Na koho se mohu obrátit při křivém nahlášení od anonyma na OSPOD?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
24733
17.4.25 16:09
@IcePlanet7 píše: Více

Jj a nebo je soused rapl a já nechci dostat přes hubu. To tě nenapadne, co? Už vidím ty hrdiny, jak pod svým jménem nahlašují nedotknutelné spoluobčany, nebo agresivní, sprostá hovádka. :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 16:13

@hanka.br. Ide mi o to ze na jednu stranu tu vsecia schvalujete cinnost OSPOD a prehlasujete ze by vam nevadilo keby chodili aj denne, ale prehliadate ze ta navsteva je uplne zbytocna.
Si ako myslite ze ak naozaj tyraju dieta tak ten agresor bude upozornovat OSPOD a ukazovat im ake a kde ma dieta modriny?

Tyranie deti je trestny cin. Jedine co chcem a co je podla mna spravne je aby sa aj OSPOD k tomu tak staval, teda aby to nevyuzival na vybavovanie si uctov a sikanovanie ostatnych spoluobcanov. Mame tu zakony a tie platia aj pre zamestnancov OSPODU.

Ak sa dozvedel o trestnom cine (budiz z anonymneho zdroja) tak bud povazuje to udanie za hodnoverne a potom ho ma postupit policii/sudu pretoze OSPOD NEMA ziadne kompetencie pri posudzovani trestnych cinov a nieje opravneny ani vysetrovat trestne ciny ani zaistovat dokazy (mimochodom aj keby nasli krvavy povraz tak akurat dietatu uskodili, pretoze ak by ho nasli policajti bol by to jasny dokaz, ked to najde OSPOD tak to mozno spochybnit) ani robit obhliadky miesta trestnych cinov, ani domove prehliadky…
Alebo ho moze povazovat za nehodnoverne a v tom pripade ho ignorovat.

Moznost „Ciastocne hodnoverneho“ oznamenia o trestnom cine, ktore preveris sam a potom sa rozhodnes ako s nim nalozis zakon nepripusta!

To ze udanie bolo anonymne, OSPOD si vysetruje na vlatnu past je urcite amaterske a protizakonne, rozhodne to znizuje doveru v taketo statne institucie a ich aparatcikov. Na mna to posobi ako obycajne vybavovanie si uctov…v rodine sa nic nezmeni (nieje na zaklade coho) bez ohladu na to ci dieta je alebo nieje tyrane.

Skusim strucne: Ide mi o to aby sa aspon ramcovo dodrziaval zakon, nezneuzivali sa verejne funkcie, aparatcici nekonali svojvolne a aby bolo mozne skutocne trestne ciny odhalovat a trestat, zaroven aby bolo mozne odhalovat a trestat krive obvinenia

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 16:19
@lucad77 píše: Více

Ale nikto nehovori o povinnosti oznamovat obvinenemu kto ho obvinil, hovorim o povinnosti nahlasovat trestne ciny pod vlastnym menom.

Teda konkretne v pripade neexistujucej autorky by ona podala trestne oznamenie pre krive obvinenie na neznameho pachatela, ale na sude by mali v povodnom trestnom oznameni na nu napisane ze som ho podal napriklad ja, takze by vedeli kto je kto.

Mimochodom keby sa to riesilo spravne tak samozrejme ze na sude by tie mena boli uvedene (okrem par vynimiek a to ze sused je hovado nieje dovod na vynimku), si naozaj myslis ze z hovoru policia nevie zistit komu patri ten telefon na druhej strane?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24733
17.4.25 16:24

Prosím tě, ty máš na případu věci zakladatelky nějaký osobní zájem, nebo proč píšeš tyhle litanie? Navíc meleš bludy. Když na OSPOD přijde podnět, je jeho POVINNOSTÍ šetřit, tak jaká vlastní pěst? A samozřejmě MÁ kompetenci posoudit, zda se ohlášené události dějí či nedějí a podle toho dál jednat, třeba i přizvat k řešení policii, boha jeho. :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4164
17.4.25 16:25

Ked sa dozvies o trestnom cine (bez ohladu na formu akou sa to dozvies) si povinna ho nahlasit.

