Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@mroe píše:
No, ale jak to mají zapsat, když výsledek neumi klasicky ( rovnicemi) spočítat a nevychazi v desitkach, jako tady?
Kolecka s nohama by asi patakovi neuznali…
Ja bych byla rada, kdyby sem nejaka učitelka napsala postup, který by třeba u prijimacek na osmilete gymnazium vyhovoval…
Přijímačky na osmileté gymnázium se dělají formou testu a je úplně jedno, jakým způsobem děti k výsledku dojdou.
@hanka.br. píše:
Přijímačky na osmileté gymnázium se dělají formou testu a je úplně jedno, jakým způsobem děti k výsledku dojdou.
Skutecne vsude? Pokud vim, tak na skole, ktera me zajima, maji zkousky svoje, mela jsem za to, ze je jsou bodovane i s postupem.
@mroe píše:
Skutecne vsude? Pokud vim, tak na skole, ktera me zajima, maji zkousky svoje, mela jsem za to, ze je jsou bodovane i s postupem.
Pokud vím, zkoušky děti jsou testované standardizovanými testy. Jestli to tak platí na 100% všude samozřejmě netuším, ale to pro tebe nebude problém zjistit. Zcela jistě by však při podobných úlohách po dětech nevyžadovali jakýkoli předepsaný postup.
Standardizovane testy, stejne pro vsechny skoly v Praze, rozhodne vsechny skoly nemaji ( koukala jsem, ze treba na Morave maji casto Cermat). Podle info zname, pri vlastnich testech boduji i postup, ale treba to bude letos jinak.
Podobny ukol byl i v zadani Pythagoriady, predpokladam, ze taky nestacilo jen napsat spravny vysledek. Proste me zajima, jaky postup ma zvolit takhle stare dite, kdyz nezna a nemuze znat spravny postup, protoze se to jeste neucili.
Příspěvek upraven 05.02.16 v 19:57
@mroe píše:
Standardizovane testy, stejne pro vsechny skoly v Praze rozhodne vsechny skoly nemaji ( koukala jsem, ze treba na Morave maji casto Cermat). Podle info zname, pri vlastnich testech boduji i postup, ale treba to bude letos jinak.
Podobny ukol byl i v zadani Pythagoriady, predpokladam, ze taky nestacilo jen napsat spravny vysledek. Proste me zajima, jaky postup ma zvolit takhle stare dite, kdyz nezna a nemuze znat spravny postup, protoye se to jeste neucili.
I Cermat jsou testy. A ano, v Pythagoriádě byl výsledek to jediné, co se hodnotilo.
@hanka.br. píše:
I Cermat jsou testy. A ano, v Pythagoriádě byl výsledek to jediné, co se hodnotilo.
Ano, ale v tehle skole nemaji ani Cermat ani Scio, jako treba na Morave, kde maji skoro vsude Cermat.
V Praze jeste [porad maji casto svoje vlastni testy.
@hanka.br. píše:
Skutecne? Tak to mi nedava smysl, cekala bych, ze v matematicke olympide musi clovek prokazat nejakou znalost cehosi, ne to okouknout od souseda, nebo tipnout… ![]()
@mroe píše:
Ano, ale v tehle skole nemaji ani Cermat ani Scio, jako treba na Morave, kde maji skoro vsude Cermat.
V Praze jeste [porad maji casto svoje vlastni testy.
Pořád jsou to testy. A skutečně neexistuje žádná škola, která by při přijímacím řízení požadovala nějaký postup. Způsob, jakým dítě k řešení dojde, je jeho vlastní cesta a je žádoucí, aby to byly cesty tvůrčí a nezávislé na nějakém předem stanoveném postupu.
@mroe píše:
Skutecne? Tak to mi nedava smysl, cekala bych, ze v matematicke olympide musi clovek prokazat nejakou znalost cehosi, ne to okouknout od souseda, nebo tipnout…
V matematické olympiádě musí děti prokázat schopnost logického myšlení, nikoli schopnost aplikace nějakého nadrilovaného pravidla. Hodnotí se počet správně vyřešených úloh - tedy správných výsledků. Úlohy jsou zadávány tak, aby se odhadnout daly opravdu špatně - ale i dobrý odhad je matematická dovednost. Opisování lze zabránit velmi snadno. Řešitelé sedí sami.
Tak PORG sice neni skola, kam se bude moje dcera hlasit, ale treba na jejich strankach maji prijimaci testy za posledni roky a nejsou formou testu, je tam i misto na vypocet. Samozrejme nevim, jak to hodnotili, nicmene, test s vyberem odpovedi to neni.
I moje znama rikala, ze je fajn, kdyz ma skola vlastni testy, neb maji sirsi bodovani, takze i kdyz neni dobre vysledek, muze dite dostat nejake body za spravny postup.
Tak asi vsude to test nebude.
@mroe píše:
Tak PORG sice neni skola, kam se bude moje dcera hlasit, ale treba na jejich strankach maji prijimaci testy za posledni roky a nejsou formou testu, je tam i misto na vypocet. Samozrejme nevim, jak to hodnotili, nicmene, test s vyberem odpovedi to neni.
I moje znama rikala, ze je fajn, kdyz ma skola vlastni testy, neb maji sirsi bodovani, takze i kdyz neni dobre vysledek, muze dite dostat nejake body za spravny postup.
Tak asi vsude to test nebude.
Psala jsi o osmiletých gymnáziích. Zkrátka - pokud dítě dojde k řešení, je jedno jak. Vždycky na tom bude lépe řešitel, který výsledek správně napíše - a klidně k němu dojde úvahou nebo znázorněním - než ten, kdo sice má postup, ale výsledek žádný.
A PORG neni osmilete gymnazium? Znama ma taky dve deti na osmiletem gymnaziu…
@mroe píše:
Skutecne? Tak to mi nedava smysl, cekala bych, ze v matematicke olympide musi clovek prokazat nejakou znalost cehosi, ne to okouknout od souseda, nebo tipnout…
Olympiáda a pythagoriáda jsou dvě rozdílně soutěže. V Pythágoriádě jde o výsledek, v olympiádě musí dodat i způsob řešení.