Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@esteelauder určitě je to dědičné, měl a má jí můj táta a já to zdědila po něm, objevili to u mě kolem 3 roku..v pubertě se to může zlepšit či uplně zmizet - což je můj případ ![]()
@Asuncion
Fakt ti to zmizelo? Ale to asi nešilháš, že? To zní skoro až zázračně ![]()
Ja zdedila po mame a po me to zdedil nejstarsi.. ja silhala a v puberte se oci srovnali - byla sem s tim opakovane hospitalizovana, ale nakonec bez operace - jen ty dioptrie zustali (ale aspon vidim jen to co chci
). muj syn zatim nesilha - snad sem to podchytila vcas (tuky tuk)
Bylo nam receno, ze tupozrakost je dedicna a nebo vznikne z neleceneho silhani, kt. nemusi byt zdedene…
@Dafii píše:
Bylo nam receno, ze tupozrakost je dedicna a nebo vznikne z neleceneho silhani, kt. nemusi byt zdedene…
A ja to pochopila naopak.. ze mas na kazdym oku dost rozdilne dioptrie a kdyz se to brylemi nedorovna tak to „silnejsi“ oko prebira videni a pomalu se „vypina“ to druheoko coz ma za nasledek pomale staceni oka..
nejsem ocarka
Já tupozrakost mám odmalička, v 5 letech jsem byla na operaci se šilháním. Nikdo z rodiny ji neměl, tak nevím, kde jsem jí vzala. A když se narodil syn předčasně a chodili jsme na oční, tak mi doktor řekl, že tupozrakost dědičná není, když jsem se ho na to ptala, tak nevím… ![]()
Taky jí máme v rodině- můj dědeček-moje mamka (v dětství 3 oční operace-spíš víc zkazily),
jeho bratr-jeho vnučka (tam léčeno pouze okluzorem, cvičením a prázdninovou školkou-školou v oční léčebně Kroměříž).
Všechny naše děti automat. sledované- prý kvůli dědičnosti. ![]()
Anka ![]()
@Measmille píše:
A ja to pochopila naopak.. ze mas na kazdym oku dost rozdilne dioptrie a kdyz se to brylemi nedorovna tak to „silnejsi“ oko prebira videni a pomalu se „vypina“ to druheoko coz ma za nasledek pomale staceni oka..nejsem ocarka
jj takhle to je i u dcery - na jedno vidí blbě do dálky, na druhý na blízko, to který vidělo hůř začal mozek „ignorovat“ protože se mu nechtělo vyrovnávat ty rozdíly
tupozrakost v rodině nikdo zjištěnou nemá a dcera neměla ani to šilhání, jen se zjistilo v 5 letech, že na jedno oko prostě skoro nevidí ![]()
K té dědičnostoi - řekla bych, že tak jako plno jiných „vad“ není dědičnost tupozrakosti dominantní, tj není stoprocentní nutnost, že to dítě podědí, ale ta pravděpodobnost je tam větší
Prosím o radu. Synovy ve 2 letech zjistili tupozrakost. Dostal brýle na 7 a 7,5 dioptrií. Okluzor zatím nemá, prý ho zatím nebudou více zatěžovat, když má vysoké dioptrie. Chtěla jsem se zeptat, jaký vliv má tupozrakost na celkový vývoj, jestli je třeba navštěvovat spc(psycholožku).
@Anaviajvena Neznám tedy popravdě žádné dítě, které by kvůli tupozrakosti chodilo k psychologovi (a myslím, že jsem těch dětí poznala poměrně dost). Ze začátku sice bývá problém se zvyknutím si na brýle, ale s tím psycholog asi nepomůže ![]()
@Anaviajvena syn má tupozrakost, nosí okluzor od října a nemá to teda žádný vliv na jeho psychický vývoj…teda zatím to tak nevypadá, i když jsem se trošku bála dětského kolektivu ve školce ![]()
Já radu nemám, ale ráda bych se sama zeptala, jak se u takhle malých dětí ten zrak vyšetřuje? Manžel má tupozrakost v rodině, sám vidí dobře. Já mám oční vadu také v rodině a sama lehce hůř od dětství vidím na jedno oko, ale o tupozrakost nejde
@Verunka.T tak syn má tupozrakost právě po tátovi, takže, když přišla do školky jedna magistra s přístrojem na tupozrakost, ptala se kdo chce vyšetřit, tak jsme to hned zaplatili a bohužel nás poslala na oční, kde podle toho prvotního vyšetření potvrdili, že jí syn má a musí se s tím něco dělat…jinak bych se objednala na oční, kde mají s tupozrakostí u dětí zkušenosti, protože když se objeví, tak se musí začít léčit co nejdříve a nejlepší je právě ve školce
@mamkasl píše:
@Verunka.T tak syn má tupozrakost právě po tátovi, takže, když přišla do školky jedna magistra s přístrojem na tupozrakost, ptala se kdo chce vyšetřit, tak jsme to hned zaplatili a bohužel nás poslala na oční, kde podle toho prvotního vyšetření potvrdili, že jí syn má a musí se s tím něco dělat…jinak bych se objednala na oční, kde mají s tupozrakostí u dětí zkušenosti, protože když se objeví, tak se musí začít léčit co nejdříve a nejlepší je právě ve školce
díky, dětské jsme po narození tuhle vadu v rodině samozřejmě nahlásili, ale říkala, že se to dá zjistit až bude větší a teď jsme přešli k jinému doktorovi, takže jak půjdu s dcerou na prohlídku v únoru, tak se s ním domluvím, aby nás na oční poslal