Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
chtěla jsem se zeptat, jak jste se připravovaly na příchod miminka z pohledu hygieny. Mám v podstatě jenom vypranou a vyžehlenou výbavičku. Nějak jsme nezvládli pokojíček vymalovat, okno jsem umývala na podzim včetně záclon a začínám si říkat, jestli bych aspoň záclony neměla vyprat znovu. Vůbec nevím, jak moc je miminko náchylné k nemocem. Termín máme za 10 dní, takže bude donošené, ale nechci nic podcenit. Navíc bydlíme s manželovými rodiči, kteří mají psa. Je to sice malá polštářová potvora, ale přecejen se chodí venčit a leze všude možně. Mám mu v šestinedělí zakázat přístup do našeho patra? Postýlku složí až manžel, takže ji po návratu z porodnice asi umyju mýdlovou vodou… Chci se zeptat, na co nemám zapomenout? Co nemám podcenit? Asi na mně jdou hnízdící hormony a potřebuju uklidnit
Děkuju
Ahoj,já myslím,že to co jsi napsala úplně stačí,jen toho pejska bych ze začátku-aspoň po šestinedělí nepouštěla k vám,a ani k mimi.My jsme ještě koupili antibakteriální mýdlo Protex:http://www.docsimon.cz/…-mydlo-300ml
a pokaždé,když přišla návštěva a chtěla malého chovat,tak si nejdře s ním umyli ruce.A to je asi tak vše.
Já nevím, uklízela jsem jako normálně, po porodu jsem byla pár dní doma, tak jsem uklízela v rámci toho, jak mi to dovolila jizva po císaři, pak jsem jela za malým a před příchodem z nemocnice uklízel můj muž, takový trošku větší úklid. Vytřel, vyluxoval, utřel prach.
Vzhledem k tomu, že máme dvě kočky, tak tady prostě nejde mít naklizeno jak na svátky.
Já to zkrátka nějak nepřeháněla.
Záclony vyprat můžeš(já osobně to nedělala), psa bych nezakázala úplně, ale omezila, ačkoli malý mimčo budeš mít pravděpodobně pořád jenom v postýlce nebo tak nějak.
Postýlku jsem měla složenou 2 měsíce před porodem a akorát jsem z ní utřela mokrou hadrou prach a povlíkla.
Jo a teda ruce jsme si myli ještě asi 2 měsíce, protože jsme tak byli navyklí z nemocnice, kde nás pořád nutili používat dezinfekci.
No, miminko je buď v postýlce, nebo v náručí
tam je čistota bych řekla zajištěna.
A jinak prostě normální úklid, žádné šílené desinfekce a orgie…
Toho psa bych se nebála, (pokud je normálně očkovaný a tak), plno lidí mají dřív pejska, než miminko a pak jsou ti dva pěkně spolu ![]()
Jo a k tomu psovi a všeobecně zvířátkům. Je dobrý nechat miminko pejskem očichat, aby si zjistil, že je to nový člen domácnosti.
Hm, tak jsem asi něco zanedbala před oběma porody
No, já jsem nic nějak zvláštně neuklízela, jen vyprala oblečení (nové nebo vytažené z pytle ze sklepa po Klárce), nežehlila jsem miminího nikdy nic, postýlku novou otřela hadrem (byla zaprášená a byly na ní trochu piliny) a to bylo asi tak vše
Psa bych vůbec neřešila, pokud je očkovaný, odčervovaný a umývají se tlapky po příchodu z venku, nepředstavuje riziko. Dasinfekci používám jen výjimečně, když má některé z dětí průjmové onemocnení, tak po zkončení nemoci otřu přebalovák, záchod atd. Sanytolem.
Ano, stejně jako Momi trvám na umytí ruk návštěvy, když chce sahat na dítě, ale to je snad samozřejmost… A nemocnou návštěvu k dítěti nepustím, ale to je taky jasné, to by se snad nikdo ani za miminem nehrnul.
já bych doporučovala složit postýlku už teď a omýt ji. aspoň budeš mít kam dítě položit a postýlka se vyvětrá. přece jenom budeš jen z té cesty z porodnice utahaná a budeš ráda, že si můžeš sednout.
jinak ruce jsme myli tak nějak normálně, určitě ne před každým zvednutím a nebo podáním dudlíku. to bych měla ruce ve vodě permanentně. spíš jsem dohlížela, aby klárka neměla ruce moc špinavé než sáhne na viktora
pejska bych seznámila s dítětem rovnou po příchodu z porodnice - nechala očuchat v autosedačce. líp ho přijme
Ja to taky neprehanela, jen v ramci hnizdeni
Nikdy jsme nemeli cokoliv antibakterialniho, je to spis na skodu. Proste normalni uklid, pes po prichodu z porodnice olizl miminkovi nejlip celou hlavu a vsichni byli spokojeni ![]()
Rika se, ze sestinedeli je spis pro maminku nez pro miminko
To je celkem solidne chraneny protilatkama z MM, kdyz je unaveny, usne kdekoliv a kdykoliv, zato maminka je obcas slusne vyflusla ![]()
Postýlku jsem ani nemyla, jen vybalila a otřela vlhkým hadrem
Psa máme v bytě, jen nesmí do ložnice, kde se spí. Nevím, proč by měla vadit miminu neumytá okna
Daleko horší je strkat mimino cizím lidem, pusinkovat na pusu nebo ho brát do obchoďáků a veřejných míst (hlavně v chřipkové sezoně). Prarodiče a blízcí přátelé nevadí, neb jejich bacily matka zná a v MM dá dítěti protilátky (každý jsme přenašeč něčeho). Přeju hodně sil ![]()
Super. Já jsem to taky nějak neřešila, ale dnes to na mně nějak přišlo
Děkuju za rady. Postýlku přecejen složí manžel, až bude vše za námi, a otřít ji může taky
A asi koupím aspoň nějaké to antibakteriální mýdlo ![]()
reaguju jen na toho psa. Když kojíš a jsi ve styku se psem, tak mimčo je přes tebe v pořádku. Konzultováno s naší dětskou dr., máme taky psa, který s náma je v bytě.
Uklízela jsem absolutně vše, ale né ani tak kvůli příchodu miminka, páč si myslím, že přehnaná hygiena taky není ideální, ale proto, že mi bylo jasné, že na to nějakou dobu nebudu mít čas…Takže u nás se stěhoval nábytek,aby se za ním uklidilo, vyházela se a vydrhla linka apod.
Psa jsem naopak dala k mimi okamžitě, aby si ho očuchal.Navíc mi to i doporučovala dr., že je pak menší pravděpodobnost alergií malého.
Ruce jsem si myla teda pořád, ale to bylo tak jediné opatření, žádné Savo po celém bytě se nekonalo..
Jeste k tomu psovi, musite pohlidat odcervovani, to je hodne dulezity. Odcervuje se bezne kazdych 6 mesicu, ale pokud je v kontaktu s jinymi psy a pak taky kvuli miminu to chce urcite kazdy 3 mesice.
Ahoj, jen chci reagovat na toho pejska. Je potřeba, aby byl pravidelně odčervený. A tím pravidelně myslím jednou za 4 měsíce. Já to raději dělám jednou za 2 měsíce. Doporučil nám to veterinář a to jak v době těhotenství, tak minimálně do 1 roku dítěte.