Učení španělštiny ve škole s certifikátem C1 (bez aprobace)?

Anonymní
4.7.26 11:17

Učení španělštiny ve škole s certifikátem C1 (bez aprobace)?

Milé ženy,

vystudovala jsem na filozofické fakultě učitelství historie. Je to má jediná aprobace, kvůli čemuž není snadné si sehnat práci. Ve volném čase se věnuji španělštině, aktuálně mám úroveň cca B1-B2. Zajímalo by mě, zda je možné učit i španělštinu - ve chvíli, kdy bych dosáhla úrovně C1 a složila požadovanou zkoušku.
Popravdě jsem si myslela, že by to neměl být za takových okolností problém - učitelství vystudované mám a certifikát dokládá znalost jazyka. Abych nemusela zakládat diskuzi zde, zeptala jsem se AI, která mi však říká, že toto samo o sobě nestačí - že si budu muset doplnit i studium ŠJ.
Ráda bych se vás, které s tímto máte zkušenost, zeptala, jak to v realitě funguje, zda je skutečně nutné si studium doplnit, nebo je C1 certifikát dostačující..
Děkuji předem za odpovědi. :srdce: :)

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
4.7.26 11:33

Ahoj, myslím, že bude záležet na konkrétní škole, ale mohlo by to jít, nevím ale, jestli bude stačit C1. Po španělštině je dost hlad. Já mám vystudovanou aprobaci čeština - historie, k tomu C2 z angličtiny a už roky tu angličtinu učím, splnit si aprobaci z ní po mně nikdo nechce.

• Citovat
  • Upravit
13005
4.7.26 11:42

Za mě by to neměl být problém, jen si nejsem jistá, zda to nějak výrazně vylepší situaci.
Určitě vylepší, ale jestli výrazně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.26 11:44
@Sany80s píše: Více

Na střední škole typu gymnázia to bude stačit na úvazek. Jinde se ale dějepisu učí míň a španělštinu buď nenabízí, nebo málo hodin.

• Citovat
  • Upravit
1585
4.7.26 12:03

Podle toho kde. Španělština se asi neučí běžně na ZŠ. Takže myslíš asi SŠ nebo gymnasia.

Ono takhle učit malé děti ( základy na ZŠ) lze i s B2. Já učila AJ až do 8 třídy a to ani certifikát nemám. Ale někdy teda děti uměli líp než já ( ti z bilingunich rodin). Spíš jde taky o to, že jen ta španělština ti nepokryje úvazek.

Koukala bych se jestli je vůbec poptávka, případně učit soukromě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11062
4.7.26 13:17

Nebude to (doufám) stačit, dcera nastupuje od září na gymnázium, tuhle úroveň získala na ZJŠ a na gymnáziu se bude chtít posunout ve všech jazycích, které se dosud učila a určitě by mi vadilo, kdyby měla lepší ŠJ než samotná učitelka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2410
4.7.26 13:32

Záleží, co má ředitel k dispozici, když nejsou lidi, berou se i učitelé bez aprobace. :nevim: To samé rodilí mluvčí, ti kolikrát vůbec nic vystudované nemají. Takže podmínka to jakoby není, ale jakmile by se někam hlásil jazykář s plnou aprobací, bude mít přednost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.7.26 13:48
@Anonymní píše: Více

Každopádně zatím jsi na úrovni B1/B2. To je tak sotva maturita. Než se vypracuješ na C1, ale radši C2, bude to trvat a vylepšení situace to opravdu moc nebude. Lepší by bylo dodělat si aprobaci z předmětu, který se učí všude a má hodně hodin. Čeština, matematika…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:00
@Trojlístek píše: Více

Neboj se gympl má jisté aprobované španělštináře. 8)
Jinak já mám historii a druhý cizí jazyk a angličtinu FCE a stejně ji na té základce učím. A jsou rádi.
Takže na střední někde v regionu, kde shánějí učitele, tam se možná dostaneš, ale gympl to nejspíš nebude. Jistí tě základka :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:14

Upřímně nevím, kde zdejší kolegyně přišly na to, že by měl mít učitel na SŠ ideálně C2 úroveň. Ano, ideál to samozřejmě je, ale realita je většinou úplně jiná. Já jsem vystudovala učitelství němčiny, mám certifikát C1, moje úroveň je aktuálně něco mezi C1 a C2, ale patřila jsem na oboru k těm nejlepším. Většina mých spolužaček vylezla školu s rádoby B2 úrovní a normálně učí na střední škole či gymplu.. je to smutné, ale je to tak.
Takže bych zakladatelku nestresovala s tvrzením, že by měla mít C2. Takové úrovně dosáhne málokdo a většinou pak takový jedinec učí sebe a bere 900 Kč/h. :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:24

Tak státnice máte všechny stejné, ne? Nebo ty sis dělala kromě studia germanistiky ještě certifikát z jazyka? Vždyť i státnice na VŠ mají nějakou úroveň. Já se na germaniatiku hlásila se základní i všeobecnou státnicí z jazykovky. Kdysi se na toto studium dostaly hlavně au-pair s rokem a více v Německu, nebo děcka z jazykových gymplů. " Plebsu" z obyčejných gymplu minimum a z jiných škol těžká výjimka…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:27

V angličtině má u nás na gymplu polovina maturantů zkoušku na úrovni C1. V němčině a francouzštině, pokud z toho maturují, tak mají B2, ale někteří jsou hodně dobří, vyhrávají soutěže, byli na delších pobytech v zahraničí, tu C1 mají taky. A to jsme malý gympl v pohraničí. Situace ve velkých městech je ještě jinde. S úrovní C1 dneska prostě učitel na střední neoslní.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:29

Ano, mám ještě certifikát. Státnice sice byly pro všechny stejné, ale sestávaly ze zkoušky z literatury, dějin atd., jazyková úroveň se tam nehodnotila, spíše oborové znalosti. Takže to mohli zvládnout jak ti, co měli B1+, tak studenti s C1+ (za předpokladu, že se naučili)..
Ve znalosti jazyka byly mezi námi výrazné rozdíly. :zed:

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:33

Souhlasím, že učitel AJ s C1 úrovní neoslní, ale není tomu tak u druhého cizího jazyka. Velká většina studentů dosahuje v maturitním ročníku úrovně A2 (ano, sice se učí podle B1 učebnice, ale jejich skutečné znalosti B1 často zdaleka neodpovídají). Z mé zkušenosti je C1 u NJ, ŠJ či FJ obvykle zcela ok.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
4.7.26 14:34

Tak samozřejmě. Ti, co vyjeli ven do ciziny, mají jednoznačně výhodu v mluvení. Za nás bylo na 4 místa stipendia 45 lidí…takže třeba já se dostala do ciziny na delší dobu až po výšce, i když jsem studovala cizí jazyk. :zed: Erasmy sotva začínaly, studovala jsem před rokem 2004.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat