Učení španělštiny ve škole s certifikátem C1 (bez aprobace)?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Počítej s tím, že když se zrušil povinný druhý cizí jazyk, bude minimální poptávka po španělštině. Jedině ty gymply a asi hotelovky, základky dají dohromady tak možná čtyři skupiny na celou školu, u nás asi ani to ne. A je otázka, jestli kvůli nízké poptávce nezůstanou jen u jednoho jazyka, převážně u němčiny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@LunaP píše: Více
Jestli lze kdekoliv učit s úrovní B2, tak to je mazec. Pak to vypadá, jak to vypadá.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Řekla bych, že tu mnozí mají hodně zkreslené představy o tom, co děti umí. Určitě existují školy, kde děti opravdu zvládnou reálně zkoušku B2 všechny při odchodu a mnohé jsou na tom lépe.
Ale tak zhruba čtvrtina dětí se plácá při odchodu ze základky u A1 a na učňáku už to nevylepší.
Pak je tu dost velká část dětí, které mají při odchodu ze základky A2 a část z nich se dostane někde mezi B1 a B2. Podotýkám, že ta lepší část. Tam skončila i zakladatelka, která má vystudován humanitní obor na vysoké škole a čistě teoreticky je spíše ten jazykový než technický typ.
Jinými slovy, takhle, jak je na tom zakladatelka, tak je na tom spíš většina z těch studijně nadanějších lidí. Prostě umí jazyk někde mezi B1 a B2.
A pak je tu určitá část lidí(z těch studijně založených), kteří jsou na tom mnohem lépe.
Takže C1 opravdu stačí bohatě. A ano, určitě se najdou děti, které na tom budou lépe, než jejich učitelé.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Zvedava1 no tak kdekoliv ne,
Toto bylo na ZŠ a já jsem se jim tam necpala na AJ.
Oni jestli nemohu učit 1 stupeň tak já jo. Akorát jsem pak s nima postupovala až do té 8. Všichni byly spokojeni, naučila jsem víc než kdejaká ostřílená anglictinářka. Jakože byla jsem na ně hrdá pak v té 8. Já je i motivovala k samostudiu a tak se učili mnohem víc.
Jinak by mi ji asi nedávali. Já teda byla předtím i v zahraničí a studovala dost věcí v AJ takže mluvit sem uměla i na konferencích, reprezentovat firmu a tak… akorát gramatiku úrovně C1 ne.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Sany80s Přesně tak. Na ZŠ kam chodí dcera všichni deváťáci dělají povinně zkoušku z jazyka a letos to z cca 70 žáků jeden zvládl na C1 a 6 jich nezvládlo ani A1
Myslím, že v mnoha případech ta B2 úroveň u učitele bohatě stačí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
Tak ono taky zalezi, na jake skole clovek ten jazyk studuje. Na me na Erasmu ziraly holky z male univerzity jak na zjeveni, co u nas mame za predmety a jake se po nas pozaduji znalosti a priprava - a to uz pred 15 lety. Ja na ne zas koukala, co to maji za jazykovku se vzletnym nazvem univerzita. Nase statnice by natuty neudelaly. Takze pokud ma nekdo hvezdnou uroven jazyka na takovem oboru, je docela mozne, ze i clovek s nizsi urovni jazyka temi statnicemi nejak proleze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Afrikana taky je rozdíl studovat jazyk na pedagogické a na filozofické fakultě…
- Citovat
- Upravit
@Trojlístek píše: Více
Držím palce, ale asi bude zklamaná. Kromě angličtiny se u dcery na jazykovém gymplu začínaly všechny ostatní jazyky od začátečníků.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Anonymní píše: Více
To je jasne. Oboji to byla filda, stejny nazev oboru. Rozdil propastny.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova píše: Více
V červnu děti psaly rozřazovací jazykové testy.
Aj byla poměrně těžká, totéž němčina.
U Šj mělo více dětí pocit, že je to jakési oťukávání.
Tak chci věřit, že se jich sejde dostatek k tomu aby se poskládala skupina na stejné úrovni a pokračovalo se a navázalo dál.
Potom dcera zvažovala, že by začala další jazyk, pravděpodobně Fj a Šj by pokračovala a prohlubovala na soukromo, pokud by se měla Šj učit od znova, to by bylo opravdu zklamání…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Havlova hlavne na gymnáziu mají dva předměty v Aj a děti, co mají Fj mohou ještě přibrat třetí předmět.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nechceš si španělštinu rovnou dostudovat na pajdáka, bude to určitě lepší než kurz, jako rozšíření aprobace.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Trojlístek píše: Více
Dcera se v AJ učila většinu předmětů. Kromě češtiny, fyziky, zsv a výtvarky v podstatě všechno (jen české dějiny a geografie ČR ne, to se prý ze zákona nesmí). K tomu měla ŠJ a IJ.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já jsem vystudovala češtinu a učím na gymplu španělštinu a angličtinu. Z těch mám certifikáty, ale jako obor to vystudované nemám, a je to úplně v pohodě. Dokonce mi při nástupu řekli, že jsem díky kombinaci pedagogické fakulty a certifikátů na C úrovních aprobovaná, ale tím si nejsem teda jistá.
Na naší škole jen teda úplnej boom španělštiny, je otevřená ve všech ročnících od malého po velkej gympl, několik skupin v ročníku. Další španělštinářku furt sháníme…
Jak tu někdo říkal, jde o nabídku a poptávku - pokud škole někdo nabídne aprobaci, tak hrábnou po něm a ty budeš mít smůlu. Ale myslím že na hodně školách jsou rádi, že vůbec někoho mají.
Kolik bude v naší zemi asi aprobovaných španělštinářů hrnoucích se do školství? Taková statistika by mě docela i zajímala.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit