Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Zdravím holky,
Jdu si pro radu. Máme ročního synka a manžel má vrozenou tupozrakost. Sledujeme s pediatričku pomocí přístroje Plusoptix a zdá se jí v pořádku. Ale přijde nám, že občas přivírá pravé oko. Začal naklánět hlavičku na stranu a když na sebe koukáme z dálky, zdá se nám že na pravé očko lehce šilhá. Nemáte někdo zkušenosti s nějakým speciálním centrem kde by nám synka prohlédli? Nebo vlastní zkušenost s tupozrakotí/šilháním u miminka?
@Elizia píše:Šilhání u malých dětí je normální.
Zdravím holky,
Jdu si pro radu. Máme ročního synka a manžel má vrozenou tupozrakost. Sledujeme s pediatričku pomocí přístroje Plusoptix a zdá se jí v pořádku. Ale přijde nám, že občas přivírá pravé oko. Začal naklánět hlavičku na stranu a když na sebe koukáme z dálky, zdá se nám že na pravé očko lehce šilhá. Nemáte někdo zkušenosti s nějakým speciálním centrem kde by nám synka prohlédli? Nebo vlastní zkušenost s tupozrakotí/šilháním u miminka?
My byli se synem poprve na ocnim cca v roce a pul, podezreni na silhani se nepotvrdilo, ale zjistili mu zrejme vrozenou kratkozrakost cca 1 dioptrie na obou ocich, od te doby byl pravidelne sledovany. Jelikoz mel malinky rozdil mezi ocima, museli jsme par hodin denne pouzivat okluzor na lepsi oko prave jako prevenci tupozrakosti (prave me prekvapilo, ze to vubec resili u tak maleho rozdilu - slo jen asi o ctvrt dioptrie), a urcite to bylo jeste pred nastupem do skolky, tj kolem dvou, dvou a pul let pocitam. Chodili jsme na normalni detske ocni. Jinak tupozrakost se tedy nevyvinula, ale kratkozrakost se zacala cca od 7mi let prudce zhorsovat, takze momentalne resime padivou kratkozrakost a kapeme atropinove kapky…
Předně, vykašli se na pediatra a jeho přístroj - většina s tím vůbec neumí pracovat a objednej se s dítětem na dětskou oční kliniku. U řešení tupozrakosti hraje čas velkou roli. Mám tupozraký dítě, od malinka má brýle a cvičíme.
Partner byl taky v dětství tupozraký. Dcera je hlídaná od roka na oční klinice, každý půlrok přeměření. Od necelých dvou let nosí brýle a okluzor. Děti můžou nosit brýle klidně od toho roku a především kvůli tupozrakosti se musí řešit co nejdříve.
Vysetreni Plusoptix je pouze orientační. Oči u dětí se musí vždy rozkapat, aby byl opravdu relevantní výsledek, což předpokládám pediatr nedělá.
Objednejte se k dětskému očnímu lékaři.
@Takco píše: Šilhání u malých dětí je normální.
A myslim, že na řešení tupozrakosti je brzy. Dávají se takové speciální brejlicky, že? Asi každý z nás má jedno oko „linejsi“ a jedno dominantní.
U ročního dítěte není šilhání normální. Ani není normální línější oko ![]()
@Anonymní píše:
U ročního dítěte není šilhání normální. Ani není normální línější oko
Přesně tak. Proč sem musí psát někdo, kdo o tom ví úplný prd.?
Silhani není normální již od půl roku…určitě bych to řešila co nejdrive…já začala brýle nosit ve 3 letech a tupozraka jsem dcera v roce a je ok…
@Janli jsem ráda, že nejsem jediná koho tohle zvedlo ze židle
právě jsem cvičila s dcerou s okluzorem a „speciálními brýličkami“, tak jsem myslela, že jsem jenom přecitlivělá. ![]()
Dobre, tak dneska je to jinak.
I tak mě udivuje, kdyz se dávají rovnátka na první zuby anebo ortopedicke vložky do bot dítěti, aby mu formovaly nohu, místo cvičení a chůze bosky. No jo, ale jestli to není tim, že to není zpenezitelne.
Jasně, nějaký vliv to má.
A teď do me!
@Takco píše:
I tak mě udivuje, kdyz se dávají rovnátka na první zuby anebo ortopedicke vložky do bot dítěti, aby mu formovaly nohu, místo cvičení a chůze bosky. No jo, ale jestli to není tim, že to není zpenezitelne.
A teď do me!
A teď do me! Hele to je fakt trapný…. ![]()
Ty prostě o tupozrakosti a šilhání nic nevíš, tak se k tomu nevyjadřuj. Jen uděláš víc škody než užitku.
@Elizia ahoj, manžel, jeho sestra, tchán a manželovo strýc mají tupozrakost. Řešila jsem taky u obou dcer prevenci už od malinka na očním. Starší dcera měla vše v pořádku a ve 4 letech Plusoptixem zjištěna a doktorem potvrzena tupozrakost. Nešilhala, tak okluzor neměla. Brejličky měla 2,5 roku a během 1.třídy už je nepotřebovala. Je v 5. třídě a oči zatím stále v pořádku, takže jsme důkaz toho, že se očičko uzdravilo, díky včasnému nasazení brýlí 😊
@Takco píše:
A teď do me!
Dneska je to jinak než kdy?
Mému partnerovi „léčili“ tupuzrakost/strabismus před 35 lety téměř stejně jako teď u dcery… Okluzor, brýle, operace…jediné co je jiné je modernější brýle a okluzory a také ortoptická cvičení, ale princip je pořád stejný a hlavně začít to řešit co nejdříve, protože jinak se to horší a pokud se na to přijde pozdě, tak je to neřešitelné.
Na rovnátka a vložky do bot reagovat v diskuzi o očích nebudu ![]()
Hele, nikdo neví všechno…ale nemůžeš „uklidňovat“ maminky, že šilhání je v pohodě a že se to stejně neřeší, když o tom nic nevíš…kdyby tomu někdo uvěřil, napáchá to pěknou paseku.
Samozřejmě není šilhání jako šilhání. A cvičení, nejen oči, uznávám.
@Ewista, Tvoje dcera je příkladem toho, že ani v předškolním věku není pozdě začít cvičit oči. A dle mého názoru na to není pozdě nikdy, jen to jde třeba pomaleji nebo hůř. Stejně jako není pozdě cvičit nohy atd., ale to už odbiham od tématu. Podle mě se člověk v jakémkoli věku udržuje právě cvičením jednotlivých částí těla - omlouvám se za OT.