Tupozrakost

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
10
4.4.07 17:33

Tupozrakost

Mojí dceři zjistili na 5tileté prohlídce tupozrakost - vrozenou. Bohužel si toho nikdo nevšiml :? ani mudr. na tříleté prohlídce :twisted: takže jsme skončili s 6 dioptriema na pravém oku a 3 na levém. Dostala okluzor a doporučení na cvičení do oční školky. Má někdo stejný problém nebo třeba už vyřešený? zajímalo by mě,zda se to vůbec dá vyléčit nebo jak dlouho to trvá k prvnímu zlepšení. Malá nevidí levým okem dál než na 1 metr . A jaké cvičení jste s dětmi dělaly,my obkreslujeme obrázky na průsvitný papír,zapichujeme barevné špendlíky,navlékáme korálky a dál už mě nic nenapadá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
1230
4.4.07 22:43

Ahoj Pajule.

Mne stanovili diagnozu tupozrakosti niekedy medzi 4-5 rokom, presne uz neviem.

Pametam sa, ze si najprv mysleli ze je to silhani, ale potom zistili ze je to vlastne tupozrakost. Bola som dva roky po sebe na klinike v ostrave-porube pre deti silhave a tupozrake, vzdy na dva mesiace a tam s nami cvicili. Medzitym sme cvicili doma… zhruba to co popisujes ty.

Zacinala som na vysokych dipotriach, presne si ale nepamatam kolko, casom, vekom a cvicenim sa to ustalilo(zlepsilo) na cca +3,5 a nejaky cylinder k tomu. To mam asi od 10 rokov do teraz (29) bez zmeny, nosim kontaktne sosovky a vidim s nimi uplne normalne. Bez nich trochu horsie :)

Prve zlepsenie bolo hned po tej prvej dvojmesacnej kure, doporucujem vam tu ocnu skolku.
A s tym, ze sa to nezistilo skor sa netrap, ono to asi ani nieje velmi mozne…

Dufam, ze som ta ukludnila a drzim palce. Vela trpezlivosti pri cviceni :)
 k.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
283
4.4.07 22:54

Pajule,

já se tedy o tento problém již několik let nezajímala, ale teď mne to zas čeká - holka někdy mouří oči.

Já snad jen k těm dioptriím - u mne zjistili tentýž problém asi v 8-mi letech a lékařka mi napsala předpis podobnej tomu tvému - na jedno oko 6, na druhé 0,5 dioptrie. V optice mi tenkrát ty brýle nechtěli udělat, že prý rozdíl mezi dioptriema nesmí být větší než (teď nevím přesně) ?2? (Nakonec je stejně udělali a já je jak pako musela nosit, ač se mi věčně motala hlava, až do 15-ti a to už se moje máma nade mnou slitovala!)

V roce 92 jsem byla v Rakousku, tam jsem si nechala vyšetřit zrak a lékař mi osvětll situaci tak, že to lze jen operovat laserem a brýle mám jen na „odlehčení“ tomu více zatěžovanému oku. Od té doby mám 1,5 a 0,5 cylindrické doptrie.

Od té doby uběhla spousta let, snad i technologie pokročily, jen jestli může být takový rozdíl bych si ještě ověřila

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
4.4.07 23:26

Ahoj,

tak mě zjistili toto oční vadu už velice brzy a před druhým rokem jsem už nosila brýle a kalpku. Maminka pracovala na OUNZu, takže jsem chodila tehdy asi ke slušné lékařce, na kterou s láskou vzpomínám a prožila jsem s ní celou její kariéru. Od té doby co je v důchodu, tak pořádně nikam nechodím.

Jako malá jsme chodila hrozně často na kontroly, kde se koukalo na takový motající se čtverečky a také se kreslilo. Doma přesně to co popisuješ, myslela jsem, že už jsou dnes nějaké dokonalejší metody, ale asi je to více méně stejné.

Mamince říkali, že ke změně a to jak k horšímu, tak k lepšímu může docházet vývojem a velký zlom (k lepšímu, na horší jsme se neinformovali) může nastat v pubertě. U mě se tak nestalo a prakticky stále mám stejný počet dioptrií. Také jsem dostala i na zdravé oko 1,5, jen kvůli srovnání.

