Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
@lamicina píše:
@mandle-v-cokolade kapesné má od 5 let, to bylo týdenní. Od druhé třídy ZŠ jsme přešli na měsíční a samozřejmě upravujeme výši. Já vyplácím kapesné na začátku měsíce. Otec to posílá na účet k 15. v měsíci a dítko má k účtu kartu.
Kapesné od 5? A na co? To dítě ještě ani moc nezná hodnotu peněz a těžko už si jde samo do obchodu něco koupit, ne?
U nás kapesné až od doby, kdy chodily samotné do školy, ze školy, do kroužků, aby si mohly koupit ve městě zmrzlinu, pití nebo párek v rohlíku, když mělo kroužky až do večera. Takže cca od té 3. třídy.
@zrcadlo
Vsak si to delej, jak uznas za vhodne..
Ja to beru, tak ze za 30 Kc si nekoupi prakticky nic..
@Liberalissima píše:
Samozřejmě je to tvoje rozhodnutí, ale mě to přijde šíleně málo. Aspoň stovku bych mu dala stoprocentně. Ono je taky třeba si uvědomit, že když mě bylo deset, stál kopeček zmrzliny pět korun, dnes stojí patnáct až třicet podle města
Já bych mu dala klidně 200,–Kč, ale až v okamžiku, kdy to udělá samostatně, nebude remcat u poloviny věcí, že je neunese, bude jistota, že tu práci opravdu udělá dobře. V podstatě on mi přidělal práci, musela jsem mu stát za zadkem, a nebudu mu předstírat, že toto byl výkon, za který si zaslouží velké peníze. Nejsem ani zastánce toho, že příbuzní např. od dětí vykupují jejich obrázky apod., za mě je to takové oblbování dětí.
U nás doma se vždycky před létem rozdávaly možné přivýdělky. Od mých nějakých 12 let už to bylo i za slušné sumy, ale vždycky úkolově, a muselo to být hotovo opravdu dobře. Takže třeba natírání plotu znamenalo nejprve očištění od mechu, natírání tak, aby se neplýtvalo lazurou a vyšlo to atd. Hodinovka mi i v těch 12 letech vyšla směšně nízká, protože jsem prostě nebyla tak šikovná, abych to zvládla rychleji, a taky jsem samozřejmě pro sebe remcala, občas se zakoukala do blba, neuměla se na práci tak moc soustředit a chodila se pořád napít a pro jídlo atd. Přesto jsem za to byla vděčná.
A přepočítání na zmrzlinu ok, ale naopak spousta věcí výrazně zlevnila (např. Lego, spousta hraček, kinder vajíčko stojí v akci míň než v 90.letech, samolepky a podobné drobnosti se dají koupit mnohem levněji atd.).
Tak právě jsem provedla průzkum, kolik jsem dostávala na 2. stupni kapesné a co se za to dalo koupit. Tak dostávala jsem 0,3 % platu své maminky a kupní síla byla srovnatelná s dneškem (sladkosti, kino ap.), kdy dávám svým dětem v podstatě stejné procento svého platu. Zajímavé zjistit.
@Eliška píše:
Tak právě jsem provedla průzkum, kolik jsem dostávala na 2. stupni kapesné a co se za to dalo koupit. Tak dostávala jsem 0,3 % platu své maminky a kupní síla byla srovnatelná s dneškem (sladkosti, kino ap.), kdy dávám svým dětem v podstatě stejné procento svého platu. Zajímavé zjistit.
Aha, tak jsem to propočítala a moje děti jsou teda těžce pod tímto limitem. ![]()
@bigl píše:
Aha, tak jsem to propočítala a moje děti jsou teda těžce pod tímto limitem.
tak asi vyděláváš podstatě víc než já ![]()
@Eliška píše:
tak asi vyděláváš podstatě víc než já
I to je možné. ![]()
@bigl píše:
Kapesné od 5? A na co? To dítě ještě ani moc nezná hodnotu peněz a těžko už si jde samo do obchodu něco koupit, ne?
U nás kapesné až od doby, kdy chodily samotné do školy, ze školy, do kroužků, aby si mohly koupit ve městě zmrzlinu, pití nebo párek v rohlíku, když mělo kroužky až do večera. Takže cca od té 3. třídy.
Na co? Aby se naučila zacházet s penězi co nejdřív. V 5 letech měla 20 za týden a jo chodila si nakupovat i sama. Teda čekala jsem před krámem, ale ona si rozhodovala co si koupí.
@lamicina píše:
Na co? Aby se naučila zacházet s penězi co nejdřív. V 5 letech měla 20 za týden a jo chodila si nakupovat i sama. Teda čekala jsem před krámem, ale ona si rozhodovala co si koupí.
Tak v tomhle moc nevidím smysl, zavést pětileté dítě před krám a poslat ho s dvackou, ať si jde vybrat nějakou pitominku, ale budiž. ![]()
@bigl píše:
Tak v tomhle moc nevidím smysl, zavést pětileté dítě před krám a poslat ho s dvackou, ať si jde vybrat nějakou pitominku, ale budiž.
No že ty nevidíš, neznamená, že nemá.
Naučila se takhle odložit okamžitou spotřebu a dost brzy si spočítala, že si dovede a oplatí se ušetřit. Takže za mě u druhé pojedeme stejně. A počítat uměla už v pěti a přirozeným způsobem se naučila násobit.
@bigl píše:
Moje děti jako malé dostávaly peníze třeba od prababičky. Do nějakých 3-4 let jsem jim nechávala kováky a zabavovala papírové peníze a kupovala jim za to pak větší hračky nebo sportovní vybavení (přidala jsem to třeba do rozpočtu na trampolínu), ale od těch cca 4 let už děti uměly počítat velmi dobře a tušily, kolik co stojí. Takže když dostaly třeba 200,–Kč, tak už si o nich chtěly rozhodovat samy. Dělali jsme to tak, že třeba na výletě jsem jim řekla, že jim koupím jídlo a zmrzlinu a můžou si za 50,–Kč koupit magnet nebo něco, a pokud chtějí něco dražšího, doplatí mi to doma ze svých peněz. Takže jsem jim umožnila nákup, pomohla, ale hned doma mi to šly dát ze svých kasiček. To samé při nákupu. Děti chtěly jít do hračkářství, já jsem tam s nimi zašla, pomohla jsem jim přiřadit cenovky (občas nevěděly, kam přesně se koukat), a když chtěly koupit i sebevětší blbost, tak jsem je upozornila na můj názor, ale že jsou to jejich peníze a koupit si to můžou. Tak jsme si prošli obdobím, kdy dcera klidně utratila 500,–Kč za úplnou ptákovinu, ale poznala, že když se z kasičky vybírá, tak se docela rychle vyprázdní. Teď dostávají malé kapesné, a kupodivu už do obchodu ani chodit nechtějí, šetří si na Lego, rozšíření ke Gravitraxu apod. Občas si řeknou v krámě o nějakou sladkost, že si ji zaplatí, ale minimálně.
Na výletech i v obchodech nám tímto úplně odpadlo takové to dohadování a scény i pláč, kdy dítě něco chce a rodič to nechce koupit. Já vždycky řekla „jo, můžeš, kup si to za svoje peníze, jen upozorňuju, že stejnou věc můžeme koupit mimo tento stánek za polovinu peněz“ (takové ty stánky s plyšákem u hradu apod.) A v neposlední řadě se děti naučily velmi dobře a brzy počítat, takže když něco stálo např. 85,–Kč, tak syn v pěti letech byl schopný spočítat, že když já 50,–Kč zaplatím, tak on mi doma dá ještě dvacku, desetikorunu a pětikorunu.
