Úbytek mléka ve 4. měsíci

28
8.6.23 22:09

Úbytek mléka ve 4. měsíci

Ahoj holky, malé jsou 4 měsíce a potřebovala bych zvýšit množství mlíčka. Zajímalo by mě, jestli jste to měly některá podobně a jak z toho ven.
Už z porodnice jsme šly s UM, laktace se po těžkém porodu rozbíhala pomalu, holčičku se mnou nechali až třetí den po porodu. Po 14 dnech jsem zavolala laktační poradkyni, ta mi sice pomohla, ale naplno jsem se nikdy nerozkojila, ráno a dopoledne bylo celkem v pohodě, večer vždycky příkrm. Zkoušela jsem všechno možné, pískavici, benedikt, ricinus, 14 dní jsem krmila jen cévkou po prsu, odstříkávám, různé čaje, snažím se jíst a pít dost, spánek teda pokulhává. Na příkrm máme lahvičku Medela, v noci (mezi 23-2h) vstávám a odstříkávám, malá spí celou noc. Maximálně co se mi podařilo dosáhnout je zhruba 20ml/hodinu (malou jsem cca do 3 měsíců vážila), víc ne, ale aspoň něco, enzymy a protilátky v UM moc nejsou. Jenže teď se mi začalo mlíčko ztrácet a vůbec nevím proč. Všechno dělám stejně, teda krom toho vážení. Pravda občas se mi povede zaspat, ale přece holky co plně kojí taky věčně nevstávají, ne? Chtěla bych ještě kojit co to půjde, jednak teda kojením uspáváme, i přes den, taky je pořád přisátá u mě po očkování nebo když jí něco je, je to strašně hezký a obrovsky jí to pomáhá. Moc bych byla ráda za jakoukoliv radu, laktačka mě poslala někam, že mám vysadit láhev jinak to půjde do kytek, ale jak to udělat, když mám asi čtvrtinu mlíčka než malá potřebuje už neporadila, přitom malá problém zatím nemá, nějak bere prso i flašku a už je to měsíc, co mi to laktačka řekla :nevim: Moc díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44198
8.6.23 22:52
@Lenulena píše:
Ahoj holky, malé jsou 4 měsíce a potřebovala bych zvýšit množství mlíčka. Zajímalo by mě, jestli jste to měly některá podobně a jak z toho ven.
Už z porodnice jsme šly s UM, laktace se po těžkém porodu rozbíhala pomalu, holčičku se mnou nechali až třetí den po porodu. Po 14 dnech jsem zavolala laktační poradkyni, ta mi sice pomohla, ale naplno jsem se nikdy nerozkojila, ráno a dopoledne bylo celkem v pohodě, večer vždycky příkrm. Zkoušela jsem všechno možné, pískavici, benedikt, ricinus, 14 dní jsem krmila jen cévkou po prsu, odstříkávám, různé čaje, snažím se jíst a pít dost, spánek teda pokulhává. Na příkrm máme lahvičku Medela, v noci (mezi 23-2h) vstávám a odstříkávám, malá spí celou noc. Maximálně co se mi podařilo dosáhnout je zhruba 20ml/hodinu (malou jsem cca do 3 měsíců vážila), víc ne, ale aspoň něco, enzymy a protilátky v UM moc nejsou. Jenže teď se mi začalo mlíčko ztrácet a vůbec nevím proč. Všechno dělám stejně, teda krom toho vážení. Pravda občas se mi povede zaspat, ale přece holky co plně kojí taky věčně nevstávají, ne? Chtěla bych ještě kojit co to půjde, jednak teda kojením uspáváme, i přes den, taky je pořád přisátá u mě po očkování nebo když jí něco je, je to strašně hezký a obrovsky jí to pomáhá. Moc bych byla ráda za jakoukoliv radu, laktačka mě poslala někam, že mám vysadit láhev jinak to půjde do kytek, ale jak to udělat, když mám asi čtvrtinu mlíčka než malá potřebuje už neporadila, přitom malá problém zatím nemá, nějak bere prso i flašku a už je to měsíc, co mi to laktačka řekla :nevim: Moc díky.

Miminko, které nepřibírá, jak má, bych v noci probudila na kojení, žádná odsávačka. Pokud dáváš večer dokrm UM, tak to akorát nevhodně podporuješ. Dostáváš se do začarovaného kruhu. Taky vidím jako jedinou cestu zrušit láhev, UM a kojit co nejčastěji.