Když jsem byla v osmé třídě, tak mi paní doktorka řekla, že nemusím mít brýle pořád. Třeba ven si je můžu sundat a nechat doma. Tak jsem to jaksi vzala po svém a od té doby jsem brýle neměla a stav je stále stejný. Už chodím jen na kontrolu tak jednou za rok, za dva a vždy je výsledek stejný. Tak doufám, že to vydrží. Už jsem si na to zvykla. Těžko se popisuje někomu zdravému, jak to vlastně vypadá. Já prostě vidím, ale ne takový rozsah, také vidím třeba řádek písmen, ale na které ukazují, to za boha nepoznám, pletou se mi jedno přes druhé. V normálním životě mě to však nijak neomezuje.

Takže nejdůležitější je asi vydržet v mládí, zjistit, co vše je možné pro to udělat a čekat, jak se to vyvrbí. Pokud se na to přišlo tak pozdě, tak bych čekala také zlepšení po několika měsících od začátku cvičení.

Jinak já chodím s malou už od 1,5 roku na oční na vlastní žádost a paní doktorka byla ráda, prý se to často dědtí. Vyšetřit se jí však zatím nepodařilo, spíš to také vypadá, že je v pořádku. Tak doufám, že po mě zdědila jen to nejlepší :wink: .

Suri

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
4.4.07 23:32

Děkuji za odpovědi. Jsem z toho nějak rozhozená,nic moc pocit,když moje dítě vidí jenom na metr. 8O Ale to se dalo čekat,má to po manželovi. Prošel si taky tou dvouměsíční kůrou v Ostravě-Porubě.
Mám ještě jednu holčičku a teď nevím,jestli jdou zjistit dioptrie v 19ti měsících. Četla jsem tady na jiné diskuzi o 11ti měsíčním miminku se 4mi dioptriemi. Mně doktorka říkala ať s ní přijdu ve dvou a půl letech,ale dneska v oční školce mi řekli ať tu maličkou naučím pár obrázků a utíkám na oční. Má nejen dědičné dispozice,ale utíká jí očičko,manžel mimochodem šilhá dodnes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10
4.4.07 23:34

Suri -přesně takhle to měl manžel,v pubertě brýle odložil a vidí i bez nich. Jinak na ty točící kolečka dneska malá kreslila. Tak uvidíme co nám to čas přinese.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
339
5.4.07 22:18

Ahoj,

já bych rozhodně s malou na oční šla a nejlépe do nemocnice nabo na polikliniku, kde s tím mají zkušenosti. Pokud jí už utíká očičko, tak to ukazuje vážně na problém. Já chodím s malou od necelého 1,5 roku a jde to i dříve. Dítě se dá vyšetřit násilím, což je podle mě v indikovaných případech dobré, že se ví na čem jsi a lze hned zahájit léčbu. Pokud vše na 1. pohled vypadá dobře, tak se to nedoporučuje, aby nemělo dítě trauma a potom se nebálo, když bude muset chodit pravidelně a docela často. Takže se čeká až je schopné pojmenovat obrázky, co ti dají na očním. Jenže tam je průšvih, že i když je umí, tak stejně tam se chová úplně jinak. Dr. říkala, že hrozně záleží na povaze. Naší odhadla hned ode dveří, že to bude těžké. Sice výborně mluví, zazpívá víc jak 30 písniček, takže nějaké primitivní obrázky jí nedělají problémy, ale dělat něco co se po ní chce je naprosto nemožný, když je tam tolik zajímavých věcí. Už půjdeme potřetí a pořád se nepodařilo nic zjistit. Chodíme teď často, aby si tam zvykla. Jenže naše malá na první pohled vypadá v pohodě, ani nešilhá ani nevypadá, že by jedno očičko šetřila. Jinak jak jsem psala, já už jsem v jejím věku brýle nosila.

Přeji ať natrefíte na někoho dobrého. Neboj, není to zas taková hrůza, když se to nějak usměrní, tak se s tím dá žít bez problémů a já na návštěvy na očním vzpomínám s láskou.

Suri

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
423
14.4.08 11:57

tupozrakost

Suri - moc tě prosím o informace, jak probíhá vyšetření na oční ambulanci ke stanovení diagnózy tupozrakost. Koukám, že s tím asi máš zkušenosti. Kubíkovi byla minulý týden zjištěna na 3leté prohlídce. Muž je taky tupozraký, bohužel mu na to tenkrát nepřišli, takže na oko nevidí.

Problém je, že Kubík v cizím prostředí neřekne a neudělá ani ň 8O
U MUDr. mačkal čudlíky s příslušnými obrázky, které mu sestra ukazovala takovým ukazovátkem. To dělal, prtože nemusel mluvit. No jestli bude potřeba, aby říkal, co vidí na obrázcích, tak ho nevyšetří :oops: :roll: Tak prosím o info, jak to probíhá, abych věděla, na co se připravit.

Díky moc. Alte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
17.6.12 19:00

Ztrácím nervy

Ahoj, poraďte mi, jak na tvrdohlavé dítě. V rodině máme oční vady, tak jsem se synem vyrazila na oční někdy v 1,5 roce, od dvou let syn nosí brýle se dvěma dioptriemi. Ve čtyřech a půl nám přidala na čtyři a poslala nás kvůli šilhání na oční cvičení. Tam nám řekli, že syn má oko téměř slepé, tak na osm dioptrií, že už je dost pozdě a šance jsou dost mizivé. Byla jsem na zhroucení. Dali jsme se na boj a zpočátku to syn nesl dobře, klapky na oku bral v pohodě, jenže nikde žádné zlepšení, což chápu, je to běh na dlouhou trať, jenže teď už mi klapky nosit nechce. Jsou to neustále diskuze, než klapku vezme a když už ji má, od první minuty jen diskutuje, proč je čas ji sundat a co vše mu způsobuje. Zezačátku jsem mu to trpělivě vysvětlovala, ale teď už je to zcela zbytečné. A já už ztrácím nervy, děsím se dne, kdy nám řeknou, že už je na vše pozdě, jenže to teď syn prostě nechápe, bude mu pět. Poraďte mi prosím, čím ho přesvědčit. I když tady se asi radí těžko, jsem zoufalá. Dana

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20656
17.6.12 20:54

@dancih - a co zkusit vysvětlit, že když okluzor nosit nebude, že oko bude slepé? a k tomu si případně přimyslet tzv. „lež dětem“: např. že druhé oko bude víc a víc unavené a že dostane silnější brýle, hůř se mu bude koukat a že to pak bude, jako kdyby měl okluozor pořád :nevim: nebo prostě neco podobnho, co postraší? (vím, lhát se nemá, ale… :oops: )

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2
18.6.12 08:20

Ahoj Sandriko, tohle už jsem zkoušela několikrát, postrašit, ale už se to také míjí účinkem, včera jsem zašla tak daleko, že jsem začla vyhrožovat operací…na to mi opáčil, tak jo, aspoň nebudu muset nosit klapku…a bylo vymalováno. Nevýhodou u mého syna je, že je velice vnímavý a chytrý a má to v hlavince docela pěkně srovnané a jen tak s něčím si na něj nepříjdu. Pak ale nastoupí paličatost, zabejčí se proti všemu a nikdo s ním jen tak nehne. Sama doktorka říká, že je to s ním těžké, malý chytrý paličák.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
25
24.1.13 17:17

????

Zdravím maminky,
můžete mi prosím některá poradit? dceři byla zjištěná tupozrakost…máme lepit špatné očíčko…ale co mě zaráží…U všech příspěvků ohledně tupozrakosti čtu, jak velké dioptirie vaše děti mají…naší malé na brýlky nedali žádnou dioptrii, pouze na nemocné očko cylindr…je to možné?? zdravé očíčko vidí perfketně, na to špatné vidí pouze na „2 řádky“, jak říká doktorka. Léčíme už 2,5 roku a v podstatě nemáme skoro žádné zlepšení…nemáte někdo zkušenost??? všem moc děkuji
 Moni

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
9.4.14 19:28

Ahoj, mám trochu zmatek-vím, že se tu mezi námi asi jen náhodou najde oční lékař, ale: je tupozrakost vrozená nebo se k ní člověk „propracuje“? Dětská očařka říká, že je to vrozené, jiný doktor že tak, tak nevím

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
31672
9.4.14 19:34
@esteelauder píše:
Ahoj, mám trochu zmatek-vím, že se tu mezi námi asi jen náhodou najde oční lékař, ale: je tupozrakost vrozená nebo se k ní člověk „propracuje“? Dětská očařka říká, že je to vrozené, jiný doktor že tak, tak nevím

podle mě určitě vrozený, a hlavně i dědičný. přítel ji měl, má ji nedokonale vyléčenou, a madší syn má na ni podezření, dle vyšetření. akorát jdem na oční až koncem května :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1053
9.4.14 19:36

@slavuska1
Já právě tupozraká jsem, že je to dědičné vím, ale synovi 17m nyní zjistili dalekozrakost, na tupozrakost to podle plácaček zatím nejspíš (ťuk, ťuk) nevypadá, ale je ještě moc neposednej na vyšetření tohoto typu a 100% závěr. Tak ať to máte v pohodě :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

K2 Complex

• (4.8) + 80 recenzí

Quattro+

• (4.7) + 70 recenzí