Poměrně rozšířený omyl. Ve skutečnosti to platí jen pro úzký okruh tč.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2497
17.4.25 16:30

Zariď si to. Hezký den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 16:37
@lucad77 píše: Více

Ty meles a poriadne, si uplne mimo. Vobec nechapes ze sa tu nebavime o tom ci ma dieta k veceri dost teplu polievku, ale o TRESTNOM CINE a tam OSPOD nema vobec ziadne pravomoci. Jedine co ma je povinnost to nahlasit!

OSPOD
1. NEMOZE vysetrovat trestne ciny!
2. NEMA V KOMPETENCII vysetrovanie trestnych cinov
3. NEMA KOMPETENCIU posudzovat ci sa trestny cin stal alebo nestal, ci sa dial opakovanie, aka je pravdepodobnost ze sa bude v buducnosti opakovat.
4. NEMOZE zhromazdovat dokazy o trestnych cinoch
5. NEMOZE robit obhliadku miesta trestneho cinu
6. NEMOZE vykonavat domovu prehliadku

Ak nieco z toho vysie urobi tak je sanca ze to sud zmetie zo stolu, pretoze vzdy moze niekto povedat ze si s nim ten uradnik OSPOD chcel vybavovat ucty a to lano (alebo iny dokaz) mu tam nastrcil… Od toho je policia a OSPOD nema/nesmie/nieje opravneny vykonavat jej pracu.

OSPOD ma kompetencie posudzovat/vyjadrovat sa k/davat doporucenia k vychovu dietata, spravanie dietata, rodinne pomery, davky, prostredie (napr skolske), starostlivost o dieta (napriklad strava, hygiena…), psychicke stavy, vztahy, odobrati/navrateni deti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24915
17.4.25 16:40

Vzhledem ke stylu a způsobu zakladatelčina psaní a neschopnosti bez x hrubek napsat jednu jedinou větu + k jejímu smazání, tipuji, že úplně Vše v pořádku u nich doma není.
Kéž by samozřejmě bylo, ale osobně radši přežiju zbytečnou návštěvu ospodu, než aby oni na oznámení rezignovali a pak umíraly či trpěly v domácnostech děti..

Kdo má čisté svědomí, tak tohle chápe, ačkoliv příjemné to rozhodně není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24915
17.4.25 16:43
:zed: a taky velmi často s Policií spolupracuje, je přímo přítomen při výsleších dětí a podává (dokonce často) trestní oznámení, stejně tak chodí k soudu, píšou posudky a doporučení i v rámci Trestních řízení, takže se uklidni.
O žádných domovních prohlídkách tu nikdo nepsal, to je samozřejmě věcí orgánů činných v tr. řízení, ale místní šetření v domácnosti a sousedství provádí ospod poměrně dost často.

Příspěvek upraven 17.04.25 v 16:44

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 16:44

@Karamba2020 Ano, ale nebudeme si to komplikovat, su tam hranice atd… nicmene je tam urcite nasilie, zbran, hrozba nasilia a nesvojpravne osoby (resp mna vzdy ucili ze deti a tehotne bez ohladu na hranicu).

Ked teda odhliadneme od pravnej hadky na ktoru nemam dostatocne vzdelanie tak ciste ludsky, vediet ze niekto tyra dieta tak s nahlasenim nevaham ani minutu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 16:48
@Lucy75 píše: Více

Ano s tym vsetkym co pises suhlasim (a tusim som to aj pisal ze davaju posudky k sudu), ale zaroven trvam na tom ze niesu opravneny posudzovat ci sa trestny cin stal, deje, bude diat ani robit vysetrovanie ako sa snazi tvrdit @lucad77 ze je to ich povinnost.

Rovnako sa domnievam ze v pripade vysetrovania trestneho cinu je ‚predvysetreni‘ OSPOD skor kontraproduktivne, pretoze dokazy zaistene OSPOD je mozne spochybnit o dost jednoduksie nez dokazy ktore zaisti policia.

Edit: Tazko budem diskutovat ci to ze ti OSPOD chodi po byte, pozera kde co mas, pocita ponozky, sleduje co si kedy varil… da klasifikovat ako "místní šetření ", domova prehliadka, vysluch… na toto nemam znalosti, ale urcite by som volal pravnika, pretoze za mna je to neprijatelny zasah do sukromia bez patricneho opravnenia (ktore sa myslim stale vola sudny prikaz).