Dítě nenechat dumlat prs, ale podporovat aktivní sání, dráždit bradu a tvář, nenechat usínat. Střídat různé polohy.

Případně už můžeš zavést zeleninové příkrmy lžičkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37136
8.6.23 22:57

Zrušit láhev a kojit, kojit, kojit. Lehnout si s dítětem do postele, kůže na kůži a kojit klidně cely den. Jak dokrmujes, tak se mliko nespusti nikdy. Naopak teď se tvorba ustálila a nebude se dělat nic navíc, aby se mliko tvořilo, tak potřebuješ dítě na prsu. Jo a kojit i v noci, to se tvoří mlika nejvíc a kdxz necháš mimino spát celou noc v kuse, tak půjde kojení do haje, odsavacka to nezachrání a mimino co blbě přibírá a má dokrm bych určitě celou noc bez jídla spát nenechala.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
414
8.6.23 23:06

Jak pisou holky. Vysad lahev, ja to udelala po 4 tydnech od porodu a uz 6. mesic plne kojim. Nesmis se ridit tim, ze si myslis, ze malo odsajes, dite si z prsu vytahne vic nez odsavacka. Hlavne koj v noci, takhle to delas uplne blbe. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
8.6.23 23:19

Uz davno jsi mela byt na plnem kojeni, ted se to bude dost blbe zachranovat.
Jak pisou vyse, jsi v zacarovanem kruhu, vecer das prikrm, takze mimino spi, mliko se nema proc tvorit.
Produkce se ustalila presne na tom castecnem mnozstvi, ale ty potrebujes vic, potrebujes hladove dite, co se bude co hodinu kojit, aby to mohlo vylitnout nahoru.
Takze zadny dokrm, malou k sobe, at se koji co to jde, zezacatku holt ten dokrm pak dat, at neni hlady moc, ale znamena to, ze ho das treba o pulnoci, ne vecer, a budes se to snazit posouvat a snizovat.

Ono je dost dobre mozne, ze mala bude prso odmitat jen proto, ze si proste pocka na tu flasku :nevim:, a to se odbourava uz dost blbe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
8.6.23 23:50
@Lucie_Sx píše:
Uz davno jsi mela byt na plnem kojeni, ted se to bude dost blbe zachranovat.
Jak pisou vyse, jsi v zacarovanem kruhu, vecer das prikrm, takze mimino spi, mliko se nema proc tvorit.
Produkce se ustalila presne na tom castecnem mnozstvi, ale ty potrebujes vic, potrebujes hladove dite, co se bude co hodinu kojit, aby to mohlo vylitnout nahoru.
Takze zadny dokrm, malou k sobe, at se koji co to jde, zezacatku holt ten dokrm pak dat, at neni hlady moc, ale znamena to, ze ho das treba o pulnoci, ne vecer, a budes se to snazit posouvat a snizovat.Ono je dost dobre mozne, ze mala bude prso odmitat jen proto, ze si proste pocka na tu flasku :nevim:, a to se odbourava uz dost blbe.

Tak mimino přibírá v pohodě, drží se na horní hranici maximální váhy :mrgreen: Hladová je pořád. V noci sem ji taky zkoušela budit, to je jasný, akorát že se pak uspává 2 hodiny a to doslova, takže za týden jsem tak hotová, že to mliko není taky. Teď vstávám v noci jen já. V posteli jsme trávily celý dny, kojila jsem doslova pořád. To bylo šílený období, řvala malá hlady, já brečela, byla jsem úplně vyčerpaná a ta produkce právě moc nevylezla, zastavilo se to na 20ml/hodinu a to se drželo doteď.

Je tu nějaká holky, která to má podobné? Prý je to v hlavě, ale já nevím co je blbě. Je možné že v tom hraje roli věk? Je mi 40 fuč… Já nepotřebuju plně kojit, to je pro mne utopie po tom všem, 2 měsíce jsem bojovala s anemií, šílenou únavou ještě po covidu a věděla jsem, že můžu být ráda, že aspoň něco teče. Ale ráda bych to mlíko udržela.

