Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, mam dotaz-odstavila jsem syna (14m),protoze mi lezl i na verejnosti, v mhd do vystrihu a mel zachvaty vzteku, kdyz prso nedostal. mlika mam ale fakt hodne, takze odstrikavam a to mlicko jsem mu zkusila dat do hrnecku s pitkem, z ktereho normalne pije vodu, zkusila jsem lahve se savickama, zkusila jsem obyc plastovy kelimek, ale to MM proste odmita. proc?
zoufala jsem zkusila i UM a kravske mleko, kakao… nic nechce. maximalne si da jogurt ![]()
@my_nickname Asi mu nešlo tolik o mlíko jako mlíko, ale o to prso a kojení u Vás mělo spíš psychologickou než výživovou funkci.
Nestresovala bych se a pokud nechce odstříkané, zaměřila bych se pomalu na ukončení laktace (odsát jen do úlevy).
Tak ho nech na jogurtech, nic se nestane. Dcera taky měla v tom věku období, kdy nechtěla žádné mliko, ani ochucené. Pak to odeznělo a začala ho normálně pít
Já jsem dceru odstavila v 18 měs. když chtěla nakojit dávala jsem jí jako náhradu
namixovanou zeleninu. přesnídávky.jogurt.pak i rohlík nebo chleba s něčím postupně pak normální stravu. Myslím si že kdyby měl syn hlad mlíčko si vypije.zkus mu chvíli mlíčko nedávat, nebo ho přidávat do kaší.
Kdyz uz to MM mas, zkusila bych podat lzickou nebo pripravit z nej kasi. A laktaci bych pomalu ukoncovala. Co se nabizenych nadob tyka, pry je to o zvyku, ze jde spis o to, kolikrat diteti nabidnes zvolenou flasku, pitko nez o druhu.
Mlicko davam do nemlecne kase, kterou ma rano a to sni, ale zbytek vylevam.
jde mi spis o to, ze mu uz tak chybi zelezo a doplnujeme ho kapkama. nebudou mu chybet dalsi latky?
@Bibi239 píše:
Kdyz uz to MM mas, zkusila bych podat lzickou nebo pripravit z nej kasi. A laktaci bych pomalu ukoncovala. Co se nabizenych nadob tyka, pry je to o zvyku, ze jde spis o to, kolikrat diteti nabidnes zvolenou flasku, pitko nez o druhu.
vodu vypije z cehokoliv.. proto se divim, ze mliko, ktery zna od narozeni odmita a radsi si da vodu ![]()
@my_nickname Železo je hlavně v červeném mase a některých druzích zeleniny, takže myslím, že nějaké kojení 2× denně to fakt nevytrhne. Jak Ti jinak jí?
Mlíko vážně v tomhle věku až takovou váhu z výživového hlediska nemá - sice je marketingová masáž kvůli vitamínu D a vápníku, ale ten je z mléčných výrobků (tím nemyslím teda MM) velmi obtížně pro lidské tělo využitelný a jsou jiné lepší zdroje.
@Svistice píše:
@my_nickname Železo je hlavně v červeném mase a některých druzích zeleniny, takže myslím, že nějaké kojení 2× denně to fakt nevytrhne. Jak Ti jinak jí?
Mlíko vážně v tomhle věku až takovou váhu z výživového hlediska nemá - sice je marketingová masáž kvůli vitamínu D a vápníku, ale ten je z mléčných výrobků (tím nemyslím teda MM) velmi obtížně pro lidské tělo využitelný a jsou jiné lepší zdroje.
ji docela dobre. rano kase, obed masozelenina, svacina presnidavka nebo hollandie, vecer masozelenina nebo kase. po kazdym jidle si vzdycky cucnul prsa a hlavne pred spanim zapijel veceri mlikem. v noci 2-3× kojeni. takze toho mlika mel fakt hodne. ted najednou nic.. nevim, jestli to je spravne ![]()
@Svistice píše:
přesně
Dobre. takze radite uplne ukoncit laktaci a nabizet jine mlecne vyrobky?
diky moc za uklidneni ![]()
@my_nickname Vzhledem k té frekvenci nočního kojení mi fakt přijde, že pro něj bylo to kojení důležité z psychického důvodu. Prostě blízkost mámy, eventuálně „jen“ zvyk.
Nebála bych se, že bude po odstavení trpět po výživové stránce (pokud teda pominu případné protilátky v MM).
![]()
@Svistice píše:
@my_nickname Vzhledem k té frekvenci nočního kojení mi fakt přijde, že pro něj bylo to kojení důležité z psychického důvodu. Prostě blízkost mámy, eventuálně „jen“ zvyk.
Nebála bych se, že bude po odstavení trpět po výživové stránce (pokud teda pominu případné protilátky v MM).![]()
super, dekuji
pravda, je to mamanek a vetsinou si jenom cucnul a sel pryc. ale kdyz si cucnout nemohl, tak byl rev.
@my_nickname píše:
super, dekuji
pravda, je to mamanek a vetsinou si jenom cucnul a sel pryc. ale kdyz si cucnout nemohl, tak byl rev.
Tak to byl jen (zlo)zvyk. Náš se takhle začal v roce a půl dožadovat dudlíku (který už přes den neměl tak od 5 měsíců), když jsme mu něco zakázali, nedali nebo ho jinak „rozčílili“. Někteří dospělí chodí v takových okamžicích uklidnit se cigárem, mě se dítě začalo shánět po dudlu, četla jsem tu o dětech, které se uklidňují prsem.