný nájem, takže např. na základě rozvodového rozsudku je možné poznat, komu svdčí právo byt užívat (předpokládám, že to jste řešili, jinak by vás nerozvedli).
Jinak trvalým pobytem opravdu nevzniká na nic nárok, ten humbuk okolo zapisování nebo nezapisování je celkem zbytečný.
@zichisek píše:
to není pravda.Před 4-mi lety jsem táhla tchána na úřad a musel mi podepsat souhlas přímo před úřednicí.Loni to bylo to samé, chtěli ověřený podpis majitele bytu.Trvalé bydliště jen na základě předložení nájemní smlouvy je až od léta 2011 a i tak baba kafrala, že se jí to nelíbí.
Tak jsem dneska pohledala původní znění zákona o evidenci obyvatel a to ustanovení o hlášení trvalého pobytu a doložení oprávněnosti užívání bytu je tam již od účinnosti tohot zákona, tzn. od roku 2000. To, že ho úřednice vykládala možná po svém, je věc jiná.
Příspěvek upraven 03.04.12 v 09:59
@zichisek píše:
to není pravda.Před 4-mi lety jsem táhla tchána na úřad a musel mi podepsat souhlas přímo před úřednicí.Loni to bylo to samé, chtěli ověřený podpis majitele bytu.Trvalé bydliště jen na základě předložení nájemní smlouvy je až od léta 2011 a i tak baba kafrala, že se jí to nelíbí.
Před 4 lety jsme se hlásila k trvalému pobytu na základně nájemní smlouvy. Sama majitelka bytu mi řekla, že její souhlas vůbec nepotřebuju, že mi smlouva stačí. A ještě se divila, že se jí vůbec ptám, jestli se k TP můžu přihlásit. ![]()
@mag nemyslela jsem trv.bydliště, to mi nic nedokazuje, ale zmiňovaná nájemní smlouva už mi nějaká práva dává…tedy aspoň doufám ![]()
@PjckjsANEBjája píše:
@mag nemyslela jsem trv.bydliště, to mi nic nedokazuje, ale zmiňovaná nájemní smlouva už mi nějaká práva dává…tedy aspoň doufám
No tak to bezesporu, ale naprostá většina lidí v rámci rodiny nájemní smlouvu nemá, ani já.
@mag píše:
No tak to bezesporu, ale naprostá většina lidí v rámci rodiny nájemní smlouvu nemá, ani já.
u nás je to tím, že máti má dům pro podnikání, tudíž musí splnit určitý poměr podlah.plochy pronajaté a nepronajímané, rptoo byt musí být pronajatý. a já jsem tu bydlet chtěla a zároveň s ní v jednom bytě se nesneseme, prostě potřebujeme každá svoje „pole působnosti“. ale naprosto nám to vyhovuje a budeme se toho držet dál, nejsou mezi náma pak žádný problémy o financích
@PjckjsANEBjája Mně to vysvětlovat nemusíš, jenom se se zeptala, zda vůbec tu smlouvu nájemní mezi sebou měli, protože to mezi rodinnými příslušníky není běžné.A pokud jí neměli, tak je samozřejmě nutný souhlas vlastníka bytu s trvalým pobytem, protože ten bydlící, co pobyt chce, nemá jak prokázat oprávněnost byt užívat.
Nyní zákon „na dobu neurčitou“ říká, že: Majitel Vám může dát 3 měs. výpověď tehdy, když byt nutně potřebuje pro sebe, nebo pro své nejbližší příbuzné.
Pokud do 1 roku nezačne bydlet a Vy to zjistíte, můžete ho žalovat a posléze se nastěhovat zpátky. Také se můžete odvolat a tím prodloužit možnost sehnat vhodné jiné bydlení.
Takže Vy si seženete pracně nějaké jiné bydlení, přestěhujete se a zjistíte, že majiteli šlo jen o kšeft, potom se můžete znovu přestěhovat zpět. (Po tahanicích u soudu).
Kdo tohle vymyslel - nemám slov…
Sama jsem se musela vystěhovat po 35 letech (v mých 80ti) a uvolnit tak byt pražskému makléři, který ho má jen na kšeft. Dokonce ten byt ani nezaplatil původnímu majiteli, ale přesvědčil ho a ten peníze investoval do jakési jejich firmy s tím, že bude mít veliký výnos. Úžasná spravedlnost!!! Dobrý zákon!!! ![]()
@motyl 123 píše:
Nyní zákon „na dobu neurčitou“ říká, že: Majitel Vám může dát 3 měs. výpověď tehdy, když byt nutně potřebuje pro sebe, nebo pro své nejbližší příbuzné.
Pokud do 1 roku nezačne bydlet a Vy to zjistíte, můžete ho žalovat a posléze se nastěhovat zpátky. Také se můžete odvolat a tím prodloužit možnost sehnat vhodné jiné bydlení.
Takže Vy si seženete pracně nějaké jiné bydlení, přestěhujete se a zjistíte, že majiteli šlo jen o kšeft, potom se můžete znovu přestěhovat zpět. (Po tahanicích u soudu).
Kdo tohle vymyslel - nemám slov…
Sama jsem se musela vystěhovat po 35 letech (v mých 80ti) a uvolnit tak byt pražskému makléři, který ho má jen na kšeft. Dokonce ten byt ani nezaplatil původnímu majiteli, ale přesvědčil ho a ten peníze investoval do jakési jejich firmy s tím, že bude mít veliký výnos. Úžasná spravedlnost!!! Dobrý zákon!!!
Ty zákony ve vztahu majitel - nájemník jsou tady všechny špatné. I proto je tady tolik bytů nepronajatých, protože majitelé se bojí neplatičů či devastátorů bytů. Také se nedávají již žádné smlouvy na dobu neurčitou, jako to bylo dřív, protože pak se prakticky majitelé nemohou nájemníka zbavit. Smlouvy se dávají na rok, někdy i na kratší dobu. Kdyby tady byly normální zákony, že by bylo možné neplatiče po dvou měsících neplacení vystěhovat bez náhrady na ulici, jako je to třeba v USA a majitel se mohl bez problémů a dalších nákladů dostat ke svému majetku zpět, tak by bylo na trhu hned víc bytů k pronájmu a i ty ceny by šly dolů.