Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to o domluvě, takže pokud se neshodnete, nic moc nezmuzes
nemyslím, že kouká málo teda. Navíc proč? Nemusí přece koukat vůbec ![]()
Máte hrozbě návyky…prostě v osm, půl deváté děcka byli vždy v posteli a tv, tablet nikdy neexistovali… pouze knížka…nebo audio pohádka
Jako hodina ráno a hodina večer mi nepřijde tak šílená. To kluci koukají taky. V zimě víc než v létě a tak, záleží podle situace. Tablety teda nemají, ale na televizi koukají. Když jsou nemocní i víc. Vždyť půjde za chvíli do školky, pokud už nechodí a zbyde mu to jen večer a max o víkendu, nedělala bych z toho tragédii
Znám spoustu dětí, co do toho čumí půl dne.
Ale teda v osm jsou děti v posteli a pohádky se jen čtou, žádný tablet do ruky na usnutí.
Není to málo, ale teda daleko horší, než koukání na pohádky mi přijde ta doba ukládání. S tím jste měli něco dělat dřív než ve 3 letech. S mužem se prostě musíte domluvit, nic jiného nevymyslis. Nějaký kompromis. Mám pocit, že ty pohádky si pouští spíš chlap, ne? ![]()
Já bych taky byla radši, kdyby naše děti (6 a 3) koukaly méně, ale pouštíme jim pohádku, když potřebujeme něco my fdoma dělat nebo jsme unavení atd. Pokud jsem s dítětem (u dítěte), na pohádku až na naprosté výjimky nekoukáme, to se mu snažím věnovat. A žádám o to i partnera. Bohužel, jak je psáno výše, ty sama to partnerovi těžko zakážeš, musíte se shodnout. Mám pocit, že on chce mít klid, aby nemusel vyvíjet už večer nějakou aktivitu.. Zkus si s ním promluvit a dohodnout se na nějakém kompromisu.
U nás byl taky problém, když jsem dětem poustela nějaké pohadky přes internet, tak taky jsem jim to musela vypnout já, prostě já jsem byla ta zlá. Tak jsme přešli na sledování klasického Večernícka na ČT 2, vecernicek skončí a pak už ty další pořady nejsou pro děti vůbec zajímavé, takže souhlasí s vypnutím televize.
@Netopýr1 píše:
Jako hodina ráno a hodina večer mi nepřijde tak šílená. To kluci koukají taky. V zimě víc než v létě a tak, záleží podle situace. Tablety teda nemají, ale na televizi koukají. Když jsou nemocní i víc. Vždyť půjde za chvíli do školky, pokud už nechodí a zbyde mu to jen večer a max o víkendu, nedělala bych z toho tragédii
Znám spoustu dětí, co do toho čumí půl dne.
Kdyz je nemocny, tak kouka klidne cely den. V lete kouka jen rano, kdyz spim a pak jsme cely den venku. Do skolky mozna nepujde, uvidime.
Mne na tom vadi, ze vecer bude hodinu a ctvrt travit na televizi a pak sup sup pohadka, knizka… Chtela bych to naopak. Treba 20 minut televize a pak klidne trictvrte hodiny a z hodinku to cteni a vypraveni. Syna bavi oboje…
U nás žádné sledování pohádek, tablety před spaním a usínání po desáté v noci, nikdy nebyly. Děti se zaženou před osmou do postele a přečte se pohádka z knížky, případně se ještě zapne nějaká audio. Ovšem jak to máme my, Ti je k ničemu. Pokud se totiž na nejednotném přístupu neshodnete doma oba dva a chlap to bude bojkotovat, tak s tím asi nic moc neuděláš. Bohužel.
Za mě je to až moc. U nás 4 a 6 letý mají tablet jen na dlouhé cesty a nebo čekání u doktora. Doma teda koukají na pohádky v televizi, při nemoci víc, když jsou zdraví tak to reguluju. A večer kouknou na pohádky na Déčku a v 19.40 jsou do postele. O víkendu můžou kouknout i na pohádku po 20 když nějaká jde.
Před spaním televize nebo tablet nepřichází v úvahu! Copak manžel neví, že modré světlo, co vyzařují zabraňuje vylučování hormonu, který pomáhá usnout? Ať si kouká sám a nekazí dítě. Naše děti teda chodí spát taky později, usínají o půl desáté, ale v půl osmé se večeří a od osmi je příprava do postýlek, chvíli si smí pohrát v pokojíku v pyžámcích, ale ŽÁDNÁ TELEVIZE! Pouštíme audiopohádky, zpíváme nebo čteme. Promiň, ale manžela bych kopla, pokud vyžaduje takový režim ![]()
Tříleté dítě nemá co čumět pred spaním na Tv a tablet. Potom se nedivte,ze je rozptýlené a nemůže usnout. Za me je celkova doba moc.
@cverunka píše:
Není to málo, ale teda daleko horší, než koukání na pohádky mi přijde ta doba ukládání. S tím jste měli něco dělat dřív než ve 3 letech. S mužem se prostě musíte domluvit, nic jiného nevymyslis. Nějaký kompromis. Mám pocit, že ty pohádky si pouští spíš chlap, ne?
Doba ukladani se ridi tim, ze nas prcek potreboval do nedavna pres den 3-4 hodiny spanku a neslo to predelat. Ted uz neni tak hrozne, kdyz mu to clovek po hodine a pul prerusi, tak ho proste zacnu budit pres den a tak muze vecer chodit deiv spat. Predtim se z odpoledniho spanku budil klidne v pul seste a rezim prevratit nesel. Ted uz si myslim, ze to pujde.
Syn má tři a půl. Na pohádky kouká ráno a během dne sem tam taky. Čas nijak nepočítám. Prostě podle uvážení mu to vypnu. Většinou ho to ale stejně přestane samotného bavit a jde si radši hrát. Večer po půl osmé čteme pohádky tak na 15 minut a v osm usíná. Nedovedu si představit, že by mi buntošil do jedenácti…
Zacinam byt nestastna. Mame trilete dite, ktere bylo zvykle usinat okolo 23h. Rozhodli jsme se, ze je treba s tim neco udelat a zacali pracovat na harmonogramu. Chtela jsem prodlouzit cteni knizky, kterou ted cteme asi 10 minut (+ 10 minut pak pohadka v posteli) a zkratit cas, ktery s tatinkem koukaji na TV a tabletu (tatinek kouka hodne) a napsat si harmonogram, jak to tedy budeme delat (tatinek pusti diteti tablet klidne na hodinu a ceka, ze ja budu ta zla, ktera jim to prijde ukoncit, ale kdyz prijdu z jeho pohledu moc brzy, tak mi rekne, ze jeste jednu pohadku, takze jsem ta jeste zlejsi). Chtela jsem proto nastavit na tv pred spanim nejaka pravidla. Dite uz tak kouka asi pul az hodinu rano a pak tak 20 minut pres den, kdyz uspavam mladsiho. A manzel proste trva na tom, ze budou koukat od 19 do 20h na Spangeboba a pak ze syn bude mit povolene dalsi 2 pohadky na tabletu. Mne to prijde silene. A nezbyva pak moc casu na knizku. Co si myslite, prehanim?