Příspěvek upraven 09.06.23 v 00:07

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.6.23 00:05
@Lenulena píše:
Tak mimino přibírá v pohodě, drží se na horní hranici maximální váhy :mrgreen: Hladová je pořád. V noci sem ji taky zkoušela budit, to je jasný, akorát že se pak uspává 2 hodiny a to do slova, takže za týden jsem tak hotová, že to mliko není taky. V posteli jsme trávily celý dny, kojila jsem doslova pořád. To bylo šílený období, řvala malá hlady, já brečela, byla jsem úplně vyčerpaná a ta produkce právě moc nevylezla, zastavilo se to na 20ml/hodinu a to se drželo doteď.Je tu nějaká holky, která to má podobné? Prý je to v hlavě, ale já nevím co je blbě. Je možné že v tom hraje roli věk? Je mi 40 fuč… Já nepotřebuju plně kojit, to je pro mne utopie po tom všem, 2 měsíce jsem bojovala s anemií, šílenou únavou ještě po covidu a věděla jsem, že můžu být ráda, že aspoň něco teče. Ale ráda bych to mlíko udržela.

Tech 20 ml/ hod jsi spocitala jak…?

Ze ti mala rve proto, ze ma hlad, jsi odvodila z ceho…?

Jsou zeny, kterym se po blbem startu laktace uz uplne nesrovna, na druhou stranu, jeste bych to prece jen zkusila, dite je vetsi, vic vytahne, ty ses dala do kupy… Proste posouvat a snizovat ten dokrm, no. To mliko se samo od sebe zvysovat nebude, musi mit proc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
9.6.23 09:19

Děkuji všem za rady. Samozřejmě vím, že musím kojit kojit kojit, ono v těch 2 týdnech, co jsem to zvedala s LP to bylo snazší, když holka potřebovala půl litru, teď už potřebuje přes litr (má přes 7 kilo), takže vysadit UM nehrozí. Takže po každým kojením ještě odstříkávám,
mezi kojením odstrikavam, prakticky pořád krom noci, to kojim naposled ve 22, pak kolem 24- 2 odstrikavam, je to blbě? Proč doteď to fungovalo? Nedávno jsem tu četla v diskusích, že jsou i holky co „kojí“ jen odstrikaným mlékem celou dobu, jak to dělají? Ale nemůžu ty příspěvky najít. Nebo nemůžou za to hormony? někde jsem slyšela, že právě v tom 4 měsíci po porodu jdou dolů :,( Za každý tip budu moc vděčná, občas ji ted ráno strčim na váhu a dneska ráno jsem jí dala už jen 80, včera 90, ve středu 105, před tím 140…jde to strašně dolů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3085
9.6.23 13:09

Mně pomohlo to, co psaly holky. Pomohlo jen kojit, kojit a kojit. Domů jsem si pro jistotu nepořizovala ani váhu, ani žádné láhve, um, ikdyž jsem občas už brečela vyčerpáním a malá řvala (myslela jsem, že hlady), vždycky mě to donutilo se nějak uklidnit, vydržet do rána a ráno už mléko zase bylo :palec: Kdybych doma měla láhev, tak teď nekojím. A jinak mě se teď 1,5 letá dcera pořád budí cca. 5× za noc na mléko. Za mě je to u vás těmi noci, že ti malá spí celou noc. Nejvíc navyšuje laktaci právě dětské sání a sliny. A zbytek je v hlavě. Musíš věřit, že to mléko máš.
Já se právě pro ten pocit nalévala Carem a pila jsem kojící čaje, ale to jen kvůli sobě. I v lékárně mi prodavačka říkala, že nepomáhají fyzicky, ale psychicky. A u mě to tak fungovalo. :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
34322
9.6.23 14:37
@Lenulena píše:
Děkuji všem za rady. Samozřejmě vím, že musím kojit kojit kojit, ono v těch 2 týdnech, co jsem to zvedala s LP to bylo snazší, když holka potřebovala půl litru, teď už potřebuje přes litr (má přes 7 kilo), takže vysadit UM nehrozí. Takže po každým kojením ještě odstříkávám,
mezi kojením odstrikavam, prakticky pořád krom noci, to kojim naposled ve 22, pak kolem 24- 2 odstrikavam, je to blbě? Proč doteď to fungovalo? Nedávno jsem tu četla v diskusích, že jsou i holky co „kojí“ jen odstrikaným mlékem celou dobu, jak to dělají? Ale nemůžu ty příspěvky najít. Nebo nemůžou za to hormony? někde jsem slyšela, že právě v tom 4 měsíci po porodu jdou dolů :,( Za každý tip budu moc vděčná, občas ji ted ráno strčim na váhu a dneska ráno jsem jí dala už jen 80, včera 90, ve středu 105, před tím 140…jde to strašně dolů.

