Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Dneska mi to přistálo na FB, tak to posílám dál. Dcera je v 1. třídě, ale už se těším na podobné úkoly. Jsem ráda, že zvládám učivo šesté třídy ![]()
Kdopak zjisti správnou odpověď na domácí úkol v 6. třídě ZŠ?
Ořech a dvě třešně stojí tolik, co jedno jablko.
Jablko a ořech stojí tolik, jako jedna hruška.
Dvě hrušky jsou tolik, co 6 třešní.
Kolik ořechů stojí stejně jako jablko?
Ani omylem, na tohle jsem nikdy nebyla… A zatím jsem to nikdy nepotřebovala ![]()
@Ya-ya a mohla bys to i vysvětlit; respektive nazvat (např. rovnice o tolika neznámých)? Já to ještě nestihla ani přečíst
a na první přečetení bych se otřásla, že TOHLE počítat nebudu. Asi kdybych k tomu sedla, tak to i splácám…
1jablko = 5 ořechů… ale napadlo mě spíš: „kolik třešní, tolik višní.“ ![]()
@Kaac píše:
ale napadlo mě spíš: „kolik třešní, tolik višní.“
to je takový překladatelský oříšek
![]()
Tohle už jsem viděla na FB vyřešené, tak s bez dovolení neznámé paní L. zkopíruji:
Ořech 1,–, třešně 2,–, jablko 5,–, hruška 6. Teď už to sedí. Jedno jablko je jako 5 ořechů
1+2+2=5; 5+1=6; 6+6=2+2+2+2+2+2; 5=5*1
@hanka.br.
To nechápu, je v tom nějaký skrytá logika?
@jenny.fields Je to převlečená rovnice. Děti se s nimi setkávají v různých prostředích (například zvířátka dědy Lesoně), což jsou totožné typy příkladů.
@Ya-ya píše:
muzu, je to vcelku jednoducha rovnice
musis si misto ovoce dat nejaka pismenka treba a, b, c, d
no a pak ti vyjde ze 2 hrusky stoji tolik, jako 6 tresni, takze 1 hruska tri tresne
Já budu úplně tupá ![]()
ale prostě mi to nejde spočítat a nepřišla bych na to ani pomocí těch písmen
a - ořech
b - třešeň
c - jablko
d - hruška
c = a + 2b
d = c + a
2d = 6*b
c =?*a
@hanka.br. píše:
@jenny.fields Je to převlečená rovnice. Děti se s nimi setkávají v různých prostředích (například zvířátka dědy Lesoně), což jsou totožné typy příkladů.
No to mi došlo, že to je rovnice (ne že by mi to pomohlo to spočítat
)
Ale ve druhé třídě
![]()
@Ya-ya píše:
1d=3b (1 hruska=3tresne)
jáj se hlásím do klubu uplně tupých
všechno jsem dosadila ale nevim jak dál…jediný k čemu jsem došla je, že 2ořechy = 1třešeň, ale to vědět nepotřebuju…nevim jak se v té rovnici zbavit těch třešní…
Tak soustavou rovnic jsem dosla k vysledku, pocitam, ze sestak by to zvladnul tez. Ale muzete mi rict, jak tohle spocita druhak? Jako, ze si na stole rozlozi haldu ovoce a presouva? Nejak se mi tomu nechce verit.
@jenny.fields píše:
No to mi došlo, že to je rovnice (ne že by mi to pomohlo to spočítat)
Ale ve druhé třídě![]()
![]()
![]()
Dělají to od první třídy. Ani jim to nepřijde.