Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Říkala jsem si, že bych měla zase zařadit různé doklady, smlouvy, co se mi tu hromadí. Jenže ono je toho čím dál tím víc. Jak to děláte? Jak dlouho skladujete smlouvy, doklady, záruční listy a různé doklady co se týká energií? Vše, co už není platné, vyhazujete?
Vyhodím vše, co není platné, co je po záruce. Co se týká energií, tak mám všechno zatím schovaný v šuplíku, protože tu ještě bydlíme
Až se odstěhujeme a smlouvu zrušíme, vyhodím. Nač skladovat.
@Sára 1 Vše, co už není platné, vyhazuji. Snažím se toho mít co nejméně a nechávám skutečně jen to nejnutnější. Mám jednu menší bedýnku a tam vše systematicky srovnané. Rodné listy, vysvědčení, diplomy, smlouvy, cestovní doklady, techničáky, zdravotní průkazy, záručáky a účtenky od dražších věcí. Jednou za čas proberu a vyházím, co už nepotřebuji.
Klasické doklady- rodný list, diplom… určitě skladuje každý. A záručák/ faktury po dobu záruky taky. Jenže třeba ty faktury za TV, lednici… je dobré mít alespoň v elektronické formě. Důvodem je pojištění domácnosti/ nemovitosti. Kdyby se něco stalo, pojišťovna chce prokázat výši škody.
Mám šanony
, je fajn se podívat na 1. výplatní lístek, staré složenky za nájmy, případně prodejku nábytku do obýváku
.
Vím, že to teď není in, ale jsem moc ráda, že jsem některé tyhle věci nevyhodila.
Mám šanony v knihovně jeden se týká domácnosti, doklady o koupi, hypotéka, energie, vyúčtování atd. Druhý je řekněme „osobní“ rodné listy, oddací list, pracovní smlouvy, životní pojištění.. na první straně mám seznam Jan to jde za sebou ať nemusím listovat celým šanonem
Účtenky od všeho (pokud není firmou faktury) mám v krabici od bot, je to pak sice hrabání ale vždy jsem našla ![]()
Sanony - kazdy clen rodiny ma svuj + jeden “na byt”. Co je uz stare, nepotrebne, to vyhazuji. Prochazim to, kdyz se sejde vice veci najednou, ktere je potreba zalozit.
Ale vetsinu veci mam online - elektrina mailem, vyuctovani sluzeb rocne mailem.
Tema pro me. Ja se v tom vyzivam, delala jsem to rodicum, partnerum. Bavi me to rochneni se v tom. Kazdy smrdime svym povolanim ![]()
1. Pracovni trh
a. maturita, kurzy, jazykove zkousky
b. Pracovni zivot - smlouvy, vypisy k duchodu, vyplatnice, mzdove vymery
2. Bydleni
Vsechny papiry k hypotece a bydleni, elektrika - jen prvni smlouvu
3. Vzpominkovy - nejvetsi
Tady mam nepotrebne veci, ktere maji hodnotu emocionalni - notarske prodej nasich pozemku z 1940
, OP prarodicu, parte, platby pohrbu, tatovo rozvodove papiry z 80 let apod. mamky vyucak
4. Lekarske zpravy
5. Uctenky
6. Auto
Mám v tom hrozný bordel a budu to muset konečně protřídit. Ale to jsem se zrovna chtěla zeptat, mám si nechat smlouvy i z brigád? Z toho se mi důchod stejně počítat nebude. Smlouvy ze zaměstnání na HPP si samozřejmě nechávám.