Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@jenny.fields píše:
Tohle už jsem viděla na FB vyřešené, tak s bez dovolení neznámé paní L. zkopíruji:
1+2+2=5; 5+1=6; 6+6=2+2+2+2+2+2; 5=5*1
Takhle jsem to psala na FB já, i s těmi středníky. Tak máme asi společné známé
![]()
Lada… 1+2+2=5; 5+1=6; 6+6=2+2+2+2+2+2; 5=5*1
To se mi líbí · Odpovědět · 44 min
Příspěvek upraven 04.02.16 v 19:23
@hanka.br. Jestli se výuka takového typu příkladu (úvahy) liší i něčím jiným, než že je písmenko nahrazeno piktogramem.
@Kakachna píše:
@hanka.br. Jestli se výuka takového typu příkladu (úvahy) liší i něčím jiným, než že je písmenko nahrazeno piktogramem.
Ta výuka je komplet úplně odlišná od tradiční.
No dobre, ale oni tedy vi, ze kocka je jedna a mys je dve. V tom tedy vidim rozdil, nebo ne? Tady nevis, ktery symbol je kolik…
@Aspera Musím si tu metodu nastudovat, zajímá mě to. Ale ať se nikdo na mě nikdo nezlobí, myš + myš jsou 2 myši, žádná kočka. 1+1 bude vždycky 2. Matika se nemění, jenom způsoby výuky.
Není to pro děti matoucí?
@Kakachna píše:
Ale ať se nikdo na mě nikdo nezlobí, myš + myš jsou 2 myši, žádná kočka. 1+1 bude vždycky 2.
Moje řeč.
@Kakachna píše:
@Aspera Musím si tu metodu nastudovat, zajímá mě to. Ale ať se nikdo na mě nikdo nezlobí, myš + myš jsou 2 myši, žádná kočka. 1+1 bude vždycky 2. Matika se nemění, jenom způsoby výuky.Není to pro děti matoucí?
Není. Není to o tom, že myš a myš je kočka, ale mají sílu jako kočka. (Husa má sílu jako myš a kočka…těch zvířátek je řada a vznikají různé kombinace jejich sil). Děti dle různých zadání tvoří týmy, které se přetahují, aby měly „stejnou sílu“ - tedy rovnice. Úlohy mají řadu variant obtížnosti, jsou v různých prostředích.
No, bez znalosti soustav rovnic..zajímavý příklad, ale dala bych ho tak dětem do matematicky zaměřené třídy. komu nejde matika od přírody, na těchhle úlohách se dost natrápí..vzhledem k nemožnosti namemorovat se vzoreček
@laducha píše:
Takhle jsem to psala na FB já, i s těmi středníky. Tak máme asi společné známé![]()
![]()
Lada… 1+2+2=5; 5+1=6; 6+6=2+2+2+2+2+2; 5=5*1
Příspěvek upraven 04.02.16 v 19:23
To se mi líbí · Odpovědět · 44 min
Haha, asi jo
Petru ![]()
@Kakachna píše:
@Aspera Musím si tu metodu nastudovat, zajímá mě to. Ale ať se nikdo na mě nikdo nezlobí, myš + myš jsou 2 myši, žádná kočka. 1+1 bude vždycky 2. Matika se nemění, jenom způsoby výuky.Není to pro děti matoucí?
Ono je asi nejlepší, když s tím děti začnou už ve školce - např. naše školka má kroužek matematiky s Hejného metodou pro předškoláky (především proto, že na školku navazuje ZŠ)
Mně osobně se ten přístup moc líbí (zcela přirozeně a nenásilně si během hry rozvíjejí logické myšlení).
@Nik77 Tak jsem se na to dívala a většina věcí se mi moc líbí. Alespoň na první dojem. Na výuku před školáků jsem nenarazily. Hodila bys mi sem prosím nějaký odkaz?
@TerezkaM píše:
No, bez znalosti soustav rovnic..zajímavý příklad, ale dala bych ho tak dětem do matematicky zaměřené třídy. komu nejde matika od přírody, na těchhle úlohách se dost natrápí..vzhledem k nemožnosti namemorovat se vzoreček
Když to mi právě přijde dost smutné, že matika je u nás hlavně o memorování vzorců. Přitom matematika je o něčem úplně jiném.
Ale uznávám, že učit bez toho děti, co na to nemají buňky, asi není úplně jednoduché a pro někoho je ten našprtaný vzorec jediná šance, jak prolezt. Každopádně, když by byla metoda, jak to bez memorování vzorců naučit i děti, co zrovna na tohle vlohy nemají, tak by to bylo super! ![]()