Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
ahoj maminky,ted jsem se docela vylekala,malinkej porad pekne nabiral a najednou ho vazim a ma pul kila dole,asi za tyden,davam pul na pul UM a MM,predtim Nutrilon,ted Hipp,jsou nam tri a pul mesice,ted po ubytku mame 6kilo .Chtela jsem se zeptat jakou davku miminkam davate v tomto veku?My pijem 130ML-6krat za 24h,JE TO MALO?Zda mate zkusenost,jak dlouho trva,nez se prizpusobi zmene UM?Mne dr rikala 14dni???Po Nutrilonu nekakal,Hipp mame 4dny,stale nic Dekuju vsem za odpoved.
Nezdá se mi, že by jedl málo, já už si to teda přesně nepamatuju, ale šest kilo na tenhle věk je tak akorát, nevím, kolik měl, když se narodil. Lucce taky Nutrilon moc neseděl, pak jsme přešly na Sunar.
Markéta
Pri narozeni mel 3378g,malo nema,ale spis me prekvapuje,ze ubyl,to nejak nemuzu pochopit,po jidle rve,ale dr,rikala,ze jim trva 20min nez jim dojde,ze jsou najezeni,jinak kdyz mu zkusim dat vic,tak vypije i vic a tolik po jidle nekrici.
Nevím teda, jaký je důvod toho, že dáváš půl na půl MM a UM, ale trochu mi to připomíná moji švarovou… Když byly jejímu chlapečkovi 2 měsíce, tak zjistili, že za poslední měsíc málo přibral, tak jí dr. doporučila dávat na večer UM. Později prý přestal přibírat úplně a teď (je mu půl roku) je už několik měsíců jen na UM
(švagrová říká, že nemá mlíko… - podle mě ji špatně poradila dr.
)
Já měla se Šárkou stejný problém - taky ve 2 měsících přibrala málo, ale máme jinou dr. a ta doporučila víc v noci budit a víc kojit. Šárka je plně kojená ještě teď a přibírá krásně…
A co zkusit víc kojit - to by nepomohlo? (abyste s kojením neskončili úplně… myslím, že zvyšováním dávek UM se bude úměrně snižovat kojení…) A klidně bych kojila během noci - 1-2× (noční kojení je dobré jak pro tvorbu mlíka, tak na přibírání dětí)
Já souhlasím s Domi… a taky - jak jsi ho vážila? Máš doma kojeneckou váhu? Jestli jsi ho vážila na jiný váze než doposud, vůbec nemusel ubrat, každá váha váží jnak…
Jestli nema prujem, tak UM snasi, v tom to nebude. Davej vic, zvlaste jestli po jidle rve. jestli mas pocit, ze mu trva dyl, nez se dostavi pocit sytosti, tak mu dej pomalejsi savicku, at mu to dyl trva. Ale me se teda nepotvrdilo, ze dite vzdy vypije celou lahev - naopak, rafanek se zastavi treba po tricitce a uz to do nej nenarvu, kdybych se na hlavu stavela.
neblije ti? KOlik čůrá?
ahoj Domi,MM a UM davam,protoze z MM mel zloutenku,dr,mi doporucila prestat kojit,ale nakonec stacilo jen pridavatUM,mleko se mi samozrejme prestalo tvorit,mela jsem tak 60ml na den,odsavackou jsem vytvorila 600ML za den,ovsem umornou praci:-)v noci spinka 8hod,kdyz ho probudim,nepije,jen dudla a usina,ale muzu to zkouset.Behem tohoto tydne jsem zmenila dve veci-1…vymenila Nutrilon za Hipp,2..prave tim,ze mam mlicka vic,jsem ho zacala davat 4krat za den,dvakratUM,jinak krmim po 3hod,mozna mam to mleko slabsi.ahoj Barbanku,vahu mam tak 2mesice,digitalni CHICCO,to mame vychytany:-(
ahoj Prudoslavo-ma spis zacpu,cura asi 8plinek,ublinkava,ale ne moc,vypije i 180ml,pekne si rihne a je spokojen,ale to mi dr rekla,ze je mooooooc.
