Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Maminky prosím o radu. Mám 11 měsíční dceru, kterou zatím stále kojím, hlavně v noci. Doktorka říkala a kamarádky dle zkušeností, že nejlépe je ukončit kojení do prvního roku, jinak je dítě závislák a ukončení čím později, tím to jde hůř. A tak přemýšlím, pokud ukončím kojení, co dál? Umělé mléko, domácí kravské mléko, nebo už není třeba nic? Každý říká co jiného. Domácí kravské mléko - názor: prý jsme všichni ho dostávali a jsme zdraví, žádné mléko - názor: pokud dostává jogurty, sýry, žervé není třeba mléko. Dle známých proč kupovat umělé mléko, je to chemie, a stejně z kravského mléka. Mám hodně známých, kteří ukončili kojení kolem roku a pak dávali jenom jogurty, kefiry, sýry a prý jim doktorka na to nic neřekla, pokud dostává dostatek zakýsaných výrobků, tak to stačí… Jaký máte na to názor?
@Isia klasické mléko bych nedávala - máme v rodině ambk, má to i starší, takže pro mě risk. Vsadila bych na bílé klasické jogurty, po roce zkusit tvaroh, dál sýry atd.. navíc vápník jako takový je i v zelenině atd. Mléko netřeba.
Já bych kojila do dvou let.
A že bude dítě závislák? Za prvé to tak vůbec být nemusí a za druhé když bude tak co? Později bude závislák na cigaretách, na sexu, na počítačových hrách a bůhví na čem ještě
Každý je na něčem trochu závislý a co jako? Pokud to nejsou drogy a automaty tak podle mě celkem pohoda.
@Isia myslím, že sis sama odpověděla - rozhodnutí, jak dál je na tobě
Podle mě jsou všechny možností správné
My jsme skončili s kojením v 15M a přešli na kravské mléko + samozřejmě další mléčné výrobky.
@martina.se píše:
@Isia klasické mléko bych nedávala - máme v rodině ambk, má to i starší, takže pro mě risk. Vsadila bych na bílé klasické jogurty, po roce zkusit tvaroh, dál sýry atd.. navíc vápník jako takový je i v zelenině atd. Mléko netřeba.
A při abkm se mohou mléčné výrobky kromě mléka? Ptám se, zkušenost nemám, zajímá mě to ![]()
Já bych kojila taky dál - o ukončení kojení rozhoduju já a dítě, nikdo další do toho nemá co mluvit. Nicméně kdybys skončila, UM bych už nedávala a normální kravské (do dvou let) taky ne. Takže sýry, jogurty, po 1. roce tvaroh, popř. dělat z kravského mléka kaše.
@Isia Ukončit cíleně kojení a pak kvůli tomu kupovat um mi přijde jako nesmysl, kojila bych dokud je mléko potřeba, postupně nahrazovala jogurtama atd. ![]()
Kojila jsem asi do 21 mesicu, pak se dcera odstavila sama a i kdyby to bylo o par mesicu driv, nedavala bych rozhodne UM, akorat denne jogurt, nejake syry, urcite kefir, od roka pak ten tvaroh
@Isia Kojit dokud to dítěti a mě bude vyhovovat, kamarádce i doktorce bych poděkovala za radu a řídila se svým srdcem a rozumem
Syn měl ABKM diagnostikovanou v 18.měsících, od té doby ani gram mléčné bílkoviny… a v pohodě. Alergolog říkal, že prostě mléko už nepotřebuje, že nemám mít obavy.
Na druhou stranu - proč násilně ukončovat kojení? nemáš jednodušší jí to prso párkrát za den dát, než řešit nějaké mléka a co já vím co?
mám 15měsíční dceru, kojím ji ráno a večer a neřeším. Přes den dostane kaši a jogurt. žádné mléko na pití jí nedávám.
myslím že když si zavedeš nějaké přesné pravidlo, kdy budeš kojit, tak dítě závislák nebude… například „kojíme se jen tady v tom křesle a v sedě a jenom ráno a večer“ - nebo jakkoliv jinak. A dítě to bude vědět a bude to brát jako hotovou věc.
Když jí dáš prso pokaždé, když zapláče nebo když se ti bude hrabat do výstřihu, tak bude vědět že to funguje a bude si to vymáhat a MŮŽE se s ní stát závislák…
tolik můj názor… samozřejmě jsou děti různé.
kdoví jak my budeme kojení ukončovat. zatím mám představu takovou, že až mě to přestane bavit, tak prostě prso nedám, dám lahvičku s čajem a hotovo.
@kokomo píše:
A při abkm se mohou mléčné výrobky kromě mléka? Ptám se, zkušenost nemám, zajímá mě to
při ABKM se nemůže NIC - ani mléčné výrobky, sýry, kefíry, NIC. žádné mléko při vaření, žádné sušenky s obsahem mléka, vůbec nic, kde je třeba jenom STOPA mléčné bílkoviny.
(samozřejmě záleží, jak každý reaguje. syn měl dlouho takto komplet vysazeno a pak jsme začali postupně zavádět a dobrý. střeva prý dostala šanci dozrát
)
@budi píše:
při ABKM se nemůže NIC - ani mléčné výrobky, sýry, kefíry, NIC. žádné mléko při vaření, žádné sušenky s obsahem mléka, vůbec nic, kde je třeba jenom STOPA mléčné bílkoviny.(samozřejmě záleží, jak každý reaguje. syn měl dlouho takto komplet vysazeno a pak jsme začali postupně zavádět a dobrý. střeva prý dostala šanci dozrát)
Díky za upřesnění ![]()
@Isia Tak pokud jsou zdroje a ze strany dítěte zájem, přijde mi jako zhovadilost v jednom roce mléko vyráběné přímo pro dítě nahrazovat mlékem určeným teleti.
A to mluvím jako matka dvouletého závisláka. Když měl tuhle střevní chřipku, při které odmítal pít, jak jsem byla za kojení vděčná. Navíc to beru tak, že mu tím pořád uspokojuji tu citovou potřebu a jsem raději, když si ji uspokojuje takhle se mnou než s kusem silikonu. Ale já jsem opravdu hodně prokojící.
@AliTad Já taky kojím dvouletýho a závislák není - kojím jen v noci.