Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj holky,
ode dneška mi začalo pěkně tvrdnout břicho. Při malé mi začalo ve 20.tt. Nasadila jsem magnézko a doufám, že se to zlepší. Chtěla bych se zeptat, zda jste měly tvrdnutí také takto brzo a rodily jste kolem termínu? Já minule poslední měsíc ležela v nemocnici a nakonec rodila 17dní před termínem. Tak teď mám strach, kdybych zase musela do nemocnice a ještě takto brzo, když mám doma skoro tříletou berušku. Uvítám všechny reakce, nejlépe od těhulek a maminek, které už měly dítko doma a jak jste to řešily?
Já dítko ještě žádné nemám, to první teprve čekáme, ale břicho mi začalo tvrdnout někdy koncem 16.týdne. Taky jsem si říkala, jestli to není nějak brzy, ale všechno je v pořádku, dole jsem úplně zavřená, jen mám asi zkrátka dráždivější dělohu. Dostala jsem Magnosolv pytlík večer a od té doby mám naprostý klid, mě hodně pomáhá a fakt už teď nevím, co to je tvrdnutí. ![]()
mě teda netrvdlo, ale mojí sestřenici ano, a začalo to, už někdy kolem 13.týdne, šla na rizikový, miminko se narodilo v termínu a veliké
už má děti tři a vždycky jí to břicho tvrdlo a pokaždé v pohodě, takže myslím, že se nemusíš bát, jen se šetři trošku víc..
![]()
tak mě taky začalo tvrdnout břicho někdy kolem 17týdne.Ještě k tomu jsem se začala otvírat.Takže jsem měla naordinovaný klid na lůžku.A tak to bylo až do porodu
Naštěstí se to zvládlo doma a nemusela jsem do nemocnice.Nakonec jsem rodila týden před termínem.Ale bylo to dost těžký,protože jsem doma měla dvě děti 6 a 3 roky.Hodně pomáhal manžel a taky babičky a děda.Takže zvládnout se to dá,když máš někoho kdo pomůže.Přeju ať je všechno v pohodě ![]()
Tvrdnutí tak od 16tt, nejkritičtější to bylo po 20tt, to jsem měla nakázené ležení, klid…
Jedla jsem i 3×3 tabletky hořčíku.
No ale rodila jsem 3 dny po termínu.
Takže bych baštila ten hořčík, snažila se polehávat (i když prý to nemá až tak vliv…) a snad to bude OK ![]()
Mě začalo tvrdnout už ve 14 tt(druhé těhu),přepadla mě panika,protože do konce mi zbývalo ještě hoooodně času.Takže jsem dostala magnosolv a žádnou námahu.Kolem 20 tt to bylo už i 50× denně,modlila jsem se za každý den a byla jsi jistá,že tohle mimi nemám šanci donosit.Běhala jsem po mudrech snad každý týden,ale s čípkem se nic nedělo,tak jsem si musela zvyknout,no a pak v 36 tt to ustálo
Rodila jsem 41+0
Jinak po celou dobu těhu jsem staršího syna(měl lehce přez 2 roky) ani jednou nezvedla,byl to děs,ale aspon se tak šíleně osamostnil
Našli jsem nové „finty“,jak ho vyndávat z vany,aniž bych ho zvedla.KDyž jsem pak porodila,tak jsem staršího syna asi půl dne jenom nosila,jak mi to chybělo ![]()
Tak u prvniho mi zacalo trdnout kolem 20 tt. ve 24 tt me zacali strasit, ze se zacinam otvirat, ale nakonec se to nepotvrdilo, ale od 33 tt jsme lezela v nemocnici kvuli predcasnemu porodu nakonecj sme rodila 10 dni pred terminem. Magnezium jsme jedla maximalni davky.
U druheho me zacalo bricho tvrdnout nekdy kolem 18 tt. Dostala jsme zase magnezium, ale tentokrat vse bylo v poradku. Zadne problemy s predcasnym otviranim, nelezela jsem v nemocnici a maly se narodil 3 dny pred terminem. Takze tvrdnuti bricha nemusi nic znammenat.
Jo a ja to mela takove chvilkove - treba tydne jsem temer nemohla nikam jit, nebot jak jsem chvilku sla mela jsem bricho tvrde jako kamen. No a za tyden uplne v pohode a vubec jsme o otm nevedela a pak zase za nejaky cas tvrdlo vic.
U prvního dítka začalo tvrdnout ve 20 týdnu a teď již od 16 týdne
Beru magnesium a snažím se odpočívat, i když s tím raubířem, co máme doma, to moc nejde. První dítko se narodilo o 3 týdny dřív, tak doufám, že tentokrát to nebude ještě dřív, ale snad ne ![]()
Při prvním těhotenství jsem si to začala uvědomovat cca v 18.-20. týdnu, ale spíš to bylo i dřív, jen jsem nevěděla, co to je. Byla jsem z toho vystreslá, gynekolog mě strašil. Rodila jsem 4 dny po termínu.
Teď mi taky tvrdne, už několik týdnů, ale jsem pro tentokrát rozhodlá to ignorovat, takže ani přesně nevím.
Ahoj, mně tvrdne břicho od 18tt v kuse, beru magnezium 2×1 asi od 22tt. Teď jsem 32tt a nález je podle doktorky v pořádku. Tvrdnu pořád, ale snažím se to ignorovat.
Holky, moc děkuji za Vaše reakce. Malou nezvedám vůbec, máme stupátko anebo ji sem tam pochová manžel. Ale taky mi to chybí.
Měli jste to tvrdnutí i bolestivé? Mě to břicho bolí téměř neustále, samé tahy a píchání a někdy i bolesti jak při menzes. U prvního jsem nebyla tak vyšokovaná jak teď, asi že jsem starší nebo co.
Hany163 píše:
Holky, moc děkuji za Vaše reakce. Malou nezvedám vůbec, máme stupátko anebo ji sem tam pochová manžel. Ale taky mi to chybí.
Měli jste to tvrdnutí i bolestivé? Mě to břicho bolí téměř neustále, samé tahy a píchání a někdy i bolesti jak při menzes. U prvního jsem nebyla tak vyšokovaná jak teď, asi že jsem starší nebo co.
Mě dělalo strašný problém se večer vyčůrat. Jak jsem měla to břicho celé ztvrdlé, tak jsem si připadala jak se zánětem močáku a čůrala vyloženě po kapkách. Jinak každý večer břicho jako beton a dost mě to bolelo.
Ahoj, u druhého těhotenství mi začalo tvrdnout břicho kolem 15 tt. Na netu jsem četla, že v první polovině těhotenství je 10 tvrdnutí denně normální, ale doktor by měl zkontrolovat, že se neotevírají porodní cesty. Já dostala magnézko a prý mám štíhlou dělohu, která růst hůř snáší. Ze stejného důvodu mě prý píchá na pravé a levé straně v podbříšku.
Já při druhém těhu stresovala 1000× víc než při prvním
Tvrdnutí mě taky někdy hodně bolelo,takže jsem si pořád myslela,že asi rodím,že to určitě nepoznám a v nemocnici budou na mě čumět jak na blbku,že když už jsem jednou rodila,tak bych měla vědět co a jak.Celé těhu jsem stresovala a ted jsem táááák štastná,že to mám za sebou.Pokud je čípek ok,tak je to v pohodě.Já měla taky čípek v pohodě,ale stejně jsem stresovala.Dokud jsem nebyla aspon 34 tt,tak jsem byla na nervy,pak trochu míň no a nakonec jsem byla na nervy,že pořád nerodím ![]()
To tvrdnutí mi bylo strašně nepříjemný, měla jsem ho u obou dětí,ale obě jsem vpohodě donosila,u obou jsem byla na vyvolání
![]()