V utery mame poradnu,tak jsem zvedava,co mi primarka poradi:-((((.
Me se zda logicky ze kdyz nepribira a vypil by i vic, tak mu davat vic. MUDra ti nemuze poradit nic jinyho.
Myslela jsem, ze na zloutenku je naopak lepsi kojit, ale mozna se pletu.
Pudlo - kdepak… Když je přetrvávající žloutenka, tak se doporučuje udělat v kojení „pauzu“. Ale spíš se radí MM odstříkat a převařit a dát převařené - to se doporučuje od jedné takto „vynechané“ dávky až po jeden celý den. Něco jsem o tom četla, Šárka měla žloutenku, tak jsem studovala, „coby, kdyby“
Naštěstí jí ta žloutenka ustoupila sama (měla ji teda mírnou, ani pod lampou být nemusela, já si té žluté barvy všimla až doma
, v porodnici mě na nic neupozornili, našla jsem to pak v propouštěcí zrávě)
Domi a Pudlo,test s prevarenym mlekem na 24h az dva dny se dela,aby se prokazalo,zda se jedna o zloutenku kojenych tzn.z mleka,to mame za sebou.Ale neprokazalo se,tak dalsi test to same pro jistotu s UM,pak v osmi tydnech hospitalizace v nemocnici-ozarovani 24h,prestavky na kojeni-cca 5dni,ale ani to nepomohlo,hodnoty rizikove,potom mi zdr,sestra rekla,ze u nekoho se to skutecne zlepsi,pokud prestane kojit,bilirubin se snaz vylucuje,pokud bychom nemeli rizikove hodnoty,tak bych kojit neprestala,ale uz jsem mela o broucka strach a neustale odbery krve uz i z hlavicky a porad vysoke hodnoty… jak jsem zacala podavat UM,tak zloutenka ustoupila,pote mi dr.navrhla at s kojenim prestanu…ale uz je to v poradku,tak jsem si oddechla.Z nemocnice nas se zloutenkou po porodu propustili domu bez ozarovani,prestoze jsem se nabidla,ze klidne zustanu dele,hlavne at je maly v poradku…nebyl..pak porad vysetreni-gastro,neurologie atd.Takze je nekdy lepsi opravdu tu i novorozeneckou zloutenku nepodcenit,hlavne ted,pokud neni dostatek slunce..mela jsem pekne nahnano,kdyz jsem studovala,co muze patologicka zloutenka pusobit,takze zdravi zdar!!!
Culikata - uffff… To jste si teda zažili
Jasně, pokud jde vážně o zdraví, tak pak kojení/nekojení, hlavně aby bylo lépe. Držím moc palce, aby se malému dařilo už jen lépe a lépe ![]()
ted si to teprve uzivame,i kdyz nekdy je to o nervy,jak vime vsechny,jinak zkusila jsem mu davku zatim zvysit na 150-160,nez ho budit v noci.A musim rict,ze po jidle prestal plakat,dokonce se sam vykakal-predtim uz mesic jen teplomerem,vypadal spokojene i tak klidne si hral a uz tolik nehulakal:-),jestli zacne opet pribirat…jsem zvedava…to jsi mela Pudlo pravdu,zkusit davat vic,on pil vzdycky dost,tak tech 130 asi prestalo stacit
Pudloslava píše:
Me se zda logicky ze kdyz nepribira a vypil by i vic, tak mu davat vic. MUDra ti nemuze poradit nic jinyho.
Myslela jsem, ze na zloutenku je naopak lepsi kojit, ale mozna se pletu.
Pudlo,ted jsem si vzpomela,ze nam taky na zacatku rikali hodne kojit,at hodne vylucuje,aby zloutenka ustoupila,ja mela na zacatku more mleka,tak mel denne procuranych 11plen a kakal nekolikrat denne,prejidal se,pribrali jsme 500g za tyden,ale asi ty hodnoty byly hodne vysoke-kolem 260,normal je pry 50,u nekolika tydenich mimin-tak ani to nepomohlo,takze pravdu mas i Ty.Kazdopadne jsem stastna,ze uz neni zluty,ale jak vapenka:-)