Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
@Dani21 píše:
Byl adresován do rukou mé nezl. dcery, proto i počtačka, jej vrátila zpět, není to tak, že bych to nechtěla převzít. Pak mi po týdnu do schránky přišel papír-opakovaná výzva, tak jsem s tím letěla na poštu a tam taky řekly, že je to blbost, že pokud chci tak jej vrátí, ale mě to nedalo a tak jsem řekla, že bych jej ráda převzala, abych věděla oč vůbec jde. A byl to dopis:Od Exekutorského úřadu z Frýdek-Místek-Exekuční příkaz přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu. Já tomu sama nerozumím
Čili - pošťačka vám odmítla - jako zákonnému zástupce nemluvněte či batolete - vydat zásilku od exekutora, která byla adresována výhradně do vlastních rukou toho batolete či nemluvněte s tím, že jedině to batole/nemluvně je oprávněno zásilku převzít a podepsat pošťačce převzetí?
![]()
Asi bych mimino přinesl, nechal bych je zásilku převzít a pošťačce bych řekl, že vzhledem k tomu, že se ještě neumí podepsat, bude se muset spokojit s otiskem palce. ![]()
V každém případě, pokud jsou od úřadů zásilky adresovány výhradně do vlastních rukou batolat a nemluvňat a nemohou je převzít zákonní zástupci, tak to je na stížnost ústavnímu soudu a v případě neúspěchu Mezinárodnímu soudu pro lidská práva ve Štrasburku.
No, ale pokud vám po týdnu přišla opakovaná výzva exekutora, tak ta vrácená zásilka byla zřejmě výzva exekutora.
Předtím (nebo současně) mělo ještě přijít rozhodnutí o exekuci.
Víte co? To je na advokáta! Ale máte na to lhůtu 15 dnů ode dne, kdy vám bylo doručeno rozhodnutí o exekuci.
Ale pokud mi teď napíšete, o který okresní soud se jedná a spisovou značku soudu (ne exekutora), tak vám napíšu aspoň, co bylo exekučním titulem (možná, že platební rozkaz) a kdy byl odeslán.
Napište obě spisové značky: Bez toho EX i s tím EX.
Radil bych nejdříve zastavit exekuční řízení (pokud vám nebyl řádně doruřen platební rozkaz) a dosáhnout obnovy řízení nalézacího. V nalézacím řízení pak můžete uplatnit námitky jako hmotnou tíseň apod. Přinejmenším můžete zbavit povinnosti platit příslušenství, které zcela jistě mnohonásobně převyšuje základ.
Hlavně ale tuto možnost nepromarněte, máte na to lhůtu (myslím 15 dnů).
Na argumenty a důkazy, které lze uplatnit v nalézacím řízení máte čas, až bude nalézací řízení obnoveno - exekutora zajímat nebudou (ze zákona).
Byl adresován do rukou mé nezl. dcery, proto i počtačka, jej vrátila zpět, není to tak, že bych to nechtěla převzít. Pak mi po týdnu do schránky přišel papír-opakovaná výzva, tak jsem s tím letěla na poštu a tam taky řekly, že je to blbost, že pokud chci tak jej vrátí, ale mě to nedalo a tak jsem řekla, že bych jej ráda převzala, abych věděla oč vůbec jde. A byl to dopis:Od Exekutorského úřadu z Frýdek-Místek-Exekuční příkaz přikázáním pohledávky z účtu u peněžního ústavu. Já tomu sama nerozumím