Učit na soukromé škole? Nebo raději na státní?
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
Soukromé školy někdy platí učitelům jen odučené hodiny, tzn. méně peněz. S Globe zkušenost nemám, ale kamarádka učila na Eco gymnáziu a byla spokojená. Studenti v pohodě a peníze srovnatelné se státním gymnáziem.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Na rovinu - pokud jedna z aprobací není matika, fyzika a podobné předměty, ber zpočátku cokoliv, abys měla praxi. Pak se hledá mnohem lépe. Školné 30K za rok opravdu není něco, co by tam udrželo pouze „protekční“ nevychované děti, to nejsou ani 3K měsíčně.
Příspěvek upraven 17.01.26 v 10:22
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Soukromé školy jsou zatím ve fázi vývoje a v CR se nám to zatim moc nedaří. Ja mám malinko přehled spíš o ZS a cim menší město, tim větší katastrofa.
- Citovat
- Upravit
Já teda nemám zkušenost se školou, ale školkou, tak nevím, jestli ti to bude k něčemu.
Já jsem pracovala jak ve státní školce, tak v soukromé. Plat byl jen o trochu lepší než ve státní sféře, ono i když je vysoké školné, tak ale zase platí obrovské peníze za věci, které normálně u státních škol hradí stát. Možná už teď po letech mají lepší platy, tehdy školka byla otevřená pár let.
Za mě ale jednoznačně lepší prostředí. Je sice pravda, že jakmile rodiče platí hodně peněz, mají i vyšší nároky na kvalitu a očekávají vyšší toleranci k chování jejich dětí a škola taky musí trochu jít na ruku, protože si potřebuje udržet platící klienty. Ale já to ve výsledku vnímala pozitivně. Protože se tam aspoň nepěstovaly neduhy státního školství a vlastně všechno šlo, když se chtělo. Žádné nucení do jídla, žádné nucení spánku, docházka byla uvolněnější, na míru pracujícím rodičům. Sice větší náročnost práce, ale zase víc spokojených klientů a pracovalo se mi v tom fakt dobře.
Ale dost záleží na kvalitě soukromých škol a školek, vždycky to začíná vedením a výběrem kvalitních pracovníků a taky na jakou klientelu se zaměřují.
- Citovat
- Upravit
Jinak mám v okolí pár lidí, co chodí na soukromé školy a za mě je fajn, když má ta škola vysoké nároky na výuku - protože studenti pak makají, aby nepromarnili to školné a prošli. Naopak jedno dítě z blízkého okolí chodilo na takovou školu, která byla soukromá, ale vlastně benevolentní a tam mi přišlo, že se dost kupí smradi, co potřebují projít školou, aniž by jim někdo počechral hřebínek. Ale to je můj subjektivní dojem ![]()
- Citovat
- Upravit
Kámoška učila na soukromém anglickém gymnázium a říkala, že tam bylo velké množství cizinců ze zemí, kde je žena něco míň, a že to chování „studentů“ k ní bylo otřesné a rodičům to přišlo v pohodě.
Příbuzný učil na soukromé VŠ a studenty tam škola naprosto nezajímala, byli tam pro papír. Nároky velice nízké, aby prošel aspoň někdo.
V soukromých MŠ v okolí pozoruju velkou fluktuaci zaměstnanců.
V učitelských skupinách na fb pozoruju, že soukromá škola znamená míň peněz, víc buzerace a horší podmínky.
Asi jsou výjimky, ale já bych jednoznačně preferovala státní školu. Je ovšem těžší sehnat tam místo.
- Citovat
- Upravit