Edit2: Este som zabudol ze merali teplotu v miestnosti riesili ake ma doma filmy a kedy ich pozera (ma doma dost hororov, tak sa zaujimali ako je zabezpecene aby si ich nemohlo pozriet dieta). Tak ma napada ze mojej sucastnej partnerke by deti urcite zobrali ta nema v byte nad 15 stupnov, pretoze miluje zimu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
17.4.25 17:07
@stinga píše: Více

To asi ano, ale je to opruz. Pořád někomu vysvětlovat, že jste úplně normální rodina. A jednou příjde OSPOD, podruhé přijde anonym na, co já vím, policii, že je u vás kravál, potřetí třeba na bytové družstvo. Úplně nevím, kam všude se nechají posílat anonymní udání, ale pokud si na někoho někdo zasedne, pak si dá práci, aby už mu ten život znepříjemnil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 17:16
@Lucy75 píše: Více

Casto sa pouziva tento argument ze kto ma ciste svedomie tak mu predsa nemoze vadit ked ospod, alebo lubovolny aparatcik (co nieje ani policia, povinnost mlcanlivosti nulova…) prelezie jeho byt/dom, vsetko si dokladne obzrie, potom o tom rozprava vsetkym znamym a v krcme…

No a ked ma niekto anonymne uda za tyranie dietata tak je vysmiaty a nic mu nehrozi. Nezda sa ti to ako dvojity meter, ze ty ktory maju ciste svedomie musia pretrpiet lubovolnu uroven sikany, lustracie, zasahov do sukromia, osobneho priestoru a majetku pretoze ‚sa to musi potvrdit‘ a na utocnika/krivoobvinovaca si nemozes doslapnut pretoze ten je zakonom chraneny? Nehovori nahodou prezumpcia neviny o opaku?

Kedze OSPOD to na sud zrejme neda (rovnako sa stalo v pripade mojej kamaratky) tak nemozes podat ani to krive obvinenie (pretoze k ziadnemu nedoslo). Je to podla teba fer, ze mne staci zdvihnut telefon, nahlasit na OSPOD ze tyras dieta a som beztrestny, zatial co tebe budu prehladavat barak?
Keby to ten OSPOD aspon dal na sud a sud rozhodol ze dieta netyram tak sa mozem dalej nejako zakonne branit, ale ked to takto ‚prepadne‘ medzi zakony nemas sancu sa branit voci takymto pomstychtivim jedincom.

Edit: Ano a som na to vysadeny, pretoze kamaratka mala dost nechutnu prehliadku z OSPOD, na mas podavaju nejake ‚anonymne‘ udanie kazdy 2 tyzden… raz je strom prilis bllizko vedenia (je od neho dalej ako strom toho co to udanie podal), potom ze niekomu tecie voda po pozemku pretoze nas pozemok nema kanalizaciu (kanalizaciu samozrejme mame :-) ale vsetky pozemky su v miernom kopci a ked prsi tak voda steka z kopca co je na tom nepochopitelne), ze sme vysadili stromy na urodnu podu (no v katastri sa pise nieco ine), ze staviame plot (na vlastnom pozemku)… Nikdy ziadna z kontrol nenasla ziadne pochybenie! Ale my sa nesmieme branit, musime tu sikanu trpiet pretoze mame ciste svedomie…
A to nehovorim o tom ze starosta „omylom“ predal nasu pristupovu cestu (o ktorej tvrdil ze je obce a obec ju nikdy nebude predavat) cloveku ktory mu prispieval na kampan a ten nam potom za 10 nasobok beznej ceny predal nasu pristupovu cestu.
To som bol este tolerantny, ale potom do mna skakala matrikarka, tak odvtedy vsetkych aparatcikov vyhadzujem s tym ze ak cokolvek potrebuju mozu kontaktovat mojho pravnika. Volali mu iba raz a nalezite im vysvetlil situaciu. Odvtedy ziadne udanie nemali potrebu vysetrovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24733
17.4.25 17:55

O trestném činu ale píšeš pořád jen ty. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3458
17.4.25 17:58

@lucad77

Zase sa mylis o trestnom cine pise zmazana zakladatelka diskusie : „tyram děti“ a tyranie deti JE trestny cin. Ktoru cast si nepochopila?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová