Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky, předvčerem jste tady řešily zánět prsu. Ale já mám asi ucpaný kanálek. Včera večer před spaním jsem si všimla, že mám tvrdou část prsu. Tomík se přecpal kaší, tak i když jsem ho budila jen mě žužlal jako dudlík.Tak jsem se do půlnoci snažila to odsát,ale vůbec se to nespustilo. Nepomohlo ani pít horké, horká sprcha, masáž, štamprdle
. Tak jsem to vzdala a šla spát. 2× jsem v noci kojila,ale pořád to bylo tvrdé. A ťeď ráno jsem kojila 20 min z toho tvrdého prsa a přesto tam ty zatvrdliny zůstaly
Máms strach z nějakého propíchávání a nebo řezání jak to měla známá.
Pomáhá ještě něco?Zrovna si to nahřívám žínkou a jdu zkusit zase odstříkat, půlka prsa je už tvrdá jako kámen.
To budou vánoce ![]()
Poraďte, děkuji
ustrašená Hela + Tom(9m)
Taky mi to pěkně zatvrdlo
, po laktační krizi, kdy jsem neměla vůbec nic a po dvou dnech jsme se uchýlili k Nutrilonu, se Klára po dalších dvou dnech, kdy se mlíko vrátilo, odmítla přisát. Nepomohlo nic, ale mlíko se dělalo a pěkně to tvrdlo. Jak já zkusila
, tehdy mi poradila sousedka tvaroh. Zkus si na to nakydat měkkej tvaroh, mě to pomohlo. Přes ten tvaroh jsem si udělala jenom jakoby obvaz, aby to drželo. Po tom tvarohu to změklo a šlo to rozmasírovat a odstříkat. A tehdy taky někdo radil kyselý zelí. Všechno to byly ženský kolem 50-ti let, tak zjevně věděly, co říkají. To zelí jsem teda nezkoušela, ale tvaroh jo. Hodně štěstí a hlavně zdravíčko Ivča_K
Ahoj Helo,
tak předevčírem jsem tu řešila zánět já a zatím se zdá, že to polevuje
. Nicméně k tomu tvému: u nás v deníčku červenčátek 2005 radila jedna maminka, že na ucpaný kanálek je nejlepší prso vysprchovat a na bradavce by se ti měl objevit bílý vřídek a ten buď zkusit seškrábnout nebo příp. propíchnot - prý to nebolí
. Sama zkušenost nemám, tak ať je co nejdřív lépe.
Tvaroh ti taky můžu jen doporučit.
pa Meda
Ahoj Helo,
teď nedávno jsme to tu řešily…
Mně pomohly (kromě toho, co jsi psala) hlavně STŘÍDAVÉ obklady studené a teplé (to střídání je podstatné). Mělo by se to obecně CHLADIT a zahřívat pouze před kojením.
A pak je důležité pořádně to místo rozmasírovat (i když to bolí) a co nejvíc kojit … ale to asi víš ![]()
Zkus to studené, mně to fakt v obou případech pomohlo ![]()
AHoj Heluso,
na ucpany mlekovod ti nepomuze ani studene ci teple, musis ho uvolnit, tzn. propichnout, neboj se, neboli to. Nebo ti to tam opravdu zatvrdne a pak bude pozde.
Radka (mamka z cervencatek, jak psala Meda)
ahojky
taky se přidám, já propichovala 4×… pokud to nějak manuálně nezprůchodníš koleduješ si o zánět a antibiotika… jedna holčina je dokonce dostala a když jsem jí řekla at to zkusí nejdřív propíchnout než to začně brát, tak za dvě hodiny psala že je to v pohodě, že sebrala odvahu, nebolelo to - fakt to nebolí - a když jsi porodila tak tohleto není ani včelí bodnutí - jen je to na nezvyklým místě… úleva je okamžitá
)
tak ahojky
Holky dík za rady už to mám za sebou ![]()
opravdu se objevila bílá tečka na bradavce, nejdřív jsem se snažila to nějak vydrbat horkou žínkou
ale nakonec sebrala odvahu a vydezinfikovala špendlík a ......ta malá dírka stačila,že se to pak při odsávání protrhlo a já odsála 100ml, pak ještě nechala Toma ať to dorazí a ta úúúúúleva ![]()
To prso je trochu citlivější,ale nebudu dnes dávat Tomovi čaj, ať to pořádně vycucá.
Tak ještě jednou díky za záchranu klidných Vánoc ![]()
všem pěkné Vánoce a do nového roku hlavně hodně zdraví
přeje teď už vysmátá Hela
Heluso,
tak to je skvely, ze se to povedlo, a preji ti taky hezke svatky!!
Radka
Ahojky.
Vím že tady byl řešený jiný problém ale třeba mi některá poradíte i stím mým.
Plně kojím dvacetidenního chlapečka ale po dnešním odpoledním kojením, při čekání na říhnutí trochu ublinkával narůžovělé mlíčko.Bradavka byla sice citlivější ale žádné prasklinky na ní ani na dvorci jsem neměla.Když jsem se podívala pořádně tak jsem zjistila, že na špičce bradavky mi chybí kousek kůžičky.Krev malý teda tahal z bradavky.Po kojení si bradavky mažu Bepanthenem. Chtěla jsem se zeptat jak postupovat dál.Můžu dál kojit i ze zatím nezahojené bradavky? Nemůže malému nějak ublížit když tahá mlíčko i s krví?
Snad mi některá poradíte.Zatím nevím jestli mám prso šetřit nebo ne.
Martina
ahoj Martino,
kdyz mas prasklinku na bradavce, mazes dobre bepanthenem, mela bys kojit pres kloboucky, aby ti ji mimisek zbytecne nedrazdil dal a dal.. a aby brzy zahojila
Jinak, mela jsi zalozit novou diskuzi, ja se sem podivala nahodou…
Tak at jsi brzy zahojena
Radka
Ahoj Martino
já to řešila včera. pomohlo totálně horká vana a masírovat a masírovat,kojit tak že brada dítěte směřuje k té zatvrdlině ( já kojila vzhůru nohama že jsem nad ním klečela protože jsem to měla nahoře) a pak obklady s tvarohu nebo kysane smetany-studené ,na to igelit a na to suchy kapesník nebo plínu.....udělala jsem si takhle tři ,masírovala celý den,odstříkat taky moc nešlo,kojila jen z toho a po 26 hodinách to zmizelo…trpělivost a nevzdávej to…pokud nemáš teplotu a prso zarudlé tak to rozmasíruješ i když to tak nevypadá. Držím ti palce vím jak to vyjde. pa nat
Ahojky pmůže ti nahřívat infra červenou lampou,tojí oklo 1500,– ale včera jsem jí viděla v Lídlu v akci za 300,– neváhej jestli máš poblíž lídl všechno se ti rozpustí a uleví,držím palce ![]()