UM davas jen vecer?
Co se stane, kdyz ho nedas.

Taky bych rekla, ze problem je spis tvoje hlava :nevim:
Ja to mela stejne jako @Terezxx, proste jsem si rekla, ze budu kojit. A kojila jsem. (Mne to teda na zacatku zachranila vyborna LP, ktera krome par figlu pracovala fakt hodne s tou psychikou.)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
9.6.23 16:38
@Lucie_Sx píše:
UM davas jen vecer?
Co se stane, kdyz ho nedas.

Taky bych rekla, ze problem je spis tvoje hlava :nevim:
Ja to mela stejne jako @Terezxx, proste jsem si rekla, ze budu kojit. A kojila jsem. (Mne to teda na zacatku zachranila vyborna LP, ktera krome par figlu pracovala fakt hodne s tou psychikou.)

Super, a dáš mi kontakt?
Když hlava tak můžeš mi teda prosím poradit, co je blbě? Já si to říkám od začátku, ani mě nenapadlo napřed řešit, že bych nekojila…příroda sama vyřešila.
UM dávám už od začátku večer plus asi 2 měsíce i přes den, přece jen když jsem to zkusila všema možnýma způsobama a děcko furt řve hladem tak to asi nefunguje jak má. Těch 20 jsem zjistila vážením dítětě před časem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28
9.6.23 16:41

Prosím administrátorky, nemáte kontakt na nějakou z holek co měly podobný problém? Nebo na některou, co „kojila“ odstříkávaným mlíkem? Vím, že jsem to někde četla v diskusích tady, ale nemůžu to najít. Moc díky!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
9.6.23 16:41
@xantypa80 píše:
Jak pisou holky. Vysad lahev, ja to udelala po 4 tydnech od porodu a uz 6. mesic plne kojim. Nesmis se ridit tim, ze si myslis, ze malo odsajes, dite si z prsu vytahne vic nez odsavacka. Hlavne koj v noci, takhle to delas uplne blbe. 8o

Tak tohle ne vždy je pravda. Moje dítě vysosalo z prsou max 25ml a že jsem to řešila s laktační, měnili jsme polohy atd.. Odsávačkou jsem dostala 70+. Takže ve finále jsem jen odsávala a dítě bylo krmeno z lahve.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
9.6.23 16:44
@Lenulena píše:
Prosím administrátorky, nemáte kontakt na nějakou z holek co měly podobný problém? Nebo na některou, co „kojila“ odstříkávaným mlíkem? Vím, že jsem to někde četla v diskusích tady, ale nemůžu to najít. Moc díky!

Ano, já jsem „kojila“ odstříkaným mlíkem a bylo to v pohodě. Odstříkávala jsem teda i v noci, byla jsem důsledná. A vůbec nelituju, protože jsem měla dokonalý přehled, kolik toho moje dítě vypilo. Když pak přišla doba, že už moje mlíko nestačilo, protože spotřeba dítěte se zvýšila a moje prsa toho víc vyprodukovat neuměly, tak jsem přidala i UM a taky v pohodě.

• Citovat
  • Upravit
28
9.6.23 16:48
@Anonymní píše:
Ano, já jsem „kojila“ odstříkaným mlíkem a bylo to v pohodě. Odstříkávala jsem teda i v noci, byla jsem důsledná. A vůbec nelituju, protože jsem měla dokonalý přehled, kolik toho moje dítě vypilo. Když pak přišla doba, že už moje mlíko nestačilo, protože spotřeba dítěte se zvýšila a moje prsa toho víc vyprodukovat neuměly, tak jsem přidala i UM a taky v pohodě.

Teda, to je rychlost…to je přesně ten příspěvek! Děkuju. Prosím tě, kde bych našla ten příspěvek? Chtěla bych kontaktovat uživatelku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Laktační poradna

Ikona - Anna Musilová