Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Verunka.T syn neměl teda žádné projevy, že bych třeba pozorovala, že hůř vidí nebo něco…ale jsem ráda, že jsme to podchytili a teď už si ráno řekne sám o okluzor a brýle a asi mu to pomáhá, protože brýle a okluzor nosí jako kdyby to měl vždycky ![]()
Tupozrakost je dědičná, manželovi to zjistili ve 30 letech (do té doby byl bez brýlí) a už se mu to jenom horší, nyní bez brýlí ani ránu, a ještě se mu co rok zvyšují dioptrie.
U synů jsme to zjistili ve 3 letech, oba silné dioptrie na obou očích (5 - 7), oba nosili okluzory, po týdnu nastřídačku, nic nemělo zásadní účinek. Letos jel starší (8 let)do léčebny ve Dvoře Králové a tupozrakost mu během 2 měsíců vyléčili. S mladším jezdím už rok na ortoptiku každý týden 40 km tam a 40 km zpět a stále to nemá zásadní účinek. Takže čekáme na výsledky v lednu a pokud to nebude lepší, jede také do léčebny. Když se s tím neudělá nic do 9 roku, pak už nečekejte zázraky. Tupozrakost není oční vada, je to vada v mozku, pokud se nezakrývá zdravější oko, pak to špatné se neposiluje a přestává vidět, zakrňuje. Nedá se to operovat, jen se dají po 18 roku operací snížit dioptrie, ale pak je také riziko že se zhorší tupozrakost. Takto mi to vše po dobu 5 let vysvětlují v Hradeckém očním sanatoriu v Hradci Králové. A zatím můžu vše potvrdit.
@Tučnič tak syn má brýle a okluzor krátce, takže uvidíme až v tak v dubnu jestli mu vůbec něco pomohlo…a jak se dá vyléčit ta tupozrakost do dvou měsíců?
Já mám vrozenou, zjištěno v první třídě. Děti na vyšetření byly, zatím nic neobjevili…
Mně se to zlepšilo po oční gymnastice. Okluzor mi tenkrát odmitli dát, tak mi máma zalepila brýle izolepou- doma jsme to takto nosila, to asi taky pomohlo
@Loudy @mamkasl Abych to upřesnila. Syn začal chodit od září do školky, asi po 3 týdnech mi učitelky řekly, že neudělal žádný pokrok, že špatně uchopuje věci a nechce se držet za ruku, tak jestli s nim nechci jít do spc. Zeptala jsem se jich, jestli to nemůže být tím, že špatně vidí(v tu dobu měl brýle jen s 2 dioptriemi a čekali jsme dlouho na nové).Řekli mi, že určitě ne, že tu mají spoustu dětí s brýlemi. Šli jsme tedy do spc, tam mi paní řekla, že děti s tupozrakostí jak vidí špatně, tak i jinak vnímají co se děje kolem nich a jinak se pohybují oproti dětěm bez brýlí. Učitelkám to prý řekla také, že může být rozpačitý ve větším kolektivu a že tam sice můžou mít děti s brýlemi, ale žádné že tam nemá až takhle vysoké dioptrie.Syn by měl mít až 9 dioptrií, dali mu brýle na 7 aby se prý snižovali a že je i možné, že se tupozrakost vytratí. Jinak nám paní s spc dala za úkol aby si maloval a učil se 2 barvy. Minulí týden mě učitelky potěšily, několikrát mi opakovaly, jak se syn výrazně polepšil, že mu ten velký kolektiv dělá dobře atd. Já to beru tak, že se už rozkoukal, ví co se po něm chce a pochopil co a jak chodí. No a po této zprávě jsem se rozhodla, že je zbytečné dál navštěvovat paní s spc, protože syn je opravdu úplně normální zdraví kluk, tedy až na ten zrak. Paní s spc jsem napsala, jak ho ve školce chválí, že udělal velké pokroky a že si nemyslíme, že je potřeba k ní dál docházet a právě mi na to odepsala, že by jsme alespon 1× měsíčně přijít mohly, že nejde jen o zlepšení v ms ale o celkový vývoj chlapce a případná doporučení od nich.Tak nevím, co si o tom mám myslet. Přece i kdyby byl syn úplně slepí, tak nevim proč by se měl nějak špatně vyvíjet.