Kapesné jsme zavedli opravdu až od první třídy, takže jeden rok syn už kapesné měl a dcera ne, aby to bylo spravedlivé a oba začínali stejně. Dostávají ho na konci týdne, vždy po kontrole, že mají poklizeno a uchystané věci do školy, takže je to i dost motivuje, aby v neděli v podvečer měli všechno hotové, zkontrolovaný penál apod. Zatím je kapesné symbolické, jakmile budou děti samy přecházet po městě, někam dojíždět atd., tak ho samozřejmě budeme zvyšovat. A někdy na druhém stupni už bych jim chtěla dávat měsíční částku, ze které si samy budou platit i obědy, jízdé apod., aby si uvědomily ten princip, že sice dostanou hrozně moc, ale taky hrozně moc musí někomu za něco zaplatit. My jsme toto měli se sourozenci při přechodu na víceletý gympl, a naši nás klidně nechali si ty obědy nezaplatit a poznat, že dlouhodobě se místo toho v pekárně opravdu levněji nenajíme.
Za domácí úklid bych jim nedala ani kačku…
To má být normální… ještě jim za to platit
Pak nebudou samy od sebe dělat nic! to není dobrá výchova
@lamicina píše:
No že ty nevidíš, neznamená, že nemá.Naučila se takhle odložit okamžitou spotřebu a dost brzy si spočítala, že si dovede a oplatí se ušetřit. Takže za mě u druhé pojedeme stejně. A počítat uměla už v pěti a přirozeným způsobem se naučila násobit.
No moje děti uměly taky velice dobře počítat a věděly, kolik co stojí ještě před nástupem do školy. Věděly, co si můžou v obchodě vybrat pro sebe, do kolika peněz, co je už drahé a co je ještě za přijatelný peníz. Tohle je spíš o vedení než o kapesném. To mi chceš říct, že když si ta vaše tu dvacku utratila, tak už jsi jí ten týden žádnou dobrotu nekoupila? Protože jestli jo, tak pak to kapesné nemá smysl.
Aby si dítě umělo koncepčně rozvrhnout a spočítat, kolik má třeba na týden a co si může dovolit koupit a co odložit, na to je podle mě pětileté dítě malé. A to mluvím jako matka, jejíž jedno dítě bylo při nástupu do 1. třídy v matice na úrovni třeťáka, sčítal a odčítal do tisíce, násobil. dělil, perfektní logika. Ten měl takový přehled o cenách v obchodě jak málokdo z dospělých. Věděl, kde mají rohlík o korunu dražší a kde se vyplatí zajít třeba na nanuka. A to jsem já tyto věci absolutně neřešila.
Kapesné má podle mě smysl až v době, kdy dítě s těmi penězi opravdu dokáže s rozvahou hospodařit. Jinak je to spíš jen takové seznamovanání s cenou peněz, ale to jde u tak malého dítěte i bez kapesného, s rozumným přístupem.
@mandle-v-cokolade píše:
Já rodím až za 3měsíce, takže na nějaké kapesné mám hromadu času, ale stejně by mě pro zajímavost zajímalo: kdy dětem kapesné vyplácíte? Jednou týdně/měsíčně/po odvedené práci? Popř. kdy přecházíte z týdeního hospodaření s penězmi na měsíční?
Já přešla na měsíční v 5 letech. Nebaví mě hledat tu dvacku každý týden a syn si stejně šetří, tak je to jedno.
@bigl píše:
U nás ho má od 4 (mladší od 3, protože chce také) a má ho proto, aby si mohl sám rozhodnout, když si chce něco koupit (hračky, vstupy, další atrakce na pouti etc.) nad rámec narozenin. Ale on je v tomhle dost vyspělý, teď už v 5 ví, kolik v té kasičce má, co je drahé, co ne a sám zvažuje, jestli mu to za ty peníze stojí, nebo si našetří na něco lepšího.
Mladší z toho ještě v těch 3 nemá rozum, má kapesné proto, aby si mohl také něco koupit, když si kupuje starší.