Zdravím holky,
mám dotaz. Manžel a tchán měli tupozrakost. Tchánovi jí nevyléčili manželovi jo na nějaké klinice v Hradci. Mám z toho docela hrůzu a proto bych chtěla syna objednat někam na kliniku, kde by mu zjistili jestli jí má nebo ne. Letos v březnu mu budou dva roky. Ale nevím jestli není ještě brzy. Tady u nás v Jihlavě na dětské ambulanci mě očařka odbyla jen slovy, že tupozrakost není nemoc ale vroozená vada a nedá se vyléčit.. No, prostě se mnou mluvila jak s idiotem… Prosím poradíte?? Mám malýho někam objednat?? Přemýšlela jsem nad centrem Kukátko v Praze…
Také mám tupozrakost, je to vrozená vada, dá se údajně do 6 let věku dítěte vyléčit pomocí okluzoru. Mě se vada nespravila a jsem jednooká celý život. Nějak mě to neozmezuje, takže pohodička.
@Rožátko Dá se vylécit, nejpozději do osmi let dítěte, to končí vývoj očního nervu. Nedá se operovat, ale cvičením se vylécit dá. Ale je to náročné a musí se cvičit poctivě a lepit jedno očko okluzorem. Objednejte se k dobré optometristce, ta vám poví víc.
@Rožátko já ji měla jako dítko a když se přijde včas, tak to jde pomocí okluzoru upravit až vyléčit
takže co nejdříve bych někam došla
já s oběma dětmi byla na Plusoptixu a následně se synem na očním, v únoru dostane s největší pravděpodobností brýle a má stejnou vadu jako já (astigmatismus) - tupozrakost naštěstí po mě nezdědil a dcerka jde s námi na oční také, protože při tom Plusoptixu to neměla vše úplně ok, ale zas to bylo hraniční, tak jsme se domluvili na kontrole
ten Plusoptix je vyšetření pro malá dítka, nevyžaduje velkou spolupráci a může odhalit zavčasu dost potíží, - ovšem poprvé jsme si ho sami platili (150Kč za jedno dítko) - pak ho synovi na očním dělali také a tam už to hradila pojišťovna - jinak nás na ten první Plusoptix poslala dětská doktorka - že je taková možnost za tolik peněz - a já to brala
takže si můžete najít, kde u vás nejblíže dělají ten Plusoptix a zaplatit, nebo rovnou na oční - kde dělají děti
vaše paní doktorka je… - když vás odbyla, místo aby synka prohlédla
Děkuji za odpověď. A tak nevím myslíte, že to není brzy na vyšetření ve 22měsících? Malej má někdy problém spolupracovat, tak se bojím aby nenastala nějaká chyba a tupozrakost se nepřehlídla…
Koukala jsem, že tady na vysočině ani není žádná dětská oční klinika. A tady v nemocnici ho už prohlédnout nedám, po tom jak se dnes lékařka zachovala. Takže asi někam do Prahy, ale kvůli malém kam koliv
@Rožátko syna mi vyšetřovali v 11 měsících - spolupracovat nemusel - ten Plusoptix je jakoby "foťák, kterej bliká a vydává zvuky a dítko se koukne na něj a oni to fotí nebo scanujou do počítače - a ten to pak vyhodnotí - takže nespolupráce bych se nebála
a na oční syna vyšetřovali 16ti měsících a taky to zvládli - tam kde jsou na děti zvyklí si poradí i s malejma prckama
a u tvého dítka bych se nebála
http://plusoptix.zrak.cz/…m-pracovist/
tady je odkaz na místa, kde ho mají a pracují s ním
a je tam i to vyšetření - tak na to mrkni ![]()